Το πλαίσιο οικονομικής ανάλυσης για την πραγματοποίηση προβλέψεων για εταιρείες παρουσιάζει ο Μιχάλης Σαμωνάς, στο βιβλίο του με τίτλο «Financial Forecasting, Analysis and Modelling: A Framework for Long-Term Forecasting». Το έργο διατίθεται από το Amazon και όλα τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία καθώς και το site της WILEY.

Το βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη. Στόχος του πρώτου μέρους είναι η ανάπτυξη χρηματοοικονομικών μοντέλων προβλέψεων και η παρακολούθηση συγκεκριμένων δεικτών απόδοσης (π.χ. σε περίπτωση που μια εταιρεία θέλει να αποδείξει ότι είναι οικονομικά βιώσιμη και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τους δανειστές της ή πρώτες ύλες από τους προμηθευτές της).

Αφού αναφερθούν οι βασικές έννοιες χρηματοοικονομικής (π.χ. περιγραφή χρηματοοικονομικών καταστάσεων και ανάλυση τους μέσω δεικτών) και παρουσιαστεί η μεθοδολογία οργάνωσης και δημιουργίας προβλέψεων, περιγράφονται οι μέθοδοι αποτίμησης της αξίας μιας εταιρείας και παρουσιάζονται οι πιο κρίσιμες παράμετροι που την επηρεάζουν. Το δεύτερο μέρος του βιβλίου καταπιάνεται με διάφορες τεχνικές ανάλυσης κινδύνου. Με πρακτικά παραδείγματα παρουσιάζει το πώς ενσωματώνονται, οι τεχνικές αυτές, στα χρηματοοικονομικά μοντέλα που αναπτύχθηκαν στο πρώτο μέρος.

Το βιβλίο χτίζει πάνω σε ένα case study μιας υποθετικής, εισηγμένης στο χρηματιστήριο, εταιρείας και παρέχει ένα πλήρες χρηματοοικονομικό μοντέλο, σε excel, με πενταετείς προβλέψεις, αναλύσεις των οικονομικών της μεγεθών και αποτίμηση της εσωτερικής αξίας της μετοχής της.

Παρουσιάζει 3 διαθέσιμες τεχνικές διαχείρισης αβεβαιότητας και ποσοτικοποίησης του κινδύνου: ανάλυση ευαισθησίας, ανάλυση σεναρίων (αισιόδοξου, βασικού και απαισιόδοξου) και προσομοίωση Monte Carlo και απαντάει σε ερωτήσεις της μορφής «Τι θα συμβεί αν;» ή «Ποια είναι η πιθανότητα η εταιρεία να χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση;».


Τα περιεχόμενα του βιβλίου είναι τα κάτωθι:

Μέρος 1: Ανάπτυξη Χρηματοοικονομικών Μοντέλων
1: Εισαγωγή
2: Οι βασικές λογιστικές αρχές των οικονομικών καταστάσεων
3: Καταρτίζοντας ένα χρηματοοικονομικό μοντέλο
4: Προβλέποντας την απόδοση μιας εταιρείας
5: Μέθοδοι Αποτίμησης


Μέρος 2: Μέθοδοι ανάλυσης αβεβαιότητας και προσδιορισμού κινδύνων

6: Ανάλυση ευαισθησίας
7: Ανάλυση Σεναρίων
8: Προσομοίωση Monte Carlo
Παράρτημα