Ενόψει της εξάντλησης των αποθεμάτων λιγνίτη το 2050 και της μη ικανοποιητικής διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή που υπονομεύει το στόχο (40%) μέχρι το 2020 η Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, που συγκροτήθηκε πέρυσι για να μελετήσει το θέμα της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, προτείνει σειρά μέτρων όπως να επιτραπεί η εισαγωγή λιθάνθρακα για ανάμιξη με λιγνίτη και να διερευνηθεί η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, με το πόρισμα της Επιτροπής προτείνεται:

– Να παρακολουθείται η εξέλιξη της πυρηνικής τεχνολογίας ηλεκτροπαραγωγής και να δημιουργηθεί επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό “κρίσιμης μάζας”.

– Να διαφοροποιηθούν οι πηγές προμήθειας φυσικού αερίου και να εξετασθεί η επιλογή του υγροποιημένου αερίου, (δεδομένου των δυσκολιών των αγωγών ΦΑ).

– Να μειωθεί σταδιακά η χρήση του πετρελαίου για ηλεκτροπαραγωγή και να αυξηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ στα νησιά.

– Να κατασκευασθούν νέα έργα αντλησιοταμίευσης και να αποπερατωθούν όσα υδροηλεκτρικά εκκρεμούν.

– Να εγκατασταθούν αεροστρόβιλοι ανοικτού κύκλου ή μονάδες συνδυασμένου κύκλου πολλαπλών στροβίλων για την καλύτερη διαχείριση των μεταβολών παραγωγής των αιολικών πάρκων.

– Να επιδιωχθεί συμπαραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού στις υπάρχουσες μονάδες.

– Να αξιολογηθούν όλες οι ενεργειακές επενδύσεις με προτεραιότητα τη μείωση του δημόσιου χρέους και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Να ελαχιστοποιηθούν οι ενεργειακές επενδύσεις που άμεσα ή έμμεσα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος.

– Να μειωθεί η συμμετοχή στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εκείνων των τεχνολογιών που ευθύνονται περισσότερο για την παραγωγή ρύπων (λιγνιτικές και πετρελαϊκές μονάδες).

– Να γίνει η διασύνδεση των μη διασυνδεδεμένων νησιών με το ηπειρωτικό Σύστημα της χώρας με τον ταχύτερο δυνατόν ρυθμό.

– Να μελετηθούν τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας (ηλεκτρικής και θερμικής).

– Να επαναπροσδιοριστεί το αναγκαίο μείγμα καυσίμων για ενεργειακή ανεξαρτησία.

– Να προωθηθεί δυναμικά η ορθολογική χρήση και η εξοικονόμηση της ενέργειας.

πηγή: greenbusiness