Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να εξετάσουν ως μακροπρόθεσμη επιλογή την έκδοση κοινών ομολόγων της ευρωζώνης μόλις θα έχουν επιτύχει μεγαλύτερη δημοσιονομική και οικονομική ολοκλήρωση, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγων, την οποία έχει προωθήσει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, έχει απορριφθεί από τη Γερμανία, η οποία δανείζεται με χαμηλότερα επιτόκια σε σχέση με τους εταίρους της στην ευρωζώνη.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η συζήτηση αυτή τη στιγμή για την έκδοση κοινών ομολόγων είναι «σαν να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο».

«Εάν αρχίσουμε να εκδίδουμε ευρωομόλογα, αυτό που θα κάνουμε στην πράξη είναι ότι θα αποδυναμώσουμε την ισχύ ορισμένων μελών, χωρίς να έχουμε επιτύχει οικονομική ολοκλήρωση και σταθεροποίηση», δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο δίκτυο CNBC. «Θεωρώ ότι χρειαζόμαστε να κάνουμε αυτό πρώτα. Στη συνέχεια μπορούμε να σκεφτούμε τα ευρωομόλογα», πρόσθεσε ενώ σε ερώτηση σχετικά με το εάν τα ευρωομόλογα αποτελούν επιλογή μακροπρόθεσμα είπε: «Εάν έχουμε σταθεροποιήσει τα θεμέλια».

Μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ευρωζώνη θα είναι ένας δεύτερος γύρος τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, τα οποία θα πρέπει να είναι “περισσότερο αξιόπιστα και να δημοσιοποιηθούν αποτελεσματικότερα από ό,τι τεστ των πρώτου γύρου, τον περασμένο χρόνο. Η Κριστίν Λαγκάρντ ελπίζει πως αυτή η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011.

Ως προς τον στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας στο 6,6% του ΑΕΠ το 2011, η υπουργός Οικονομικών είπε ότι το θεωρεί απόλυτο και αμετακίνητο στόχο. Κατά την εκτίμησή της το έλλειμμα βρισκόταν στο 7,7% του ΑΕΠ στο τέλος του 2010.