Φαντάσου λοιπόν πως είσαι ένας εξωγήινος πολιτισμός και θέλεις να δεις τι κάνουν οι γήινοι στον πλανήτη τους.

Από ποια σημεία θα μας παρατηρούσες ώστε να μη γίνεις αντιληπτός; Παρά τη θεωρητική τρέλα ενός τέτοιου ερωτήματος, ένας διαπρεπής φυσικός βάλθηκε να μάθει!

Ο James Benford λοιπόν κοίταξε στα άστρα για να βρει εκείνα τα σημεία, φυσικά και τεχνητά, που είναι σε τροχιά γύρω από τη Γη και λειτουργούν ως ιδανικά παρατηρητήρια.

Και βρήκε κάποια που παραμένουν σε σταθερή λίγο-πολύ απόσταση από τη Γη, όσο ο πλανήτης μας βολτάρει γύρω από τον Ήλιο. Στη μελέτη του που δημοσιεύτηκε προσφάτως στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση «The Astronomical Journal», ο Benford συζητά τουλάχιστον 2 τέτοια τέλεια σημεία για τους εξωγήινους κατασκόπους, αυτά που θα επέλεγαν δηλαδή «κοιτώντας μας με ζήλια», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Το πρώτο είναι το 3753 Cruithne, αυτό που αποκαλούσαν κάποια στιγμή ως το «δεύτερο Φεγγάρι της Γης» (δεν είναι), ένας αστεροειδής που παγιδεύτηκε γύρω από τον Ήλιο και έχει παραπλήσια με τη Γη τροχιά, όπου και θα παραμείνει για τα επόμενα 5.000 χρόνια.

Το δεύτερο είναι το άλλο «δεύτερο Φεγγάρι της Γης» (δεν είναι), ο αστεροειδής 2016 HO3 (469219 Kamoʻoalewa), ένας μικρός, κοντινός και σχεδόν σταθερής τροχιάς αστεροειδής που αιχμαλωτίστηκε στη γήινη βαρύτητα κάπου 100 χρόνια πριν.

Ο Benford λέει πως τα σημεία είναι τόσο ιδανικά που εκεί ακριβώς έχει στρέψει τις έρευνές του το SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), το μεγάλο αυτί της επιστήμης που σαρώνει το κοντινό μας Διάστημα αναζητώντας ίχνη εξωγήινης ζωής.

Ο φυσικός καταλήγει με την άβολη παραδοχή πως δεν ξέρουμε τίποτα ούτε για τις προθέσεις ούτε και για το είδος της ζωής που θα θελήσει να μας παρακολουθήσει. Δεν ξέρουμε καν αν υπάρχουν εξωγήινοι πολιτισμοί εκεί έξω και τι θα κάνουν αν αποφασίσουν να έρθουν σε επαφή μαζί μας…