Η κινηματογραφική εβδομάδα που ξεκινά σήμερα τα έχει όλα, από νορβηγικό θρίλερ και αμερικάνικη περιπέτεια δράσης- τρόμου, μέχρι ρουμάνικο κοινωνικό δράμα και μεξικάνικη αστυνομική περιπέτεια.

Το Κορίτσι στον Ιστό της Αράχνης

Περιπέτεια μυστηρίου συμπαραγωγής Αγγλίας, Γερμανίας, Σουηδίας, Καναδά & ΗΠΑ, 116’

Σκηνοθεσία: Φέντε Αλβάρεζ

Πρωταγωνιστούν: Βίκι Κριπς, Κλερ Φόι, Κλάις Μπανγκ, Στίβεν Μέρτσαντ, Σβέριρ Γκουύντνασον, Μίκαελ Πέρσμπραντ, ΣίλβιαΧοκς

Το Κορίτσι στον Ιστό της Αράχνης αποτελεί την πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου, επιτυχημένου βιβλίου του David Lagercrantz, επαναφέροντας στη μεγάλη οθόνη την Lisbeth Salander, τον ομώνυμο χαρακτήρα από τη λογοτεχνική σειρά του Stieg Larsson, Millenium.

Η Lisbeth Salander αναλαμβάνει μια επικίνδυνη αποστολή, αλλά βρίσκεται σε αδιέξοδο καθώς μυστήριες δυνάμεις καίνε το διαμέρισμά της, αφήνοντάς την ετοιμοθάνατη. Με τον μοναδικό σύμμαχο και φίλο, τον δημοσιογράφο Mikael Blomkvist, η πρωταγωνίστρια προσπαθεί να ανακαλύψει ποιοι είναι αυτοί που της επιτέθηκαν και να προστατεύσει, ταυτόχρονα, τον γιο του επιστήμονα που της ανέθεσε την επικίνδυνη αποστολή.

Overlord

Αμερικάνικη, περιπέτεια δράσης- τρόμου, 110’

Σκηνοθεσία: Τζούλιους Έιβερι

Πρωταγωνιστούν: Γιόβαν Αντέπο, Γουάιατ Ράσελ, Πιλού Άσμπεκ, Ματίλντ Ολιβιέ, Τζον Μάγκαρο,  Τζέικομπ Άντερσον, Ντόμινικ Άπλγουϊτ

Μια ομάδα Αμερικανών αλεξιπτωτιστών, λίγες ώρες πριν από την απόβαση στη Νορμανδία, πραγματοποιεί μια αποστολή ζωτικής σημασίας στην, κατεχόμενη από τους Ναζί, Γαλλία για την επιτυχή έκβαση της εισβολής.

Σκοπός της αποστολής τους η ανατίναξη ενός ραδιοφωνικού πύργου στην κορυφή μιας οχυρωμένης εκκλησίας. Για την επίτευξη του στόχου τους μπαίνουν σε ένα μυστηριώδες εργαστήριο των Ναζί, όπου ανακαλύπτουν εχθρούς που ούτε φανταζόντουσαν ποτέ ότι υπάρχουν.

Ο παραγωγός Τζέι Τζέι Έμπραμς (την υπογραφή του φέρει και το επιτυχημένο Lost) προσφέρει μια συναρπαστική περιπέτεια δράσης, σκορπώντας τον τρόμο στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Ληστεία στο Μουσείο (Museo)

Μεξικάνικη, αστυνομική, 126’

Σκηνοθεσία: Αλόνσο Ρουιθπαλάθιος

Πρωταγωνιστούν: Gael Garcia Bernal, Leonardo Ortizgris, Alfredo Castro, Simon Russell Beale

Έχοντας αποκομίσει ήδη δύο βραβεία –Αργυρή Άρκτος Καλύτερου Σεναρίου στο 68ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου και Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας»–, η ταινία του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη του «Gueros», Αλόνσο Ρουιθπαλάθιος, είναι εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα.

Η «Ληστεία στο Μουσείο» πραγματεύεται την ιστορία δύο 30χρονων φίλων οι οποίοι έχουν βολευτεί στα σπίτια των γονιών τους, σε μια άνετη γειτονιά στο Mecixo City, αρνούμενοι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην κτηνιατρική.

