Η αγορά εργασίας στην Βόρεια Ελλάδα εξελίσσεται δυναμικά, δημιουργώντας νέες προοπτικές για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, οι οποίοι καλούνται σήμερα να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο και τις προτεραιότητές τους σε ένα περιβάλλον που αλλάζει με ταχύτητα. Η πρόκληση πλέον δεν είναι μόνο η προσέλκυση ταλέντων, αλλά και η διατήρησή τους, με την ευελιξία, την επαγγελματική εξέλιξη και το ουσιαστικό εργασιακό αποτύπωμα να αποτελούν τους κρίσιμους παράγοντες που ορίζουν τη νέα πραγματικότητα της αγοράς εργασίας.
Η Randstad, ο παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο των υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού, ενσωμάτωσε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, την αγορά εργασίας της Βόρειας Ελλάδας στη συνολική έρευνα HR Trends, η οποία δημοσιεύεται για 15ο διαδοχικό έτος. Η φετινή έκθεση αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις, προσαρμόζονται στις οικονομικές συνθήκες και ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες, με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη.
Η έρευνα HR Trends διεξήχθη από τον Οκτώβριο 2024 έως τον Μάρτιο 2025 και βασίζεται σε συνεντεύξεις 90 στελεχών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε κύριες πόλεις-περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν αναλυτικά στο webinar με τίτλο «τάσεις στο HR: Βόρεια Ελλάδα», την Πέμπτη 10 Ιουλίου και ώρα 13:00 μ.μ., με ομιλητές τον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, Regional Manager Northern Greece, Randstad Ελλάδος, και τον Νίκο Κακαλιάντη, Senior Key Account Manager, Randstad Ελλάδος.

δεξιότητες – κλειδιά για τα επόμενα τρία χρόνια
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας HR Trends της Randstad, οι πιο περιζήτητες δεξιότητες στην αγορά εργασίας της Βόρειας Ελλάδας, μέχρι το 2028, θα είναι η ανθεκτικότητα, η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία (61%), ενώ οι ψηφιακές δεξιότητες θεωρούνται εξίσου απαραίτητες για περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (52%). Υψηλές θέσεις στη λίστα των απαιτούμενων δεξιοτήτων καταλαμβάνουν, επίσης, η ενσυναίσθηση (49%), η ομαδικότητα (48%) και η αυτοπαρακίνηση (47%), υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο των soft skills στην επαγγελματική επιτυχία και την εξέλιξη των εργαζομένων.
η μάχη των ταλέντων στη Βόρεια Ελλάδα
Η προσέλκυση ταλέντων αναδεικνύεται ως η κορυφαία πρόκληση για το 63% των επιχειρήσεων το 2025, ποσοστό αυξημένο κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 56% του συνόλου της χώρας, όπως αποτυπώνεται στη γενική έκθεση HR Trends. Δυσκολίες καταγράφονται και στη διατήρηση της δέσμευσης των εργαζομένων (52%) καθώς και στην έλλειψη ταλέντων (43%). Την ίδια στιγμή, περιορισμένη σε σχέση με πέρυσι παρατηρείται η πρόκληση για τη διατήρηση υψηλών επιδόσεων και την ανάπτυξη ταλαντούχων ηγετών (39%: 2025 από 49%: 2024), καθώς, επίσης, και η διαχείριση των προσδοκιών αναφορικά με τα πακέτα αποδοχών και παροχών (38%).
Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, το 54% των υποψηφίων έχει μη ρεαλιστικές μισθολογικές προσδοκίες, το 44% διαθέτει μη επαρκή εργασιακή εμπειρία στον κλάδο εξειδίκευσης, ενώ για το 34% η απουσία συγκεκριμένων γνώσεων και δεξιοτήτων συνθέτουν τις πιο σημαντικές δυσκολίες κατά τη διαδικασία της στελέχωσης.
πώς οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες
Ανταποκρινόμενες στις αυξανόμενες προκλήσεις της αγοράς, οι επιχειρήσεις εστιάζουν κυρίως στην προσφορά προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, με το 61% των εταιρειών να τα εφαρμόζει ήδη το 2025, ενώ η βελτίωση των μισθών, αν και μειωμένη από το 71% το 2024 σε 60% το 2025, παραμένει κρίσιμος παράγοντας στην προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων. Επιπρόσθετα, το 44% των επιχειρήσεων επενδύει στη διαφάνεια και την εσωτερική επικοινωνία, ενώ το 42% δίνει έμφαση στις ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης και προαγωγής.
οι προοπτικές απασχόλησης το 2025
Όπως καταγράφεται στην έρευνα της Randstad, το 60% των εταιρειών σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό του ανθρώπινου δυναμικού του, αποτυπώνοντας μια θετική προοπτική ανάπτυξης, ενώ το 38% δεν προβλέπει αλλαγές στον αριθμό εργαζομένων. Μάλιστα, οι βασικοί λόγοι για αυτές τις προσλήψεις είναι η επιχειρηματική ανάπτυξη, που, ωστόσο, μειώθηκε από 89% το 2024 σε 70% το 2025 αλλά παραμένει κυρίαρχη, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με ποσοστό 43% και η αποχώρηση του ανθρώπινου δυναμικού, που σχεδόν διπλασιάστηκε – 33% από 15% που ήταν το 2024.
