Ο Χούλιο, είναι ένα χαριτωμένο κοτοπουλάκι που γεννήθηκε ακριβώς πριν από έναν μήνα. Την ώρα που έσκαγε από τ’ αυγό του, είχε την ατυχία να πεθαίνει η μητέρα του. Μάταια την καλούσε με όση δύναμη μπορούσε να κακαρίσει. Οι μέρες περνούσαν και το μικρό πουλερικό άρχισε να στέκεται στα πόδια του, χάρις στην φροντίδα και τη μέριμνα των ανθρώπων της «Vrouva Farm», ενός καταφυγίου κυρίως οικόσιτων ζώων, που εκτείνεται σε έκταση τεσσάρων στρεμμάτων στην ομώνυμη περιοχή Βρούβα του πευκοδάσους της Αίγινας. «Σήμερα ο Χούλιο τριγυρίζει πέρα δώθε, του αρέσει να τσιμπολογάει καρπούζι και τρελαίνεται για μακαρόνια» μας λέει χαμογελώντας από ικανοποίηση η ιδρύτρια της φάρμας Αλεξία Παπαγιάννη. Για του λόγου το αληθές, μας δείχνει φωτογραφίες του στο κινητό της τηλέφωνο.

Αλεξία Παπαγιάννη
Η ιδρύτρια της Vrouva Farm Αλεξία Παπαγιάννη

Το χωράφι που μετατράπηκε σε φάρμα

Εδώ και 12 χρόνια η Vrouva Farm μεριμνά για την ευζωία κακοποιημένων, εγκαταλελειμμένων και γέρικων μελών του ζωικού βασιλείου που συναντάμε στη χώρα μας. «Είχα ένα χωράφι έξω από την πόλη της Αίγινας, οπότε αυτό που έκανα ήταν να το περιφράξω με τη βοήθεια της αδελφής μου και να βάλουμε μέσα στην αρχή δύο σκυλάκια και πέντε γατούλες.

Σταδιακά άρχισαν να προστίθενται κι άλλα ζώα. Το ένα έφερε το άλλο. Όταν ήρθε και η αγελάδα, καταλάβαμε πλέον ότι πρόκειται για μια κανονική φάρμα» μας λέει.

VROUVA FARM

Η γουρουνίτσα Γκούτση και η αγελάδα Ελπίδα που γλίτωσαν τη σφαγή

Αυτή τη στιγμή φιλοξενεί περίπου 150 σκύλους, γάτες, γουρουνάκια, άλογα, γαϊδουράκια, κατσικάκια, κοτούλες, προβατάκια, κουνελάκια, αγελάδες, ακόμα και πουλιά. Κάθε ένα απ’ αυτά έχει το δικό του όνομα και δική του ιστορία.

Η Γκούτση είναι μια γουρουνίτσα που κέρδισε τη ζωή της καθώς την ώρα που την μετέφεραν στο σφαγείο, πήδηξε από την καρότσα του αγροτικού και σώθηκε. Φιλόζωοι τη μετέφεραν στο φάρμα και ζει τώρα εκεί ευτυχισμένη.

Η Ελπίδα από την άλλη πλευρά, είναι η αγελάδα που σώθηκε χάρις σε μια κοπέλα από τον Βόλο. «Ήταν ένα μοσχαράκι που δεν είχε ούτε καν χρονίσει. Το ετοίμαζαν για σφαγή. Η κοπέλα αυτή το πήρε χαμπάρι, άνοιξε μια σελίδα στο Facebook με τίτλο «Save the cow» («Σώστε την αγελάδα») και μάζεψε χρήματα με τα οποία κατάφερε να την αγοράσει. Την έβαλε στον κήπο της αλλά… της τον κατέστρεψε. Έφαγε όλες τις τριανταφυλλιές – και όχι μόνο. Οπότε, μας την έφερε εδώ πριν από 4 χρόνια. Είναι σκανταλιάρα, αλλά την αγαπάμε πολύ. Μας δίνει μεγάλη χαρά, δεν είναι σύμπτωση που στην Ινδία θεωρείται ιερό ζώο. Έχει μια άλλη ενέργεια. Ονειρευόμαστε να μπορέσει να βρει μια συντροφιά γιατί είναι μοναχούλα της» λέει η κ. Παπαγιάννη.

