Στις 14 Φεβρουαρίου και στα Συμβούλια Eurogorup και ECOFIN θα συζητηθεί το πρώτο σχέδιο για στο Γερμανικό σύμφωνο σταθερότητας που θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην δημοσιονομική πολιτική της Ελλαδα και συγκεκριμένα στις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν μετά από την συνάντηση του Γιώργου Παπα-Κωνσταντίνου με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιουνκερ πως η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει μάχη με τον χρόνο γιατί υπάρχουν διαφωνίες σε επιμέρους θέματα.

Τόνιζαν μάλιστα ότι μέχρι τότε πρέπει να εξειδικευτεί το γερμανικό πακέτο (αύξηση ορίων ηλικίας, κ.λπ.) προτού συνδεθεί με το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας. Σε κάθε περίπτωση στην έκτακτη του Μαρτίου θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, που θα επικυρωθούν από τη σύνοδο Κορυφής

Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ εμφανίστηκε πολύ υποστηρικτικός σε όλα τα θέματα, καθώς έδειξε να κατανοεί πως πρέπει να ληφθούν αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν για επιμήκυνση, μέγεθος μηχανισμού, ευελιξία.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα οι ίδιες πηγές ότι η 4η δόση θα καταβληθεί κανονικά ενώ οι σκληροί της τρόικας πιέζου ώστε να μην χαθεί η δυναμική στις μεταρρυθμίσεις.

Ζητούμενο για την τρόικα, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, είναι να χαράξουμε το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο 2012-2015, δηλαδή να κλειδώσει το νέο μνημόνιο και νομοθετηθεί έως τον Μάιο.

Οι τρεις μεγάλες αβεβαιότητες της τρόικας παραμένουν οι δαπάνες ευρύτερου τομέα (Κεντρική Κυβέρνηση) όπου οι εμπειρογνώμονες ζήτησαν να πιεστούν οι φορείς που δεν δίνουν στοιχεία». Δεύτερη, η φοροδιαφυγή και τρίτη η επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων.

«Στόχος είναι να φτάσουμε το 2015 με πρωτογενές πλεόνασμα 5% του ΑΕΠ, το θέμα πλέον δεν είναι το έλλειμμα, αλλά πού θα στοχεύσουμε για να αρχίσει να μειώνεται το χρέος» κατέληξαν οι πηγές από το υπουργείο Οικονομικών.

Ουδείς γνωρίζει πόσα είναι τα ελληνικά κεφάλαια στο εξωτερικό. Από το υπουργείο οικονομικών τονίζουν ότι «Ο στόχος είναι να προχωρήσουμε σε διμερή συμφωνία με την Ελβετία, αντίστοιχη αυτής της Αγγλίας και της Γερμανίας, βάσει της οποίας υποχρεώνονται οι τράπεζες να αποδίδουν ποσοστό επί των κεφαλαίων. Ωστόσο, υπάρχουν δικλείδες. Δεν θα ανοίξουν λογαριασμοί, αλλά θα εισπραχθεί ένα συγκεκριμένο ποσό και η Ελβετία θα πετύχει να καθαρίσει με το παρελθόν και να εξασφαλίσει την ανωνυμία των καταθετών».