Το ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1975, με τους μισθούς, ωστόσο, να υπολείπονται έναντι του πραγματικού κόστους διαβίωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, περιπλέκοντας τη συζήτηση στη Τράπεζα της Αγγλίας αναφορικά με την νομισματική της πολιτική.

Τα σημερινά στοιχεία, ωστόσο, κλιμακώνουν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση να κάνει μεγαλύτερες υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τους μισθούς του δημόσιου τομέα, μία ημέρα αφού η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συμφώνησε να χαλαρώσει τους επταετείς μισθολογικούς περιορισμούς για κάποιες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.

Η υποχώρηση του ποσοστού της ανεργίας στο 4,3% τον Ιούλιο, όταν η Βρετανία δημιούργησε θέσεις εργασίας με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2015, ίσως προσφέρει επιχειρήματα για τη μειοψηφία των αξιωματούχων της Τράπεζας της Αγγλίας, που πιέζουν για μια αύξηση των επιτοκίων.

Ωστόσο, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 2,1% σε σχέση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters που ανέμεναν να αυξηθούν κατά 2,3%, σε μια ακόμα ένδειξη αδυναμίας της οικονομίας μετά την περυσινή ψήφο υπέρ του Brexit. Η στερλίνα υποχώρησε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων καθώς η αγορά εκτίμησε ότι τα αδύναμα στοιχεία για τους μισθούς μειώνουν την πιθανότητα η Τράπεζα της Αγγλίας να υιοθετήσει ένα πιο επιθετικό τόνο κατά την επικείμενη συνεδρίασή της.