«Τα ζώα, συνεχίζει, θέλουν καθημερινή περιποίηση. Αν για παράδειγμα το γουρουνάκι μείνει για ώρα στον ήλιο, θα πάθει έγκαυμα, πρέπει να τα προσέχουμε όλα συνεχώς. Παράλληλα βέβαια φροντίζουμε εννοείται για την εξασφάλιση της τροφής τους» μας εξηγεί η ιδρύτρια της φάρμας, κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι αφού για κάθε ζώο προορίζεται διαφορετική τροφή.

Vrouva Farm
Η Γκούτση

Η εύρεση πόρων, οι υιοθεσίας και τα μαθήματα ζωής που δίνουν τα τετράποδα στον άνθρωπο

Ρωτάμε που βρίσκει τους πόρους ώστε να προμηθεύεται το φαγητό και κάθε άλλη απαραίτητη παροχή. Μας εξηγεί ότι «εμείς είμαστε μη κερδοσκοπικό σωματείο, οπότε βασιζόμαστε μονάχα σε δωρεές» και βέβαια στην εθελοντική εργασία όσων το επιθυμούν. «Προσπαθούμε να βρούμε καινούργιες οικογένειες για όσα ζώα μας μπορούν να υιοθετηθούν και φροντίζουμε τα υπόλοιπα να περνάνε καλά στη φάρμα. Η οικολογία, η μη βία, ο βιγκανισμός και τα μαθήματα που μας δίνουν τα ζώα, αποτελούν τις κατευθυντήριες γραμμές που μας βοηθούν να ξεπεράσουμε τις συγκρούσεις, τις οικονομικές δυσκολίες, τις κοινωνικές προκαταλήψεις και τον πόνο για όσα έχουν υποφέρει αυτά τα υπέροχα πλάσματα. Τα ζώα μας δίνουν μαθήματα για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε. Αυτά, δεν έχουν εγωισμό και κακία. Η επαφή μας μαζί τους, βοηθάει στο να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι» υποστηρίζει.

VROUVA FARM
Η αγελάδα «Ελπίδα»

Εθελοντισμός: Η ραχοκοκαλιά της Vrouva Farm

Ραχοκοκαλιά της «Vrouva Farm» είναι ο εθελοντισμός. «Είμαστε μια ανομοιογενής ομάδα, αλλά προσπαθούμε να ξεπερνάμε τα εμπόδια με σκοπό να βοηθήσουμε τα ζώα, κάτι που είναι για μας η μεγαλύτερη ανταμοιβή. Όποιος θέλει να προσφέρει εθελοντική βοήθεια είναι καλοδεχούμενος. Έχουμε εθελοντές που μας επισκέπτονται απ’ όλο τον κόσμο και κάποιους που ζουν μόνιμα στο νησί.

Θα πρέπει απλώς να δεσμευτούν ότι θα βρίσκονται μαζί μας για τουλάχιστον ένα μήνα, πως διακατέχονται από κοινοτικό πνεύμα και αγαπούν την κοινοτική ζωή, πως… δεν τους πειράζει να λερώνονται, πως ζουν για να υπηρετούν τα ζώα και όχι το αντίθετο), πως τρώνε βίγκαν φαγητό και τηρούν τον κανόνα της αποχής από αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες όσο βρίσκονται στη φάρμα» μας ενημερώνει η κ. Παπαγιάννη, σημειώνοντας πως υπάρχει ηθική στήριξη και από την τοπική κοινωνία της Αίγινας καθώς επίσης και από τις αρχές του νησιού, ενώ αγαστή είναι η συνεργασία και με τους κτηνίατρους της περιοχής.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τη Vrouva Farm

Με κατάθεση χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό: Alpha Bank IBAN: GR9701401610161002370000030

Δικαιούχος Λογαριασμού: Αλεξία Παπαγιάννη

PayPal: [email protected]

Επίσης στη διεύθυνση Φάρμα Βρούβα, ΤΘ 7223, Άγιοι 18010, Αίγινα, μπορείτε να στείλετε: γατοκροκέτες, σκυλοκροκέτες, κουνελίνη, παλιά σεντόνια και πετσέτες, παλιές εφημερίδες, μπογιές και εργαλεία χειρός.

  • Περισσότερες πληροφορίες για τη Vrouva Farm στο el.vrouvafarm.org και στη σελίδα της στο Facebook