Επικείμενη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών, στο θέμα της Ελλάδας, αναμένει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), Αυστριακός ευρωβουλευτής, Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με οικονομικούς παράγοντες.

Σε σημερινές δηλώσεις του, που μετέδωσε το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΡΑ, ο κ. Σβόμποντα τονίζει πως το πακέτο για την Ελλάδα έδωσε μέχρι τώρα τη δυνατότητα, κυρίως για να κερδηθεί χρόνος, όμως, σύμφωνα με υψηλόβαθμους ειδικούς στην Ουάσινγκτον, μία αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη.

Κατά τους ίδιους, είναι απαραίτητα ριζικότερα μέτρα και ο κ. Σβόμποντα θεωρεί πως χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών, όπως τράπεζες και ασφάλειες, δεν θα είναι δυνατή μία συνέχιση επί μακρόν.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΚ σημειώνει στις δηλώσεις του πως τα υψηλότερα επιτόκια που ζητούν οι χρηματαγορές προβλέπονται για έναν υψηλότερο κίνδυνο, όπως μία διαγραφή χρέους και ο ίδιος θεωρεί πως μία αναδιάρθρωση δεν στοχεύει στη μείωση της πίεσης για μεταρρυθμίσεις, αλλά στο να δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα, μέσα από μεταρρυθμίσεις, να εξέλθει μακροπρόθεσμα από την κρίση.

Υπέρ ενός «κουρέματος» χρέους για τη λύση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα και υπέρ εγγυήσεων για ελληνικά κρατικά ομόλογα, τάσσεται ο επικεφαλής του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Καρλ Άιγκινγκερ, σε σημερινές του δηλώσεις στη Βιέννη.

Όπως σημειώνει ο κ. Άιγκινγκερ, ο οποίος αναμένει μέσα στην εβδομάδα διπλασιασμό των πόρων του Μηχανισμού Διάσωσης του ευρώ, το ύψος του ελληνικού χρέους πρέπει να μειωθεί και προς τούτο η λύση είναι το Σχέδιο «Brady» (από το όνομα του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Νίκολας Μπρέντι, που είχε εισαγάγει τον Απρίλιο του 1989 για τη λύση της κρίσης χρέους της Λατινικής Αμερικής, μία μετατροπή των κρατικών ομολόγων στα αποκαλούμενα «Brady-Bonds»).

Προσθέτει δε, πως βραχυπρόσθεσμα θα πρέπει να σβηστεί η φωτιά στην Ελλάδα ως χώρα του ευρώ και μακροπρόθεσμα απαιτείται ένα σύστημα ασφάλειας με μία «μακροπρόθεσμη εγγύηση» ότι η Ευρώπη συμπαρίσταται στα μέλη της.

Ακόμη θεωρεί πως με έναν διπλασιασμό των πόρων του Μηχανισμού Διάσωσης θα διαμηνυθεί στους κερδοσκόπους ότι κάτω από αυτή την «ομπρέλα» θα μπορέσει να κληθεί και η Ιταλία, ενώ ο ίδιος ζητά τη συμμετοχή όχι μόνον τραπεζών, αλλά και της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας και βραχυπρόθεσμων επενδυτών, σε ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Επιπλέον ο Αυστριακός οικονομολόγος τονίζει πως ακολούθως, ευρωομόλογα και η καθιέρωση ενός φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, θα πρέπει μακροπρόθεσμα να ηρεμήσουν την κατάσταση, ενώ πολύ σημαντική θα είναι η δημοσιονομική πειθαρχία στις χώρες του ευρώ.

Ο κ. Άιγκινγκερ τονίζει στις δηλώσεις του ότι δεν είναι σαφές πότε μία διαγραφή χρέους χαρακτηρίζεται χρεοκοπία, ότι η ΕΚΤ δεν θα στηρίζεται πλέον απαραίτητα σε εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης και πως μακροπρόθεσμα θα υπάρξουν περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης, ενώ και ο ΟΟΣΑ αποτελεί κατά κάποιον τρόπο, έναν οίκο αξιολόγησης.