Ουκ ολίγες αμερικανικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας είχαν ως θέμα τους κάποια ορατή ή αόρατη απειλή εναντίον του πλανήτη. Και ουκ ολίγες φορές, είδαμε στη μεγάλη οθόνη τον κόσμο είτε να καταστρέφεται, είτε να απειλείται με καταστροφή. Σενάρια ακραία, αλλά να που σήμερα εν έτει 2020 ένας αόρατος εχθρός, ο κορονοϊός συνεχίζει να στέκεται απειλητικά πάνω από τον πλανήτη, ο οποίος τους τελευταίους σχεδόν δύο μήνες έχει μπει σε καραντίνα.

Και δεν είναι λίγοι εκείνοι, που μιλούν για την επόμενη ημέρα, τονίζοντας και τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, οι οποίες αναμένονται ανυπολόγιστες. Ήδη, καταγράφονται οι πρώτες οικονομικές ζημιές, οι οποίες αναμένονται μεγαλύτερες.

Ανάμεσα στους χώρους, που «χτυπήθηκαν» από τον κορονοϊό, είναι και το Χόλιγουντ και συγκεκριμένα οι εταιρείες παραγωγής, αφού η μία μετά την άλλη ανακοίνωσε την αναβολή ή ακύρωση γυρισμάτων νέων ταινιών. Και το κόστος σε οικονομική απώλεια υπολογίζεται σε εκατομμύρια δολάρια. Ταινίες πολυαναμενόμενες, ακριβές παραγωγές που είναι άγνωστο το μέλλον τους.

Και δεν είναι μόνο οι ταινίες που βρίσκονται στα σκαριά. Η πανδημία επηρεάζει και αυτές που ήταν να βγουν στις σκοτεινές αίθουσες. Λόγω των μέτρων που έχουν παρθεί, οι κινηματογράφοι στις περισσότερες χώρες του πλανήτη έκλεισαν, που σημαίνει ότι η οικονομική απώλεια κι εδώ είναι μεγάλη.

Για παράδειγμα, στην Ιταλία η οικονομική ζημία για τους κινηματογράφους υπερβαίνει ήδη τα 60 εκατομμύρια ευρώ, από τότε που ξεκίνησε το lockdown στη χώρα. Ο Μαριάνο Πιερούτσι, ιδιοκτήτης ενός multiplex στη Ρώμη φοβάται ότι πολλοί κινηματογράφοι δεν θα ανοίξουν ξανά. «Οι οικονομικές απώλειες και η κοινωνική απόσταση που πρέπει να έχουν ο κόσμος στην επόμενη φάση της πανδημίας θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τον συγκεκριμένο τομέα ψυχαγωγίας», επισημαίνει.

Σύμφωνα με το The Hollywood Reporter, ενδεικτικά μόνο στην Κίνα – που αποτελεί μία και από τις μεγαλύτερες αγορές – έκλεισαν 70 χιλιάδες κινηματογράφοι. Και με έναν πρόχειρο υπολογισμό, μέχρι σήμερα το box office σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ζημιά τουλάχιστον 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ανάμεσα στις ταινίες που ήταν να κάνουν πρεμιέρα την Άνοιξη, είναι και ο νέος Τζέιμς Μποντ, ο οποίος όπως φαίνεται ούτε κι αυτός μπορεί να τα… βάλει με τον κορονοϊό.

Ζημιές πολλών εκατομμυρίων για τον πιο διάσημο πράκτορα

Ήταν αρχές Μαρτίου, όταν η ΜGM Universal ανακοίνωσε ότι η παγκόσμια πρεμιέρα του Τζέιμς Μποντ NO TIME TO DIE, που ήταν προγραμματισμένη για τον Απρίλιο, μετατίθεται για τον ερχόμενο Νοέμβριο. Μάλιστα, όπως εξηγούσε η εταιρεία μαζί με τους παραγωγούς της ταινίας, Michael G. Wilson και Barbara Broccoli, η απόφαση πάρθηκε μετά από προσεκτική σκέψη και διεξοδική αξιολόγηση της παγκόσμιας κινηματογραφικής αγοράς.

Και μπορεί η απόφαση να πάρθηκε νωρίς και να είχαν το περιθώριο να ορίσουν μια νέα ημερομηνία, η αναβολή της πρεμιέρας, μόνο ανέξοδη δεν είναι. Άλλωστε, είχε ήδη ξεκινήσει η προώθηση του νέου Τζέιμς Μποντ και είχαν δαπανηθεί μεγάλα ποσά για τη διαφήμισή της. Έτσι, με έναν πρόχειρο υπολογισμό – μόνο στο κομμάτι του μάρκετινγκ – οι οικονομικές ζημιές φτάνουν τα 50 εκατ. δολάρια. Ενώ σύμφωνα με το The Hollywood Reporter, η αναβολή των 8 μηνών μπορεί να μεταφραστεί σε απώλειες ακόμη και των 300 εκατ. δολαρίων.

