H ζωηρή εγχώρια ζήτηση στηρίζει την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα τη χώρας (Μπούντεσμπανκ), αν και η ίδια υποβάθμισε τις προβλέψεις που είχε κάνει τον Ιούνιο για τον πληθωρισμό το 2015 και τα δύο επόμενα χρόνια, λόγω των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου. Οι νέες εκτιμήσεις της Μπούντεσμπανκ δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να επιτύχει τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (λίγο κάτω από το 2%) το 2017, ένα χρόνο αργότερα σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου.

Ωστόσο, η Μπούντεσμπανκ, ο πρόεδρος της οποίας Γενς Βάιντμαν χαρακτήρισε τα χθεσινά μέτρα νομισματικής στήριξης της ΕΚΤ ως «μη αναγκαία», περιέγραψε με αισιόδοξους τόνους την κατάσταση και τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας. «Οι κύριοι προωθητικοί παράγοντες είναι η ευνοϊκή κατάσταση της αγοράς εργασίας και οι σημαντικές αυξήσεις στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, αν και το εξωτερικό εμπόριο επιβραδύνεται λόγω της χαμηλής ζήτησης από τις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών», αναφέρει ο Βάιντμαν σε ανακοίνωσή του που συνόδευε την έκθεση, προσθέτοντας: «Με την αναμενόμενη, όμως, ανάκαμψη των εξαγωγικών αγορών εκτός της Ευρωζώνης και με την οικονομική ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης να αποκτά περισσότερη δυναμική, το υγιές υπόβαθρο της γερμανικής οικονομίας αναμένεται να φανεί ακόμη πιο καθαρά την επόμενη διετία».

Η Μπούντεσμπανκ προβλέπει, με τις νέες εξαμηνιαίες προβλέψεις της, ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7% το 2015, 1,8% το 2016 και 1,7% το 2017. Η αισιόδοξη αξιολόγηση της κεντρικής τράπεζας εναρμονίζεται με τα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα, και δείχνουν ότι οι παραγγελίες στις γερμανικές βιομηχανίες αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενόμενου τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω ισχυρότερης ζήτησης από την Ευρωζώνη.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Μπούντεσμπανκ προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 0,2% φέτος, στο 1,1% το 2016 και στο 2% το 2017 (έναντι 0,5%, 1,8% και 2,2%, αντίστοιχα, που προέβλεπε τον Ιούνιο). «Η προσαρμογή στην αναμενόμενη πορεία του πληθωρισμού αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη νέα μείωση στις τιμές του πετρελαίου, η οποία δεν αναμενόταν τον Ιούνιο», αναφέρει η κεντρική τράπεζα, προσθέτοντας: «Οι καθοδικοί κίνδυνοι στην οικονομική ανάπτυξη θα προκύψουν, αν η σημερινή υποτονική δυναμική σε μία σειρά οικονομιών αναδυόμενων αγορών επιδεινωθεί».