Ηλικία, χρόνος ωρίμανσης, αλκοολικοί βαθμοί, γεύση και χρώμα είναι κάποιες από τις βασικές λέξεις που συνοδεύουν το ουίσκι, έτσι ώστε να καταλάβουμε το «ποιόν» του. Είναι και οι λέξεις που σίγουρα θα ακούσετε σε όλα τα αυθεντικά ουίσκι bars της πόλης προκειμένου να επιλέξετε εκείνη την ετικέτα, ανάμεσα σε δεκάδες (σε κάποια και εκατοντάδες) προτάσεις που έχετε, που θα κινήσει περισσότερο το ενδιαφέρον σας για μια γευστική δοκιμή που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη.

Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη 

Απευθυνθείτε, λοιπόν, στους ειδικούς και απολαύστε ένα ποτήρι ουίσκι, όπως εκείνοι θα σας υποδείξουν. Ξέρουν καλύτερα.

CV Distiller

Αν μας ζητούσαν το συνώνυμο του ουίσκι bar στην Αθήνα αυτό θα ήταν σίγουρα το CV Distiller, στη Χατζηγιάννη Μέξη. Με εξειδίκευση και γνώσεις γύρω από το ουίσκι, διαθέτει μια αξιοζήλευτη κάβα, πλήρως ενημερωμένη και εντυπωσιακή –από τις πιο πλήρεις στην Ελλάδα. Με εξεζητημένες και σπάνιες επιλογές σε malt ουίσκι, φιλοξενεί υπέροχα αποστάγματα από διάφορες περιοχές του κόσμου όπως Σκωτία, Ιρλανδία, Ιαπωνία κ.α. Στα συν ο εξαιρετικής αισθητικής ατμοσφαιρικός χώρος και η ιδιαίτερη αγάπη του στις jazz μουσικές. Tip: Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το κελάρι στο υπόγειο. (Χατζηγιάννη Μέξη 7, τηλ. 210 7231767)

Low Profile Whisky Bar

Μετακόμισε στη στοά Μπολάνη, στο κέντρο της Αθήνας, μετά από 20 χρόνια λειτουργίας στο Κολωνάκι, επί της Λυκαβηττού. Το Low Profile Whisky Bar «κρυμμένο» στο βάθος της στοάς αποτελεί διαχρονικό στέκι για τους λάτρεις του ουίσκι καθώς διαθέτει έναν ενημερωμένο κατάλογο με εκλεκτές ετικέτες, κατηγοριοποιημένες βάσει της χώρας προέλευσής τους. Με ατμόσφαιρα αυθεντικού μπαρ, σας μεταφέρει σε κάποια γειτονιά της Νέας Υόρκης, συνδυαστικά και με τις jazz μουσικές –η αγάπη του στη συγκεκριμένη μουσική είναι έκδηλη και από τις φωτογραφίες των Miles Davis, Tom Waits και άλλων «μετρ» της jazz που βρίσκονται κρεμασμένες στους κόκκινους τοίχους του. (Βουλής 7, Στοά Μπολάνη, τηλ. 213 0352114)

Galaxy

Εκτός του ότι συγκαταλέγεται στα πιο παλιά και ιστορικά μπαρ της Αθήνας –λειτουργεί από τη δεκαετία του ΄70– το Galaxy στη Σταδίου (μέσα στη στοά) συμπεριλαμβάνεται επίσης στη μικρή λίστα με τα μπαρ της πόλης που ενδείκνυνται για ουίσκι. Με θαμώνες δεύτερης γενιάς, πλέον, πίσω από την ξύλινη μπάρα του θα βρείτε επιλογές σε ετικέτες που σίγουρα θα σας ικανοποιήσουν. Κλασική ατμόσφαιρα, ρετρό ντεκόρ (το ίδιο από την πρώτη μέρα λειτουργίας του) παλιές διαφημίσεις ποτών στους τοίχους και χαμηλή μουσική στα επιπλέον χαρακτηριστικά του που θα σας πείσουν να το επισκεφτείτε. (Σταδίου 10, τηλ 210 3227733) 

56

Γωνία Πλουτάρχου και Κλεομένους, στο Κολωνάκι, στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας το 56 είναι ένα διαχρονικό στέκι που λειτουργεί από τις αρχές των 90s και σας μεταφέρει πίσω στο χρόνο. Χαρακτηριστικά του η μεγάλη ξύλινη μπάρα και τα ξύλινα τραπέζια, η σκούρα βυσσινί ταπετσαρία με τα λαχούρια, τα κάδρα με αστέρες της jazz μουσικής σκηνής αλλά και ρετρό αφίσες κινηματογραφικών επιτυχιών. Σημείο αναφοράς του, ωστόσο, το ουίσκι. Εδώ το απολαμβάνετε σκέτο, αυθεντικό, όπως ακριβώς πρέπει, επιλέγοντας ανάμεσα σε malt και σπάνιες ετικέτες. Αν χρειαστείτε βοήθεια μην διστάσετε να την ζητήσετε. (Πλουτάρχου 56, τηλ. 210 7231424, Κολωνάκι)

Με ενημερωμένη- ικανοποιητική κάβα

Mosaiko

Αν βρίσκεστε στα νότια προάστια και θέλετε να πιείτε ουίσκι, το Mosaiko αποτελεί ιδανική επιλογή καθώς διαθέτει μια ικανοποιητική κάβα με επιλογές που θα σας καλύψουν. (Λαοδίκης 30, Γλυφάδα, τηλ. 210 8983208)

42 Cocktail Bar

Θυμίζει πολυτελές και παράλληλα ζεστό μπαρ ξενοδοχείου. Με classy αισθητική, μεγάλη, στιλάτη και κομψή μπάρα, χαμηλή και ατμοσφαιρική μουσική το 42 Cocktail Bar είναι η ιδανικότερη επιλογή για εσάς που θέλετε να πιείτε ένα ποτήρι καλό ουίσκι και οι φίλοι σας εξαιρετικά cocktails.

Baba au Rum

Έχει στιγματίσει τα βράδια και τα ποτήρια όποιου το έχει επισκεφτεί με ψαγμένα αποστάγματα και βραβευμένες επιλογές. Το Baba Au Rum διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές ρούμι στην Ευρώπη και τους πιο ταλαντούχους mixologists στην μπάρα του. Εδώ, επίσης, θα βρείτε και μια ενημερωμένη λίστα σε ουίσκι.

Au Revoir

Διαχρονικό στέκι επί της Πατησίων, στο Au Revoir πρωταγωνιστής είναι το ξύλινο στοιχείο που κυριαρχεί στο χώρο με τους επενδυμένους τοίχους και τα φωτιστικά από ψάθα. Ζωντανός θρύλος της νυχτερινής διασκέδασης στην πόλη, λειτουργεί από το 1958 και αποτελεί ιδανική επιλογή για μία καλτ εμπειρία. Καθίστε στο μπαρ και παραγγείλτε κάποιο από τα ουίσκι του, για να ολοκληρωθεί ιδανικά το σκηνικό. (Πατησίων 136, Αθήνα, τηλ. 210 8230474)