31
loading

Ο Βασίλης (Γιώργος Κωνσταντίνου), άνθρωπος συντηρητικών δεξιών πεποιθήσεων, διαπληκτίζεται συνεχώς στο γραφείο με τον προοδευτικό αριστερό συνάδελφό του, Μάνο (Αλέκος Αλεξανδράκης).

Ο οποίος ερωτεύεται και παντρεύεται τελικά την αδελφή του Βασίλη, Ντίνα (Έλενα Ναθαναήλ), επίσης αριστερή, μέσα στις σφοδρές αντιρρήσεις εκείνου. Κάποια στιγμή ο έντιμος υπάλληλος θα ζητήσει αύξηση και θα απολυθεί. Και δεν θα αγοράσει έτσι το καθιερωμένο του λαχείο, το οποίο θα πάρει ο πρώην συνάδελφος και νυν κουνιάδος του και θα πλουτίσει!

Ο Βασίλης θα χάσει τα λογικά του και θα νοσηλευτεί για ένα διάστημα, αν και όταν πάρει εξιτήριο θα πάθει την πραγματική πλάκα του, βλέποντας το πλούσιο ζευγάρι των πρώην αριστερών να έχουν μετατραπεί σε ό,τι μισούσαν περισσότερο στη ζωή.

Αυτή είναι με δυο λόγια η υπόθεση της αισθηματικής κωμωδίας -όπως χαρακτηρίζεται επισήμως- του 1969, μια διασκευή του ίδιου του Γιάννη Δαλιανίδη στο γνωστό -και ομώνυμο- θεατρικό του Δημήτρη Ψαθά, που είχε ανέβει το 1965 με πρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο.

jjipannvailllsiikfs4

«Κατάλληλη για όλους», ήταν η τηλεοπτική σήμανση που πήρε η ταινία. Κι ενώ άλλο εννοούσαν προφανώς οι τηλεοπτικές Αρχές, είναι πράγματι κατάλληλη για όλους, καθώς λειτουργεί ως αλληγορία για την ιδεολογία που συμπαρασύρει αναπόφευκτα λες ο παράς.

Δύο χρόνια μετά την επιβολή της Χούντας των Συνταγματαρχών και με μια Ελλάδα για τα καλά στον γύψο, βγαίνει λοιπόν στις σκοτεινές αίθουσες της χώρας μας η γλυκόπικρη ταινία που διακωμωδεί με εμφατικό και χιουμοριστικό τρόπο τα πολιτικά ήθη της εποχής και τη διάκριση δεξιού-αριστερού.

Απλοϊκή και ισοπεδωτική η πραγμάτευση βέβαια, ας μην ξεχνάμε ωστόσο πως μιλάμε για τα χρόνια της δικτατορίας, όταν η σκληροπυρηνική λογοκρισία έκοβε τα πάντα. Μια ταινία που θα υμνούσε ωστόσο τη δεξιά, τον δεξιό λαϊκισμό καλύτερα, ίσως περνούσε από τα σμπαραλιασμένα μυαλά των λογοκριτών. Ο Φιλοποίμην Φίνος είχε τελικά δίκιο με το τέχνασμά του, καθώς πήρε το πράσινο φως να κάνει ταινία το «Ξύπνα Βασίλη» με το βολικό για το καθεστώς πολιτικό του σχόλιο.

Και μέσα στον πολιτικό διχασμό και την ιδεολογική σύγχυση της εποχής, ο «Βασίλης» λειτούργησε και με το παραπάνω. Σε μας σήμερα δεν είναι βέβαια εύκολο να διακρίνουμε τον κοινωνικό αντίκτυπό του σε μια περίοδο ιδεολογικών αγκυλώσεων, μιας και τώρα απολαμβάνεις απλώς το καυστικό του σχόλιο σε ένα πεδίο «ακίνδυνων» αντιπαραθέσεων.

jjipannvailllsiikfs3

Και τις απολαυστικές ερμηνείες φυσικά, αλλά και μια χούφτα σκηνές που ανήκουν αναγκαστικά στην ανθολογία του ελληνικού κινηματογράφου. Δικαιωματικά δηλαδή! Ποιος να ξεχάσει τον διανοούμενο ποιητή Φανφάρα (Γιώργος Μιχαλακόπουλος) που ζει παρασιτώντας στην πλουτοκρατία και απαγγέλει τον περιβόητο «Σκοταδόψυχό» του: «Σκοτάδι πίνω για πιοτό / Πω πω πω πω / Πω πω πω πω»; Ή εκείνα τα «Μαύρα κοράκια, κόκκινα κοράκια» που τόσο υπέροχα ερμηνεύει;

Αμ τα κακαρίσματα του Κωνσταντίνου που έχουν αφήσει τη δική τους εποχή στο ελληνικό σινεμά; Το καστ κλέβει κυριολεκτικά την παράσταση, όταν δεν το κάνει αυτό το «φαρμάκι έχω στην ψυχή, φέρνει μαυρίλα θολερή» του ποιητή-καρικατούρα. Η πλάκα είναι πως το «Ξύπνα Βασίλη» μπορεί να προκαλέσει ακόμα και σήμερα αμφιθυμικά αισθήματα στον πολιτικοποιημένο θεατή, μιας και αυτός θα σταθεί στο δεύτερο επίπεδο της ταινίας, αυτή τη διαγώνια ανάγνωση που ελλοχεύει πίσω από τα αστεία και τα κακαρίσματα.

