Στους 40 βαθμούς Κελσίου εργαζόταν ένας ελέφαντας στην Καμπότζη. Το άτυχο ζώο δεν άντεξε και έπεσε στο έδαφος.

Ο άτυχος ελέφαντας είχε εκπαιδευτεί να κάνει βόλτες τους τουρίστες στο μεγαλύτερο θρησκευτικό μνημείο του κόσμου, στο Angkor Wat όταν δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την τελευταία του διαδρομή και κατέρρευσε από την κούραση. Η Sambo, όπως ήταν το όνομά της μετέφερε τους επισκέπτες στο φημισμένο αξιοθέατο της Καμπότζης από το 2001 οπότε εντάχθηκε στην ομάδα των ελεφάντων που εκπαιδεύονταν για την ίδια δουλειά. Όμως, την Παρασκευή το πρωί, το ζώο ηλικίας μεταξύ 40-45 ετών βρισκόταν κοντά στο Bakheng όταν έπεσε στο έδαφος και δεν κατάφερε να ξανασηκωθεί ποτέ.

Ο θάνατός της αποτέλεσε τον καταλύτη για ξεκινήσει από τους ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων μια εκστρατεία για να σταματήσει αυτή η πρακτική. Ο Oan Kiri, εκπρόσωπος της εταιρείας που διαζειρίζεται τους ελέφαντες στο αξιοθέατο εξέφρασε τη λύπη του για το περιστατικό και ανέφερε: «Μετά τον έλεγχο από τον κτηνίατρό μας, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το ζώο πέθανε από καρδιακή προσβολή λόγω των υψηλών θερμοκρασιών». Η κατάρρευσή της ήρθε μετά από δύο διαδρομές που κράτησαν γύρω στα 40 λεπτά σε θερμοκρασίες περίπου 40 βαθμών Κελσίου αναφέρει το τοπικό Phnom Penh Post.

elelasrdfa1

Το Angkor Wat, αποτελεί βασικό πόλο έλξης τουριστών στην Καμπότζη αλλά μετά από αυτό το τελευταίο περιστατικό και το σάλο που προκλήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα από τις δημοσιεύσεις, έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία η οποία αναφέρει ότι ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτή η πρακτική βόλτας τουριστών με ελέφαντα στο συγκεκριμένο αξιοθέατο.

elelasrdfa3

Οι εμπνευστές της εκστρατείας αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ο θάνατος της Sambo «πρέπει να είναι η τελική κλήση αφύπνισης για την κοινότητα και την τουριστική βιομηχανία ώστε να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να τερματιστεί αυτή η φρικιαστική πράξη». Προτρέπει την Αρχή για την Προστασία και τη Διαχείριση του Angkor να λάβει σοβαρά υπόψη αυτό το μήνυμα καθώς πρόκειται για μια σκληρή τακτική εναντίον των ελεφάντων ενώ καλεί τους τουρίστες να αναλογιστούν πόσο υποφέρουν τα ζώα από τέτοιες πρακτικές.

elelasrdfa2