Η Σλοβενία ήταν μια από τις χώρες που το βράδυ της Πέμπτης (11/5) διαγωνίστηκαν στον Β’ ημιτελικό της Eurovision 2023 και η οποία πήρε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του Σαββάτου (13/5). Η Σλοβενία, μάλιστα, πέρασε σε τελικό για πρώτη φορά μετά από το 2019 όπου και τερμάτισε στη 15η θέση.

Το συγκρότημα Joker Out, μετά από εσωτερική επιλογή του κρατικού καναλιού εκπροσώπησε στον διαγωνισμού τραγουδιού τη χώρα παροτρύνοντας το κοινό να «αδράξει τη μέρα».

Το τραγούδι τους «Carpe Diem» ερμηνεύεται αποκλειστικά στην σλοβενική γλώσσα αν και η μπάντα έχει φροντίσει να κυκλοφορήσει και μια έκδοση της συμμετοχής τους και στα αγγλικά.

Ύστερα από την διάλυση του συγκροτήματος Apokalipsa τρία από τα μέλη δημιούργησαν ένα νέο συγκρότημα. Τους Joker Out. Σήμερα και ύστερα από μικρές αλλαγές στο line up η σλοβενική μπάντα αποτελείται από τους Bojan Cvjetićanin (φωνητικά), Kris Guštin (κιθάρα, δεύτερα φωνητικά), Jan Peteh (κιθάρα, δεύτερα φωνητικά), Jure Maček (ντραμς) και Nace Jordan (μπάσο, δεύτερα φωνητικά).

Ο debut δίσκος τους είχε τον τίτλο Umazane misli και κυκλοφόρησε το 2021. Από την αρχή της καριέρας τους θα σπάσουν μια σειρά από streaming records ενώ θα πραγματοποιήσουν sold out εμφανίσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Η μπάντα ενδεχομένως να θυμίσει σε κάποιους τους Måneskin, καθώς τα μέλη της έχει αποδειχθεί πως έχουν μεγάλη εμπειρία στον χώρο της σκηνής και μοιάζουν να περνούν την εμπειρία της ζωής τους. Καταφέρνουν να συνδεθούν με το κοινό, περνώντας την απίστευτή τους αύρα.

Το συγκρότημα εμφανίστηκε δέκατο σε σειρά και στους Έλληνες χρήστες του Twitter άρεσε, με σχόλια όπως:

«Μου άρεσε αρκετά αυτή η εμφάνιση, κυρίως επειδή μουσικά μου θυμίζει κάτι από Franz Ferdinand που λάτρευα. Ωραίο vibe και είναι το pop/rock genre που στήριζα από το λύκειο. 8/10»

«Η Σλοβενία και το Βέλγιο είναι δυο τραγούδια ευχάριστα στο αυτί και λογικά είναι φαβορί για να περάσουν τελικό»

«ΣΗΜΕΡΑ ΨΗΦΊΖΟΥΜΕ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΣΛΟΒΕΝΙΑ»

Λίγο πριν την εμφάνιση του συγκροτήματος στη σκηνή του Liverpool M&S Arena, η Τζένη Μελιτά που μαζί με την Μαρία Κοζάκου βρίσκεται στον σχολιασμό για τη χώρα μας, αναφέρθηκε στον «αέρα» της ΕΡΤ στην ομοιότητα του κιθαρίστα Jan Peteh με τον Χρήστο Μάστορα.

«Το ωραίο το παιδί στην κιθάρα δεν είναι ο Χρήστος Μάστορας, του μοιάζει λίγο, μην μπερδευτείτε», δήλωσε χαρακτηριστικά η συμπαρουσιάστρια του Φώτης Σεργουλόπουλου στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον, την μεσημβρίαν» και η οποία φέτος αντικαθιστά στη Eurovision τον Γιώργο Καπουτζίδη.

Στον τελικό του Σαββάτου τώρα, η Σλοβενία θα βγει στην σκηνή 24η από το σύνολο των 26 χωρών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της EBU για τη σειρά με την οποία θα εμφανιστούν οι φιναλίστ της Eurovision 2023. Ο εκπρόσωπος της Κύπρου, Andrew Lamprou, θα τραγουδήσει 7ος.

H σειρά των φιναλίστ είναι η εξής:

  1. Αυστρία
  2. Πορτογαλία
  3. Ελβετία
  4. Πολωνία
  5. Σερβία
  6. Γαλλία
  7. Κύπρος
  8. Ισπανία
  9. Σουηδία
  10. Αλβανία
  11. Ιταλία
  12. Εσθονία
  13. Φινλανδία
  14. Τσεχία
  15. Αυστραλία
  16. Βέλγιο
  17. Αρμενία
  18. Μολδαβία
  19. Ουκρανία
  20. Νορβηγία
  21. Γερμανία
  22. Λιθουανία
  23. Ισραήλ
  24. Σλοβενία
  25. Κροατία
  26. Ηνωμένο Βασίλειο