Αν αντέχει ο «Βασίλης» στο φίλτρο της κριτικής ανάλυσης, αν έχει επίγνωση του κοινωνικο-ιστορικού του πλαισίου, αυτό είναι κάτι που παραμένει ανοιχτό στη θεωρία του κινηματογράφου. Μια ταινία που επιβραβεύει την κυρίαρχη ιδεολογία της εποχής και καυτηριάζει το αντίπαλο δέος είναι μια επικίνδυνη ταινία για κάποιους. Και για μερίδα της κριτικής, αυτό ακριβώς ήταν το κλασικό φιλμ του Γιάννη Δαλιανίδη, ένα ήπια προπαγανδιστικό έργο για τις αρετές των φρονίμων και τις συμπτωματικές πεποιθήσεις των «άλλων». Που όταν πιάσουν την καλή ξεχνούν ιδεολογίες και πολιτικές και γίνονται ακριβώς ό,τι μισούσαν. Ή πιο σωστά, ό,τι ζήλευαν.

jjipannvailllsiikfs2

Στη στρατευμένη συλλογιστική της ταινίας, οι αριστεροί δεν είναι παρά αριβίστες, αμοραλιστές τύποι έτοιμοι να πουλήσουν τα πάντα για να περάσουν στην άλλη πλευρά του φάσματος και να βολευτούν. Σε πλήρη διάσταση, ο δεξιός και τίμιος Βασίλης είναι και ο μόνος τελικά που θα ορθώσει ανάστημα στην καταπιεστική εργοδότριά του, την ανεκδιήγητη κυρία Φαρλάκου (Τασσώ Καββαδία), και θα τρελαθεί ακόμα περισσότερο όταν δει την προδοσία (εντός κι εκτός εισαγωγικών) του αριστερού περιβάλλοντός του, που τακιμιάζει πλέον με τους παλιούς ιδεολογικούς εχθρούς και περνούν όλοι μαζί τις μέρες τους με βεγγέρες και μεγαλοαστισμούς.

Ο Ψαθάς ήταν κεντρώων πεποιθήσεων άνθρωπος και θέλησε προφανώς να καυτηριάσει και τα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος, με ανισομερή όμως τρόπο. Και εξόχως ισοπεδωτικό, βάζοντας συνδικαλισμό και κινήματα διεκδικήσεων στο ίδιο τσουβάλι με τους «Κουκουέδες» και τους «σοσιαλιστές» που θα προδώσουν τα ιδανικά τους για μερικές χούφτες δολάρια.

Την ώρα που τσουβαλιάζει βέβαια τον συνδικαλισμό, φροντίζει να μην αποθεώσει τα αφεντικά, απεικονίζοντας ιδιαιτέρως ρεαλιστικά την εργοδοτική καταπίεση και την αυθαιρεσία της μεγαλοαστικής τάξης. Ακόμα και ο κόλακας Βασίλης του πρώτου μισού της ταινίας την ίδια τύχη έχει με τον κομμουνιστή γαμπρό του, στο ίδιο καζάνι βράζουν αναμφίβολα.

jjipannvailllsiikfs5

Ο Βασίλης θα τρελαθεί γιατί θα δει όλες τις σταθερές του κόσμου του να καταρρέουν και το χρήμα να επικαθορίζει τα πάντα. Και πόσο πιο ανθρώπινος μοιάζει ως ευάλωτο κοκόρι από όλους τους άλλους γύρω του, όλους, ξεπουλημένους και βολεμένους, αριστερούς και δεξιούς, λαό και Κολωνάκι! Και ο Ψαθάς θα μας κλείσει τελικά το μάτι, κάνοντας φινάλε στο θεατρικό του με ένα πλήρες ιδεολογικό αδιέξοδο, που μοιάζει να ανήκει στις επόμενες δεκαετίες των μεταμοντέρνων αναγνώσεων και των τεθλασμένων πολιτικών αφηγημάτων.

