Εδώ και λίγες μέρες, ο Τομ και ο Μίσα παλεύουν να βρουν ξανά τον εαυτό τους. Ο ένας στη Σάμο και ο άλλος στη Νίσυρο, υπό τη διακριτική παρακολούθηση ειδικών επιστημόνων από την Αμερική, την Αγγλία, την Τουρκία και την Ελλάδα, ανακαλύπτουν το φυσικό τους περιβάλλον: τη θάλασσα. Ο Τομ και ο Μίσα είναι τα πρώτα δελφίνια που επανεντάσσονται στη Μεσόγειο, μετά μια δύσκολη παραμονή σε δελφινάριο στην Τουρκία.

«Τα δελφίνια ζούσαν σε πισίνα ξενοδοχείου σε άθλιες συνθήκες. Υπάρχουν διεθνείς και ευρωπαϊκοί κανόνες για τη λειτουργία δελφιναρίων, αλλά οι έλεγχοι δεν είναι επαρκείς», σημειώνει στο Έθνος ο θαλάσσιος βιολόγος Βασίλης Κουρούτος του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος». Την περασμένη Κυριακή ειδοποιήθηκε από το Λιμεναρχείο Σάμου για ένα δελφίνι στο λιμάνι του Βαθέος. Βουτώντας δίπλα στο ζώο, είδε πως έφερε ραδιοπομπούς.

Έτσι ήρθε σε συνεννόηση με το «Born Free Foundation» που παρακολουθούσε το δελφίνι από την Τουρκία. Από εκείνη την ημέρα το «Αρχιπέλαγος», σε συνεργασία με ομάδα της οργάνωσης, συντονίζουν την επιχείρηση για να παραμείνει το ζώο ασφαλές και να ενταχθεί σε άλλη ομάδα δελφινιών. Προς το παρόν, ο Τομ δείχνει καλά στην υγεία του και φαίνεται ότι τρέφεται κανονικά.

Η ιστορία των δύο αρσενικών ρινοδέλφινων, που είναι μεταξύ 12 και 20 ετών, έχει κάνει τον γύρο του κόσμου από την άνοιξη του 2010, όταν η οργάνωση «Born Free Foundation» δέχτηκε καταγγελίες για ένα δελφινάριο στο τουρκικό θέρετρο Χισαρόνου απέναντι από τη Σύμη. Ύστερα από μεγάλη καμπάνια στο facebook, τα δύο δελφίνια «υιοθετήθηκαν» από το «Born Free Foundation». Ακολούθησε η εκπαίδευσή τους για 20 μήνες, από τον κητολόγο Τζεφ Φόστερ.

Ο Τομ και ο Μίσα είναι τα πρώτα δελφίνια που επανεντάσσονται στη Μεσόγειο κι αυτό έχει διεθνή σημασία, λένε οι ειδικοί.

Τα στοιχεία δείχνουν πως οι πληθυσμοί του στην Ανατολική Μεσόγειο μειώνονται σημαντικά, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην υποβάθμιση των θαλασσών από την υπεραλίευση.