Οι ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο, στο σύνολό τους έχουν αποφασίσει να παραμείνουν και να ενισχύσουν τη θέση τους, ενώ αρκετές ακόμη επιδιώκουν να εντοπίσουν ευκαιρίες να εισέλθουν και να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματά της.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την επιχειρηματική αποστολή στο Κάιρο που διοργάνωσε ο ΣΕΒ με την ευκαιρία της επίσκεψης του υφυπουργού Εξωτερικών, Σπύρου Κουβέλη, στις 18-20 Μαΐου.

Στα πλεονεκτήματα της Αιγυπτιακής αγοράς περιλαμβάνονται το ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής, ο μεγάλος πληθυσμός των 80 εκατομμυρίων καταναλωτών, οι ανάγκες σε νέες υποδομές, τεχνογνωσία και σύγχρονα προϊόντα, καθώς και η ιδιαίτερη φιλικότητα και αποδοχή του ελληνικού στοιχείου. Επίσης, η στρατηγική θέση που καθιστά την Αίγυπτο σημαντικό κόμβο για βιομηχανική παραγωγή και εξαγωγική διείσδυση σε πολλές άλλες Αραβικές χώρες της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, τους Αραβικού Κόλπου αλλά και της Υποσαχάριας Αφρικής με τις οποίες ισχύουν τελωνειακές συμφωνίες αδασμολόγητου εμπορίου.

Γεγονός είναι ωστόσο ότι οι πρόσφατες ταραχές έχουν επιφέρει σχετική στασιμότητα στην οικονομική δραστηριότητα, χαλάρωση στον διοικητικό μηχανισμό και καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων ή στις δικαστικές διαδικασίες, καθώς και αυξητική τάση στο κόστος ενέργειας, μεταφορών και απασχόλησης.

Κατά τη διάρκεια Ελληνο-Αιγυπτιακού Επιχειρηματικού Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αιγύπτου με κεντρικό ομιλητή τον κ. Σπύρο Κουβέλη, οι ελληνικές εταιρίες είχαν συναντήσεις με αιγυπτιακές εταιρίες, οι οποίες αφορούσαν προτάσεις νέων συνεργασιών σε συγκεκριμένους τομείς. Στην αποστολή μετείχαν 15 εταιρίες από τους κλάδους ενέργειας, κατασκευών, δομικών υλικών και επίβλεψης έργων, σωληνουργίας, πλαστικών, χαρτοποιίας, κλωστοϋφαντουργίας, μηχανημάτων κλιματισμού, συστημάτων ασφαλείας, υπηρεσιών υγείας, μεταφορών, χρηματοδοτικών υπηρεσιών.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα από το Φόρουμ και τις επαφές, ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και επικεφαλής Διεθνών Δράσεων του ΣΕΒ, Θανάσης Λαβίδας, ανέφερε ότι για τις ελληνικές εταιρίες, η Αίγυπτος παραμένει χώρα προτεραιότητας στη Νότια Μεσόγειο.