Είναι αρκετά δύσκολο, σήμερα, να πιστέψει κανείς ότι υπάρχει ηθοποιός που αρνήθηκε κάποιον από τους επικούς ρόλους στο… μακρινό γαλαξία του Star Wars. Εν έτει 2021 οποιοσδήποτε ηθοποιός θα ήθελε να πάρει μέρος σε ένα από τα πιο γνωστά franchise στην ιστορία του κινηματογράφου, το οποίο έχει κερδίσει δισεκατομμύρια στο box office. Ωστόσο, το 1977, η πρώτη ταινία του franchise δεν ήταν παρά ένα έργο πάθους από έναν άπειρο σκηνοθέτη με το όνομα Τζορτζ Λούκας. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την απήχηση που θα είχε στο κοινό μια τόσο πρωτοπόρα για την εποχή της ταινία, με τους περισσότερους να θεωρούν τη συμμετοχή τους σε αυτή αρκετά τολμηρή, παρά λογική επιλογή. Κάτι που όπως φαίνεται σκέφτηκε και ο Αλ Πατσίνο ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει στην πρώτη ταινία των Star Wars.

Ο ρόλος που του είχε προταθεί ήταν αυτός του Χαν Σόλο που με μεγάλη επιτυχία υποδύθηκε, τελικά, ο Χάρισον Φορντ -σήμερα σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να φανταστούμε στο ρόλο κάποιον άλλον πέραν από τον Χάρισον Φορντ καθώς έκανε το ρόλο τόσο δικό του, φέρνοντας στη μεγάλη οθόνη έναν από τους πιο εικονικούς χαρακτήρες σε όλη την ποπ κουλτούρα του κινηματογράφου.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, λοιπόν, η καριέρα του Πατσίνο είχε φτάσει ήδη στο απόγειό της. Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός είχε ήδη γίνει γνωστός μετά από τις κορυφαίες ερμηνείες του σε δύο από τις τρεις ταινίες της τριλογίας «Νονός», καθώς και στις «Serpico» και «Dog Day Afternoon». Όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε συνέντευξή του το 2013 ήταν τόσο περιζήτητος που τον ήθελαν οι πάντες. Ακόμη και ο ανερχόμενος Τζορτζ Λούκας στην επικών διαστάσεων νέα ταινία του. Ωστόσο, ο Πατσίνο απέρριψε τον ρόλο καθώς, όπως ο ίδιος έχει εξομολογηθεί, όταν διάβασε το σενάριο δεν το κατάλαβε. Δεν διστάζει, όμως, να δηλώσει ότι το έχει μετανιώσει, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη επιλογή του ως «ακόμη μία χαμένη ευκαιρία». ­