Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινότητα τις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας. Χθες, (24/02), έγινε γνωστό πως υπήρχαν φωνές που ζητούσαν την αποβολή της Ρωσίας από την Eurovision όμως φορείς του διαγωνισμού τόνιζαν πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί καθώς: «Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι ένα μη πολιτικό, πολιτιστικό γεγονός που ενώνει έθνη και γιορτάζει τη διαφορετικότητα μέσω της μουσικής».

Πριν λίγη ώρα όμως, η EBU (European Broadcasting Union – Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση) έβγαλε ανακοίνωση με την οποία ενημέρωσε πως η Ρωσία αποβάλλεται από την Eurovision.

«Η EBU ανακοινώνει ότι καμία ρωσική συμμετοχή δεν θα συμμετάσχει στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

«Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της EBU έλαβε την απόφαση μετά από σύσκεψη η οποία έγινε νωρίτερα σήμερα με την συμμετοχή των διοικητικών οργάνων του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, την Ομάδα Αναφοράς, με βάση τους κανόνες της εκδήλωσης και τις αξίες της EBU» γράφει στην συνέχεια η ανακοίνωση ενώ σε άλλο σημείο τονίζεται πως: «Η απόφαση αντικατοπτρίζει την ανησυχία ότι, υπό το φως της άνευ προηγουμένου κρίσης στην Ουκρανία, η συμμετοχή της Ρωσίας στον φετινό Διαγωνισμό θα έπληττε το κύρος του διαγωνισμού. Πριν λάβει αυτή την απόφαση, η EBU αφιέρωσε χρόνο για να διαβουλευθεί ευρέως μεταξύ των μελών της. Η EBU είναι ένας μη πολιτικός οργανισμός-μέλος ραδιοτηλεοπτικών φορέων που δεσμεύονται να προασπίζουν τις αξίες της ζωής».

Η ανακοίνωση της EBU «κλείνει» λέγοντας: «Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην προστασία των αξιών ενός πολιτιστικού διαγωνισμού που προωθεί τα διεθνή ιδεώδη, φέρνει κοντά το κοινό, γιορτάζει τη διαφορετικότητα μέσω της μουσικής και ενώνει την Ευρώπη σε μια σκηνή».

«Η EBU πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή της»

Νωρίτερα, η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι δεν θα στείλει συμμετέχοντες στον τελικό του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision του 2022, εάν επιτραπεί στη Ρωσία να συμμετάσχει, ενώ άλλα ευρωπαϊκά κρατικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, μεταξύ αυτών εκείνο της Ουκρανίας, ζήτησαν να αποβληθεί η Ρωσία από την εκδήλωση.

Οι αντιδράσεις αυτές ξέσπασαν, αφότου οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ξεκίνησαν χθες την επιχείρηση εισβολής εναντίον της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και να αποκλειστεί η χώρα από μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Φινλανδίας Yle ανέφερε σήμερα ότι ζήτησε από τον φορέα που διοργανώνει την Eurovision, την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (European Broadcasting Union- EBU), να αποκλείσει τη Ρωσία από τον διαγωνισμό.

«Το Yle δεν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό εάν προσκληθεί η Ρωσία», σημειώνεται σε μια ανακοίνωση. Κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα από την Ουκρανία, τη Σουηδία, τη Δανία, την Ολλανδία, τη Λιθουανία και τη Νορβηγία κάλεσαν την EBU να αποβάλει τη Ρωσία. «Η EBU πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή της», δήλωσε η Χάνα Στζάρνε, επικεφαλής της σουηδικής τηλεόρασης SVT.

«Κατανοώ τη σκέψη ότι η Eurovision είναι μια μη πολιτική εκδήλωση. Εντούτοις, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κατάσταση στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά σοβαρή», υπογράμμισε.

Ο τελικός της Eurovision έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο στάδιο PalaOlimpico, στο Τορίνο της Ιταλίας, στις 14 Μαΐου.

Ο πρόεδρος του ουκρανικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου Suspilne, Μικόλα Τσερνότισκι, δήλωσε σε μια ανοικτή επιστολή προς την EBU ότι η «συμμετοχή της Ρωσίας, μιας χώρας που επιτίθεται και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, στη φετινή Eurovision υπονομεύει την ίδια την ιδέα του διαγωνισμού».