Η παράσταση «Τα μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο» του μουσικού σχήματος Εν Χορδαίς έχει ως αφορμή την εξής υπόθεση: Τι θα ακούγαμε σήμερα εάν ο Μάρκο Πόλο είχε μαζί στα ταξίδια του ένα μηχάνημα ηχογράφησης; Αλλά και πώς θα αξιοποιούσε όλο αυτό τον ηχητικό πλούτο αν ήταν ο ίδιος συνθέτης;

Έτσι, ταξιδεύουμε στο Δρόμο του Μεταξιού, με ήχους που ανιχνεύονται στο 13ο και 14ο αιώνα, στον αχανή γεωγραφικά χώρο που διέσχισε ο Μάρκο Πόλο: Κλασική κινεζική μουσική, ουζμπεκικά τραγούδια, ινδικές παραδόσεις, λόγια περσική μουσική, βυζαντινό μέλος, μεσαιωνική μουσική από τη Βενετία…

Παράλληλα, θα ακουστούν συνθέσεις του Κυριάκου Καλαϊτζίδη, γραμμένες ειδικά για την παράσταση και εμπνευσμένες από τις ποικίλες εσωτερικές διαδρομές του Βενετού ταξιδευτή, όπως αυτές αντικατοπτρίζονται στις αγωνίες του σύγχρονου ανθρώπου. Ο Μάρκο Πόλο πορεύτηκε στις αρχαίες διαδρομές του μεταξιού, διαδρομές που σαν λεπτές μετάξινες κλωστές έφεραν κοντά για αιώνες ανθρώπους, πολιτισμούς, ήθη, έθη και μουσικά όργανα.

Κυριάκος Καλαϊτζίδης – Εν Χορδαίς
Τα μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο
10 Δεκεμβρίου 2013 20:30
Κεντρική Σκηνή

Σύλληψη Ιδέας – Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Κυριάκος Καλαϊτζίδης
Κείμενα – Ανάγνωση: Βασιλική Νευροκοπλή
Επιμέλεια Προβολών: Νίκος Τερψιάδης
Ηχοληψία: Λεωνίδας Παλάσκας

Φιλική Συμμετοχή: Μαρία Φαραντούρη

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΗΜΑ «Εν Χορδαίς»
Κυριάκος Πετράς: βιολί
Κυριάκος Καλαϊτζίδης: ούτι
Δρόσος Κουτσοκώστας: τραγούδι
Άλκης Ζοπόγλου: κανονάκι
Πέτρος Παπαγεωργίου: τουμπελέκι, μπεντίρ

Προσκεκλημένοι μουσικοί (από Ιταλία, Ιράν, Κίνα και Μογγολία)
Kiya Tabassian: setar, τραγούδι
Ziya Tabassian: tombak, daf
Changwei Chen: pipa
Marco Rosa Salva: φλάουτο με ράμφος
Pierre-Yves Martel: βιόλα ντα γκάμπα
Amartuvshin Baasandorj: τραγούδι, tobshuur

Διαβάστε περισσότερα:

• Ο Μάρκο Πόλο (1254-1324) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ταξιδευτές της ανθρώπινης ιστορίας. Ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα, το ταξίδι του από τη Βενετία στην Κίνα, οι δεσμοί που ανέπτυξε με τον Μογγόλο αυτοκράτορα Κουμπλάι Χαν, οι αποστολές του σε διάφορες χώρες της Ασίας και η επιστροφή του στη γενέθλια πόλη φαντάζουν εξωπραγματικά. Στα ταξίδια του πέρασε από πολλούς τόπους ερχόμενος σε επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους και πολιτισμούς. Οι περιπέτειές του αντιγράφηκαν σε αμέτρητα χειρόγραφα και γρήγορα διαδόθηκαν σε όλη την Ευρώπη.

• Η English Street του Χονγκ Κονγκ έγραψε για την παράσταση: «Ένα μωσαϊκό μουσικών παραδόσεων, όπως ακριβώς ο Δρόμος του Μεταξιού κάποτε αναμείγνυε τους πολιτισμούς της Ανατολής και της Δύσης. Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες από το Τατζικιστάν, την Τουρκία, το Ισραήλ, το Ιράν και την Ιταλία, μαζί με το μουσικό σχήμα Εν Χορδαίς από την Ελλάδα, δημιουργούν μια γοητευτική εμπειρία για όλους».

• «Κάθε συναυλία [του μουσικού σχήματος Εν Χορδαίς] αποτελεί μια ευκαιρία για να απολαύσει κανείς τις τοπικές παραδόσεις και την κοινή πολιτιστική κληρονομιά των μεσογειακών χωρών. Τι ενδιαφέρουσα προοπτική!» (Jacques Erwan, στην επίσημη ιστοσελίδα του Theatre de la Ville).

• «Η εκ Θεσσαλονίκης προερχόμενη αστική μη κερδοσκοπική εταιρία “Εν Χορδαίς” αποτελεί ένα παράδειγμα δημιουργίας στο χώρο του πολιτισμού. Η πολύπλευρη (και σε μικρό διάστημα) παρουσία της δείχνει και σοβαρότητα και γνώση του αντικειμένου, αλλά και αυτό που συνηθίζουμε να λέμε μεράκι» (Κώστας Φώτης, περ. Jazz & Τζαζ).

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα 11745
Εισιτήρια: 210 900 5 800,
Διοίκηση: 2130 1 78000
Email: [email protected]