Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης για την αντικατάσταση των επικίνδυνων και άρρωστων δέντρων στην οδό Τσιμισκή, ώστε να δοθεί λύση στα προβλήματα που επί σειρά ετών ταλάνιζαν τους καταστηματάρχες, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Τα προβλήματα οφείλονται στο γεγονός ότι τα δέντρα της οδού Τσιμισκή προσβλήθηκαν από το λεγόμενο «σκαθάρι της φτελιάς» (Galerucella luteola), ένα φυλλοφάγο έντομο, οι προνύμφες του οποίου αποσκελετώνουν τα φύλλα, με αποτέλεσμα τη μείωση της φωτοσυνθετικής ικανότητας των δένδρων.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει γίνει αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από κατοίκους, καταστηματάρχες και επισκέπτες, καθώς τα έντομα αυτά συχνά κατέκλυζαν την περιοχή -ακόμη και τους εσωτερικούς χώρους εμπορικών καταστημάτων- ενώ η κολλώδης ουσία που εκκρίνουν είχε ως αποτέλεσμα να κολλάνε τα πεζοδρόμια και τα παγκάκια που έχουν τοποθετηθεί για την ξεκούραση του κόσμου.

Εξάλλου, το συγκεκριμένο φυλλοφάγο έντομο δημιούργησε σοβαρά προβλήματα και στα ίδια τα δένδρα, ξηραίνοντάς τα και αφήνοντας σημάδια προχωρημένης σήψης σε κορμούς και βραχίονες, με αποτέλεσμα να εγείρονται μείζονα ζητήματα για την ασφαλή διέλευση πεζών και οχημάτων.

Νέα δέντρα – νέα ζωή στον κεντρικότερο άξονα της πόλης

Το πράσινο όπως και η συνολική εικόνα της οδού Τσιμισκή πρόκειται να αναβαθμιστούν μέσα από την αντικατάσταση των άρρωστων και επικίνδυνων φτελιών με νέα, υγιή δέντρα.

Το επόμενο διάστημα στον άξονα της Τσιμισκή προγραμματίζεται να τοποθετηθούν 163 νέα δέντρα του είδους κελτίδα(μελικοκιά), τα οποία μάλιστα είναι ηλικίας 10-12 ετών. Η επιλογή του συγκεκριμένου είδους έγινε, καθώς οι κελτίδες δεν προσβάλλονται από το σκαθάρι, ενώ παράλληλα αναπτύσσονται εξαιρετικά στις περιβαλλοντικές συνθήκες της Θεσσαλονίκης και εμφανίζουν πολύ καλή στατικότητα και πλούσια κόμη. Ήδη κατά το παρελθόν στον άξονα της Τσιμισκή αντικαταστάθηκαν 81 φτελιές με τις αντίστοιχες κελτίδες.

Τo θέμα που αφορά την αντικατάσταση των άρρωστων και επικίνδυνων δέντρων της Τσιμισκή αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 13 Μαρτίου.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης επισημαίνει σε ανακοίνωση του, ότι το πρόβλημα με το φυλλοφάγο έντομο στις φτελιές της οδού Τσιμισκή υφίσταται εδώ και δεκαπέντε και πλέον έτη. Οι αρμόδιες υπηρεσίες εξάντλησαν κάθε μέσο για την καταπολέμηση της εντομολογικής ασθένειας, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Για τον λόγο αυτό μόνη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος κρίθηκε ότι αποτελεί η απομάκρυνση των φτελιών και η αντικατάστασή τους με νέα, υγιή δέντρα.