«Η κυβέρνηση δεν συντάσσεται με τη λύση της αναδιάρθρωσης», τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσαν οι «Financial Times» στην Αθήνα, ενώ επιτέθηκε για άλλη μία φορά στις αγορές λέγοντας ότι ανατροφοδοτούν χωρίς λόγο το κακό κλίμα.

Ο υπουργός έθεσε ως στόχους τη δημιουργία μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων και τους υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς που θα προκύψουν μέσα από την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

«Είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί σε μία δυνατή οικονομία. Η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από την κρίση και οι Έλληνες πιο σίγουροι. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε τον δρόμο που ακολουθούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο υπουργός προανήγγειλε μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, συρρίκνωση των ελλειμμάτων στις ΔΕΚΟ, συγχωνεύσεις κρατικών οργανισμών και εξορθολογισμό των κοινωνικών δαπανών.

Όπως είπε, η χώρα θα πρέπει να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα από του χρόνου, προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο.

Χαρακτήρισε επίσης μονόδρομο τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην αναβάθμιση των λιμανιών, των αεροδρομίων, της ενέργειας και των τυχερών παιγνιδιών, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το κράτος θα διατηρήσει ισχυρή παρουσία σε στρατηγικούς τομείς.

Προέβλεψε επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ακόμη πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής και μάλιστα στο πλαίσιο αυτό θα κλείσουν αρκετές περιφερειακές ΔΟΥ, αλλά όπως είπε στην προσπάθεια αυτή συνυπεύθυνος είναι και ο πολίτης στις καθημερινές του συναλλαγές.

Ακόμη ανέφερε ότι δε θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε οριζόντιες αυξήσεις σε φορολογικούς συντελεστές.

Όπως είπε, «οι συνολικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της υλοποίησης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2012 – 2015 θα φθάσουν τα 23 δισ. ευρώ».

Τόνισε δε ότι «βρισκόμαστε στη μέση μιας βαθιάς ύφεσης. Το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ήταν το χειρότερο, ανέφερε ο υπουργός και εκτίμησε πως το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2011 η ανάπτυξη θα προχωρήσει με θετικούς ρυθμούς».