Μεγάλωσε ακούγοντας Beatles, Bowie, Dylan, Χατζηδάκι και Σαββόπουλο. Έμαθε να παίζει τα πρώτα της τραγούδια στην κιθάρα από τη μητέρα της σε πολύ μικρή ηλικία. Περνούσε αρκετές ώρες την ημέρα ακούγοντας μουσική – στις επιρροές της συγκαταλέγονται η Laura Marling, η Regina Spektor, οι Mumford and Sons και ο Johnny Flynn- έως ότου νιώσει την ανάγκη να γράψει τα δικά της.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών της στη Νομική κυκλοφόρησε το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ με τίτλο «Wrong Direction» (Λάθος κατεύθυνση). Αντίθετα, όμως, με αυτό που υποδηλώνει ο τίτλος, η 23χρονη Ειρήνη Σκυλακάκη βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Διαθέτει εξαιρετική ικανότητα στη σύνθεση και τον αγγλόφωνο στίχο, βελούδινη φωνή και σεμνή παρουσία. Μια αξιόλογη παρουσία στη neo-folk σκηνή, που κερδίζει τις εντυπώσεις με την ερμηνεία και τις συνθέσεις της.

Έγινε γνωστή μέσα από το αισθαντικό «In the light», το τραγούδι με το οποίο συστήθηκε στον χώρο της μουσικής, εκτοξεύθηκε στην κορυφή και αγαπήθηκε αμέσως από τους Έλληνες ραδιοφωνικούς παραγωγούς. Με αυτό, καθώς και με άλλα δείγματα της δουλειάς της η Ειρήνη Σκυλακάκη κάνει μια και μόνη εμφάνιση την Πέμπτη 25 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής.

Στην επιτυχία του «Wrong Direction» συντέλεσαν και οι εξαιρετικές ενορχηστρώσεις του Ευριπίδη Ζεμενίδη. «Η ενορχήστρωση και η παραγωγή του δίσκου έγιναν από τον Ευριπίδη με ενθουσιασμό και φροντίδα και η όλη διαδικασία ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εμένα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ειρήνη Σκυλακάκη.

Γιατί επέλεξε να δώσει αυτόν τον τίτλο στην πρώτη της δουλειά; «Στην πραγματικότητα, είναι ο τίτλος ενός τραγουδιού του άλμπουμ, το οποίο αναφέρεται σε μία λανθασμένη κατεύθυνση προσωπικού χαρακτήρα… Εκφράζει την αμφιβολία που έχουμε σε διάφορες φάσεις της ζωής μας για τις προσωπικές μας επιλογές. Την αέναη πάλη ανάμεσα σε αυτό που ο καθένας μας θεωρεί καλό ή κακό…» απαντά.

Πηγή έμπνευσης για την ίδια είναι οι άλλοι άνθρωποι και τα συναισθήματα, που της προκαλούν. «Όσο υπάρχουν νέα συναισθήματα υπάρχουν και νέα τραγούδια. Ακόμα και η επανάληψη και η μονοτονία, κάποιες φορές προκαλούν την ανάγκη για αλλαγή και πολλά τραγούδια μου εκφράζουν ακριβώς αυτό» λέει.

Τα τραγούδια της έως τώρα έχουν αποκλειστικά αγγλόφωνο στίχο, ενώ στο μέλλον σκέφτεται να γράψει και στα ελληνικά. «Η αλήθεια είναι ότι ο ελληνικός στίχος μιλάει άμεσα στον Έλληνα ακροατή με τρόπο που δεν θα μπορούσε να μιλήσει ποτέ ο αγγλικός (όπως και ένας αγγλικός στίχος των Libertines, για παράδειγμα, θα συγκινήσει διαφορετικά έναν Άγγλο της εργατικής τάξης απ’ ότι έναν Έλληνα)» σχολιάζει και προσθέτει: «Το να γράφεις στη γλώσσα σου δημιουργεί διαφορετικές προσδοκίες. Είναι φοβερή πρόκληση και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αυτό που λες να ακουστεί λίγο και χιλιοειπωμένο. Για την ώρα νιώθω πιο ασφαλής στα αγγλικά -ίσως και επειδή έμενα 4 χρόνια στο Λονδίνο- αλλά στο μέλλον θα ήθελα να προσπαθήσω να γράψω στα ελληνικά».

Είναι εύκολη η εποχή αυτή για έναν (νέο) καλλιτέχνη; «Όχι, όπως και για όλο τον κόσμο» απαντά κατηγορηματικά και συμπληρώνει: «Φαντάζεται κανείς ότι όταν παίζουν το τραγούδι σου στο ραδιόφωνο και κάνεις συναυλίες σε φεστιβάλ, βγάζεις και χρήματα -παλαιότερα κάπως έτσι ήταν- αλλά πλέον δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Και λόγω έλλειψης εσόδων είναι πιο περιορισμένα αυτά που μπορεί να κάνει ένας καλλιτέχνης. Και εκεί είναι που χρειάζεται φαντασία. Για παράδειγμα, στο πρώτο μου άλμπουμ, ο Ευριπίδης Ζεμενίδης, που έκανε την ενορχήστρωση, χρησιμοποίησε ένα σωρό ευφάνταστα όργανα, τα οποία θα χρειαζόμασταν τουλάχιστον 10 μουσικούς σε κάθε live για να τα παίξουν όλα. Χρειάζεται αρκετή φαντασία από την πλευρά των μουσικών για να αποδώσουν ζωντανά έναν δίσκο έχοντας τις minimum δυνατότητες και πολύ υψηλές προσδοκίες από τους ακροατές (που έρχονται να ακούσουν τον δίσκο!)».
Στόχος της για το άμεσο μέλλον είναι να τελειώσει τη διπλωματική της για το μεταπτυχιακό που κάνει στο Λονδίνο.

Μόλις την παραδώσει, θα κάνει ένα διάλειμμα από τη Νομική, ώστε να αφοσιωθεί στη μουσική. «Έχω ήδη έτοιμο το υλικό για τον δεύτερο δίσκο και θέλω ιδανικά μέχρι τα Χριστούγεννα να έχει ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία!» καταλήγει.

Στη συναυλία της στον Κήπο, η νεαρή συνθέτις με τη μπάντα της θα παρουσιάσει τις δικές της πρώτες συνθέσεις και μαζί τους διασκευές από αγαπημένα τραγούδια των Clash, Depeche Mode, XX, Mumford and Sons, The Lumineers, Johnny Cash, Joan Baez, Alt-J, όπως επίσης και δύο νέα τραγούδια ακυκλοφόρητα, τα οποία σκοπεύει να συμπεριλάβει στον επόμενο δίσκο της.