Προκειμένου να ξεχωρίσουν, κατά την διάρκεια ενός χριστουγεννιάτικου ρεβεγιόν αποφασίζουν να διαπράξουν την πιο διάσημη ληστεία αρχαιοτήτων στη μεξικανική ιστορία. Με ιδιαίτερο σαρκασμό, η ταινία έχει κατά κάποιον τρόπο διδακτικό χαρακτήρα, επιβεβαιώνοντας το παλιό ρητό που λέει ότι κανείς δεν εκτιμά αυτό που έχει μέχρι να το χάσει.

Η κοιλάδα των σκιών

Νορβηγικό θρίλερ, 91’

Σκηνοθεσία: Γιούνας Μάτσοφ Γκουλμπράντσεν

Πρωταγωνιστούν: Άνταμ Έκελι, Κάτρινα Φάγκερλαντ, Γιον Όλαβ Νίλσεν

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιούνας Μάτσοφ Γκουλμπράντσεν, δημιουργεί έναν σκοτεινό κόσμο στον οποίο ο θεατής βυθίζεται πολύ εύκολα μέσα του.

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα μικρό χωριό στη Νορβηγία, μεταξύ βουνού και θάλασσας, με πρωταγωνιστή τον εξάχρονο Άσλακ, την μητέρα και έναν φίλο του. Ένα βράδυ με πανσέληνο ο φίλος του Άσλακ τον ενημερώνει για κάτι περίεργο: κάποιος σκότωσε τρία πρόβατα, δίνοντας την εξήγηση ότι υπαίτιος είναι ένας λυκάνθρωπος, εξάπτοντας, έτσι, τη φαντασία του μικρού.

Όταν, λοιπόν, χάνεται ο σκύλος του αποφασίζει να περιηγηθεί στο τρομακτικό δάσος κοντά στο σπίτι του, δημιουργώντας την απορία αν όλα αυτά που του συμβαίνουν είναι πραγματικότητα ή αποκύημα της φαντασίας του.

Το μυστικό της Πέτρα

Ψυχολογικό θρίλερ συμπαραγωγής Ισπανίας, Γαλλίας & Δανίας, 107′

Σκηνοθεσία: Χάιμε Ροζάλες

Πρωταγωνιστούν: Μπάρμπαρα Λένι, Μαρίζα Παρέδες, Χοάν Μποτέι, Αλεξ Μπρέντεμουλ

Η Πέτρα είναι μια γυναίκα 30 χρονών, ζωγράφος. Μέχρι τώρα δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα της, ενώ ένα πέπλο μυστηρίου απλωνόταν για χρόνια γύρω από την φυσιογνωμία του. Όταν πεθαίνει η μητέρα της, η πρωταγωνίστρια αποφασίζει να ανακαλύψει ποιος είναι ο πατέρας της. Με την έρευνα οδηγείται στον Γιάμε, έναν διάσημο καλλιτέχνη, ωστόσο αδίστακτο και αρκετά θρασύ άνθρωπο.

Με την πρόφαση της μαθητείας, η Πέτρα γνωρίζει την σύζυγο και τον γιο τους, ενώ σιγά σιγά πολλά μυστικά αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο, ανατρέποντας τα όσα θεωρούσε, μέχρι πρότινος, αληθινά η Πέτρα.

Μην με αγγίζεις (Touch me not)

Ρουμάνικο κοινωνικό δράμα, 125’

Σκηνοθεσία: Αντίνα Πιντίλιε

Πρωταγωνιστούν: Λόρα Μπένσον, Τόμας Λεμαρκίς, Ντερκ Λανζ

Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας, της Laura, που δεν αντέχει να την αγγίζουν. Μεταξύ των ρευστών ορίων ανάμεσα στη μυθοπλασία και την πραγματικότητα, η ταινία ακολουθεί τα συναισθηματικά ταξίδια της πρωταγωνίστριας, προσπαθώντας να αναδείξει έννοιες όπως η οικειότητα, το σεξ και η σύγχρονη μοναξιά.