Μεγάλες ζημιές προκάλεσε η «επέλαση» του περονόσπορου στους ελληνικούς αμπελώνες κατά την καλλιεργητική περίοδο 2011, σύμφωνα με σχετική μελέτη που εκπόνησε ομάδα εργασίας, η οποία συστάθηκε για το θέμα αυτό με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως αναφέρεται, στους συμβατικούς αμπελώνες που προσβλήθηκαν από περονόσπορο – με βάση όσα καταδεικνύουν οι επισημάνσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΛΓΑ – τα ποσοστά των ζημιών στις ποικιλίες οινοποιίας κυμάνθηκαν από 30% έως 60-65 %.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Φωκίδα, έφθασε και το 90%.Στο νομό Ηρακλείου, τα ποσοστά των ζημιών κυμάνθηκαν από 35% έως 65 % και στο νομό Κορινθίας κατά μέσο όρο 40%, πλην της ποικιλίας Αγιωργίτικο που ανήλθε σε 50% κατά μέσο όρο. Να σημειωθεί ότι στη διαφοροποίηση των ζημιών συνέβαλαν πολλοί παράγοντες π.χ. το μικρόκλιμα του αμπελώνα και η οργάνωσή του, οι μετεωρολογικές συνθήκες κ.α.

Στους βιολογικούς αμπελώνες των ποικιλιών οινοποιίας, οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες και κυμάνθηκαν από 40% έως 80% ή και 90%.

Στις επιτραπέζιες ποικιλίες τώρα των συμβατικών αμπελώνων, οι ζημιές κυμάνθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα (περίπου 30% με 35%), αλλά στους βιολογικούς αμπελώνες των επιτραπέζιων ποικιλιών και ειδικά στη Σουλτανίνα τα ποσοστά των ζημιών είναι κατά πολύ υψηλότερα από 40% έως 80% ή και 90% σε κάποιες περιπτώσεις.

Η ομάδα εργασίας εκτιμώντας πως τα φαινόμενα των επιδημιών είναι πιθανόν να εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στο μέλλον, πιστεύει πως είναι αναγκαία η λήψη σειράς αποτελεσματικών μέτρων για την αποτροπή παρόμοιων καταστάσεων. Μεταξύ άλλων προτείνει την

αναβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας των υπηρεσιών γεωργικών προειδοποιήσεων για την έγκαιρη και αποτελεσματική ενημέρωση και προειδοποίηση των αμπελουργών σε ότι αφορά την εμφάνιση των ασθενειών, ώστε οι τελευταίοι να προχωρούν στα ενδεδειγμένα προληπτικά μέτρα. Στην ίδια κατεύθυνση εκτιμά ότι θα θα ήταν σκόπιμη και η επαναφορά του δελτίου καιρού για τους αγρότες στα ΜΜΕ.

Επίσης, σε πρακτικό επίπεδο, προτείνεται η ανάληψη πρωτοβουλιών από τους εμπλεκόμενους με την αμπελουργία, ώστε οι σύγχρονες μέθοδοι και συστήματα οργάνωσης των αμπελώνων να αποτελούν αποτελεσματικά εργαλεία που θα συμβάλουν στη μείωση των προσβολών από παθογόνα αίτια.