Το A Quiet Place Part II αναβλήθηκε στο παραπέντε

Λίγο πριν βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες, η ταινία «A Quiet Place Part II» πήρε αναβολή. Και εδώ η οικονομική ζημιά είναι επίσης μεγάλη, αν σκεφτεί κανείς πως όλα ήταν έτοιμα και πληρωμένα για την πρεμιέρα. Για την Paramount ήταν ένα μεγάλο σοκ, αφού είχε ήδη ξοδέψει το 60% του μπάτζετ στην προώθηση της ταινίας. Όσο για τη ζημιά; Υπολογίζεται στα 30 εκατ. δολάρια.

Η «Μουλάν» χτυπήθηκε άγρια από τον ιό στην Κίνα

Με τον προϋπολογισμό της ταινίας να ξεπερνάει τα 200 εκατ. δολάρια, η Disney ευελπιστούσε πως η νέα εκδοχή της «Μουλάν» θα είχε ανταπόκριση από το ευρύ κοινό, αποσβήνοντας τα τεράστια έξοδα παραγωγής της. Μάλιστα, η «Μουλάν» είχε προσαρμοστεί έτσι ώστε να απευθύνεται στη μεγάλη αγορά της Κίνας, και για το λόγο αυτό στην ταινία συμμετέχουν και Κινέζοι ηθοποιοί. Αλλά, φευ, ο κορονοϊός ξεκίνησε πρώτα από εκεί.

Και μπορεί η Disney αρχικά να μην είχε ανακοινώσει την αναβολή της ταινίας, όμως, η κατόπιν ανακοίνωση της ότι κλείνει τα στούντιο και τα θεματικά πάρκα, συμπεριέλαβε και τη Μουλάν. Εδώ, οι ειδικοί δε μπορούν να μιλήσουν με νούμερα, όμως, εκτιμούν ότι η οικονομική ζημιά είναι μεγάλη και πως η Disney είναι από τις εταιρείες που θα χτυπηθούν περισσότερο από την πανδημία, μιας και έχει αναλάβει την παραγωγή πολλών ταινιών.

Η έξυπνη κίνηση της παραγωγής του Fast and Furious

Η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του ένατου Fast and Furious, ήταν και αυτή προγραμματισμένη για τον Μάιο. Αλλά τον Μάρτιο πήρε αναβολή και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 2 Απριλίου 2021. Και όπως εκτιμούν οι ειδικοί, πρόκειται για μία έξυπνη κίνηση, με το χαμηλότερο κόστος σε απώλειες. Πάντως, για την Universal η αναβολή ναι μεν έχει οικονομικές ζημιές, αλλά όχι μεγάλες, αφού η εταιρεία δεν είχε ξεκινήσει την προώθηση της ταινίας, άρα δεν είχε δαπανήσει πολλά χρήματα για τη διαφήμιση της. Εκτός από εκείνα που έδωσε για να διαφημιστεί το Fast and Furious στο Super Bowl.

Πόσο θα κοστίσουν στα στούντιο οι αναβολές των γυρισμάτων νέων ταινιών

Και δεν είναι μόνο οι αναβολές προγραμματισμένων πρεμιέρων που έχουν ζημιές. Είναι και οι αναβολές των γυρισμάτων νέων ταινιών, που επίσης θα κοστίσουν πολλά εκατομμύρια δολάρια στις εταιρείες παραγωγής, ενώ οι προεκτάσεις είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ όσο φαντάζεται κανείς, αφού μιλάμε για χαμένες θέσεις εργασίας και για ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτές.

Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι κάπου 200.000 εργαζόμενοι στη βιομηχανία του κινηματογράφου έχουν χάσει λόγω κορονοϊού τις δουλειές τους.

Η Disney για παράδειγμα σταμάτησε τα γυρίσματα παραγωγών, όπως το «The Little Mermaid». Όπως αναφέρει το The Hollywood Reporter, υπολογίζεται ότι η εταιρεία από το «πάγωμα» μπορεί να έχει χασούρα για κάθε ημέρα από 300 μέχρι 350 χιλιάδες δολάρια για κάθε παραγωγή ξεχωριστά.

Η Warner Bros. επίσης ανακοίνωσε το «πάγωμα» των γυρισμάτων του νέου Μπάτμαν με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Πάτινσον. Κι εδώ το οικονομικό κόστος για την εταιρεία είναι τεράστιο, αφού θα πρέπει να καλύψει τα πάντα, από τη χαμένη αμοιβή των εργαζομένων έως την ενοικίαση εξοπλισμού κ.α. Επίσης, η Warner Bros. έχει αναλάβει και την παραγωγή του «The Matrix 4» με γυρίσματα στο Βερολίνο, που εννοείται και αυτά έχουν αναβληθεί.

Η αλήθεια είναι πως οι εταιρείες έχουν ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση αναβολής ή ακύρωσης, λόγω προβλημάτων. Ωστόσο, είναι άγνωστο πόσες και ποιες από αυτές θα καλύψουν τα έξοδα λόγω κορονοϊού, μιας και πρόκειται όπως λένε, για μια πρωτόγνωρη κατάσταση.