Όσον αφορά στα τμήματα με τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην εύρεση κατάλληλων υποψηφίων, οι πώλησεις (43%), το IT/τεχνολογία (41%), η παραγωγή (33%) και η λογιστική/οικονομικά (30%) βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, επιβεβαιώνοντας τη σημαντική ζήτηση για εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό σε κρίσιμους τομείς.
οι κορυφαίοι σε ζήτηση ρόλοι εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα
Η έρευνα της Randstad επιβεβαιώνει ότι οι πιο περιζήτητοι ρόλοι για το 2025 στη Βόρεια Ελλάδα αντανακλούν τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς, με έμφαση σε θέσεις τεχνολογίας και διοίκησης. Στην κορυφή της ζήτησης βρίσκονται οι ειδικότητες data analysts / data engineers / data scientists (32%), ακολουθούμενες από τους software developers / engineers (30%), μηχανικούς (27%), τα διοικητικά στελέχη (24%) και τους επαγγελματίες στον τομέα πωλήσεων (20%).
συγκρατημένες αλλά θετικές οι μισθολογικές εξελίξεις
Σε ό,τι αφορά τις μισθολογικές προοπτικές και εξελίξεις για το 2025, το 61% των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας δηλώνει ότι οι αποδοχές που προσφέρει βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα με εκείνες των ανταγωνιστών τους, ενώ μόλις το 21% αναφέρει ότι οι μισθοί της εταιρείας του είναι υψηλότεροι από των ανταγωνιστών.
Παράλληλα, το 77% των εταιρειών, που σκοπεύει να αυξήσει τις αποδοχές των εργαζομένων του το 2025, προγραμματίζει μισθολογική εξέλιξη εντός των επόμενων 12 μηνών. Οι αυξήσεις, που προβλέπονται, κυμαίνονται κυρίως στο εύρος του 1-5% για το 43%, ενώ το 28% των εταιρειών σχεδιάζει αυξήσεις μισθών μεταξύ 6-10%, ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο όρο του 24% της γενικής έρευνας HR Trends 2025. Αξιοσημείωτο είναι ότι καμία από τις συμμετέχουσες εταιρείες δεν δήλωσε πρόθεση να μειώσει τους μισθούς το 2025.
η αναζήτηση καλύτερων αποδοχών οδηγεί τις αποχωρήσεις των εργαζομένων
Για την πλειονότητα των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα, ο δείκτης κινητικότητας εργαζομένων το 2024 παρέμεινε σε φυσιολογικά επίπεδα, με το 73% να αναφέρει ποσοστό αποχώρησης μικρότερο από 16% (σε σχέση με το 82% της γενικής έρευνας HR Trends). Για το 2025, το 57% των εταιρειών αναμένει σταθερό ρυθμό αποχωρήσεων, ενώ ένα επιπλέον 22% προβλέπει ακόμη χαμηλότερα ποσοστά.
Όσον αφορά τους λόγους αποχώρησης, κυρίαρχος παράγοντας είναι η αναζήτηση καλύτερων οικονομικών αποδοχών, με το 59% των εργαζομένων να αποχωρεί λόγω καλύτερων οικονομικών αποδοχών ή συνθηκών από άλλον εργοδότη. Ακολουθούν οι ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης (36%), ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (34%) εγκαταλείπει τον τρέχοντα ρόλο του, επιδιώκοντας μια ριζική αλλαγή στην επαγγελματική του πορεία.
η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης στις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας
Η στάση των επιχειρήσεων απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη έχει βελτιωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια και η Βόρεια Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Σήμερα, το 20% έχει εντάξει την τεχνητή νοημοσύνη στις καθημερινές του λειτουργίες και σχεδιάζει να επεκτείνει τη χρήση της, ενώ το 41% την αξιολογεί θετικά, κυρίως σε συγκεκριμένα πεδία εφαρμογής. Ταυτόχρονα, όπως αποτυπώνεται από την έρευνα της Randstad, μειώνεται σημαντικά το ποσοστό των επιχειρήσεων που παραμένουν επιφυλακτικές ή δεν έχουν ακόμη διαμορφώσει σαφή άποψη για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης (36%), ενώ μόλις το 3% δηλώνει ότι δεν προβλέπει καμία εφαρμογή του ΑΙ στο μέλλον της επιχείρησής του.
Πρωτοπόρος στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης παραμένει ο τομέας της Πληροφορικής και Τεχνολογίας, με την υιοθέτησή της να έχει αυξηθεί κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες – από 59% το 2024 σε 67% το 2025. Ακολουθούν, με 36%, οι τομείς του Marketing και της Διαφήμισης, καθώς και της διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, ενώ στην τέταρτη θέση κατατάσσεται ο τομέας της Βιομηχανίας/Παραγωγής με ποσοστό υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης στο 27%.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας, πατώντας εδώ