Νέα «όπλα» με αιχμή του δόρατος την διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με τα POS ετοιμάζεται να ρίξει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής η κυβέρνηση σχεδιάζοντας παράλληλα νέες παρεμβάσεις που έχουν στο επίκεντρό τους τις αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και στον τρόπο φορολόγησης των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Με την περιστολή της φοροδιαφυγής η οποία υπολογίζεται ότι στερεί από τα κρατικά ταμεία 8-10 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ θα ξεδιπλώσει το σχέδιο για την αντιμετώπισή της.

Στο επίκεντρο των πρωθυπουργικών εξαγγελιών αναμένεται να βρεθούν αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου καταπολέμησης της φοροδιαφυγής περιλαμβάνουν:

  • Παρεμβάσεις στους φορολογικούς συντελεστές για τους ελεύθερους επαγγελματίες ιδιαίτερα για όσους δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και καθιέρωση νέου τρόπου εντοπισμού της φορολογητέας ύλης μέσω πλέγματος κριτηρίων Επίσης προωθείται η αναμόρφωση του καθεστώτος για την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα με την αναγνώριση από την εφορία μόνο των δαπανών που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA. Επισημαίνεται με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων καταγράφονται μεγάλες διαφορές μεταξύ τζίρου και καθαρών κερδών ενώ περίπου 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες εμφανίζουν στην εφορία εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
  • Διασύνδεση 400.000 ταμειακών μηχανών και 140.000 ειδικών φορολογικών μηχανισμών με τα POS των επιχειρήσεων μέσα στους πρώτους μήνες του 2024 και επέκταση των POS σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες καθώς σήμερα δεν είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS δεκάδες επαγγελματικοί χώροι όπως γυμναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, κινηματογράφοι.
  • Ενίσχυση και διεύρυνση ηλεκτρονικών συναλλαγών και πληρωμή μέσω POS των υπηρεσιών που παρέχουν συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι όπως γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί.
  • Υποχρεωτική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και καθιέρωση ψηφιακού δελτίου αποστολής που θα επιτρέψει σε πραγματικό χρόνο να ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής, αγροτικά κ.λ.π.).
  • Νέα ισχυρά κίνητρα στους πολίτες για ηλεκτρονικές αποδείξεις με τη μορφή φοροαπαλλαγής.
  • Έκπτωση φόρου για όσους αποκαλύπτουν περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων η πλασματικών αποδείξεων μέσω της εφαρμογής «Appodixi» στο κινητό αντί του αρχικού σχεδιασμού για την παροχή κλιμακωτής χρηματικής επιβράβευσης με ανώτατο όριο τα 1.500 – 2.000 ευρώ. Εξετάζεται και ο συνδυασμός των δύο κινήτρων στους πολίτες για τον έλεγχο της γνησιότητας των αποδείξεων.
  • Προσυμπληρωμένοι κωδικοί για έσοδα και έξοδα όπως αποτυπώνονται στα στοιχεία myDATA στις δηλώσεις ΦΠΑ και στο έντυπο Ε3 για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.
  • Αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στο σύνολο της φορολογίας για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής, κλοπής και απάτης.
  • Αλλαγές στα πρόστιμα για τυπικές και ουσιαστικές παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.