Νέα μέτρα από την Ελλάδα συμφώνησαν να ζητήσουν οι δανειστές προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Αυτό αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα τα μέτρα, τα οποία χαρακτηρίζει «μέτρα για περίπτωση έκτακτης ανάγκης», είναι ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ και πρόκειται να υλοποιηθούν σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο συμπεφωνημένος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2018.

Ουσιαστικά όπως τονίζεται τα μέτρα αυτά αποτελούν την γέφυρα ανάμεσα στους Ευρωπαίους και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που συμφωνήθηκε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον και μάλιστα σε ιδιαίτερη συνάντηση που είχαν η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γιερούν Ντάιζελμπλουμ, ο επίτροπος Nομισματικών Yποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τα πρόσθετα μέτρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρχικά είχαν χαρακτηρισθεί «μη ρεαλιστικά» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο όμως αναγκάστηκε να υποχωρήσει προκειμένου να μην μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις. Μετά την εξέλιξη αυτή ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα πρέπει να επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατό στην Αθήνα για να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και μέχρι την επόμενη συνάντηση του Γιούρογκρουπ στο Άμστερνταμ, στις 22 Απριλίου, να έχει σημειωθεί τέτοια πρόοδος, ώστε η υπόθεση να κλείσει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρει πως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται αισιόδοξος για την συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα ενώ θεωρεί δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει ότι έχει υποσχεθεί. Μάλιστα σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκφράζει την κατανόηση του για τη μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή των συμφωνημένων, με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Ωστόσο, πριν εκταμιευθεί η επόμενη δόση από το τρέχον μνημόνιο συνολικού ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα πρέπει να έχει διευθετηθεί και η αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία για ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τονίζει η Süddeutsche Zeitung. Καθώς από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θεωρεί απαραίτητη μία ελάφρυνση του χρέους, ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μετά από συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο επανέλαβε ότι προϋπόθεση για συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι οι «απαραίτητες διευκολύνσεις στο ζήτημα του χρέους» από την πλευρά των Ευρωπαίων.