Ξύπνα Βασίλη, μας λένε τελικά Ψαθάς και Δαλιανίδης, ξεβολέψου και ασχολήσου με τα κοινά. Ξύπνα Βασίλη, δες τους αριστερούς του σαλονιού και τους δεξιούς νεόπλουτους και βρες ως έντιμος άνθρωπος που είσαι τη θέση σου εκεί μέσα. Με ή χωρίς κακαρίσματα…

Γιατί να τη δεις: Γιατί παραμένει καυστική σάτιρα, γεμάτη άβολες αλήθειες και πικρούς συσχετισμούς. Και γιατί περιέχει αριστουργηματικές ερμηνείες από ένα καστ σωστό ποίημα. Όχι του Φανφάρα, από τα άλλα, τα αληθινά…

jjipannvailllsiikfs1

«Ξύπνα Βασίλη»

Παραγωγή: Ελλάδα

Σκηνοθεσία: Γιάννης Δαλιανίδης

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κωνσταντίνου, Έλενα Ναθαναήλ, Αλέκος Αλεξανδράκης, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Ελένη Ζαφειρίου, Τασσώ Καββαδία, Περικλής Χριστοφορίδης

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

31
σχόλια
 1. avatar Mplaky

  ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΕΙΔΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΤΙ ΣΤΟ ΖΟΥΡΝΑ ΠΟΥ ΒΑΡΑΓΑΝ ΔΕΝ ΧΟΡΕΥΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΣ ΕΚΑΤΣΑΝ ΜΙΑ ΧΟΥΝΤΑ ΣΤΟ ΣΒΕΡΚΟ ΚΑΙ ΟΛΑ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΦΘΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΙΣΧΟΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ

 2. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ.

  ξυπνα βασίλη;;
  γιατι;;και απο τι να ξυπνησει;;
  κιαν αυτο που θα \'\'δει\'\' η θα νομιζει οτι ειδε οταν ξυπνησει δεν του αρέσει ;; τοτε τι θα κανει;; θα κανει συνεταιρισμο με αλλους ξυπνημένους;; και θα κανουν τι;;
  και ειναι σίγουρο οτι οι αλλοι ξυπνημενοι εχουν τις ιδιες επιδιωξεις με τον βασίλη και οτι θελουν να ξυπνησουν τους αλλους κοιμισμένους ;;
  και οι κοιμισμενοι που το ξερεις αν θελουν να ξυπνησουν , και αν ζουνε το γλυκο τους ονειρο;;
  μηπως ολοκληρη η συντομη ζωη ειναι ενα ονειρο; ενα γλυκο ονειρο για καποιους , ενα ασημαντο για μερικους και ενας εφιαλτης για αλλους;;
  μηπως στη σουμα και στη ζωη και στο ονειρο στο τελος μενει ενα τιποτα;;ενα μπραφ;
  ξυπνα βασιλη.... λεει ο ψαθας ...και εγκρινει η χουνταρα....
  εγω παλι θα προτεινα \'\'βασιλακι γυρνα πλευρο, φτανουν οι εφιαλτες,απο το αλλο πλευρο παιζει power of love και mundial ...
  κανενα ονειρο δε \'\'ζει\'\' για παντα, ζωή ειναι θα περάσει

  1. avatar wwF

   Life is wonderful (το λέει και ο Jason Mraz, ο τραγουδοποιός) και ας είναι όπως θέλει,
   υγεία να έχουμε μόνο και όσοι έχουν περιπέσει στα τάρταρα, γιατί νομίζουν ότι αξίζουν λαγούς με πετραχήλια, ας ξεκινήσουν, άμεσα το κυνήγι των, μπας και πιάσουν κανένα ρασοφορο λαγό, μηπως και τοτε αισθανθούν πληρότητα, χαρά και ευτυχία.
   Τι \" μπραφ\" και \"ζωή είναι θα περάσει\" είναι αυτά???

   1. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

    δεν ειναι καθολου μα καθολου πεσιμιστικα ζουζουνα
    τουναντιον θαλεγα
    ειναι καλο να φαντασιωνεσαι οτι θανεβεις στο εβερεστ μονος ,ανεκπαιδευτος και χωρις καν ενα τονο εξοπλισμο μονο για τη παρτη σου ;;
    θα τα φτυσεις ηδη στα 1000 μετρα
    η επιγνωση της ανυπαρξιας σκοπου θα εξαλειπε μερος τουλαχιστο απο την ανθρωπινη φθονεροτητα που κατουσια προβολη στον αλλο της δικης μας ανυπαρξιας ειναι.
    ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΤΣΙΦΟΥΤΑ, ΜΗ ΔΙΣΤΑΖΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ, ΕΞΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΣΑΥΤΟ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Ο ΝΟΥΝΟΣ
    υγ: τσιφουτα ,για ρολόι δε με βλεπω να βγαζω απο σενα, για κανα κομπολόι παιζει τιπουτις;;
    δε μιλαω για πλαστικουρα κινεζικη... κατι σε κεχριμπαρι με χρυση αλυσιδα διαμαντακι στο δεσιμο και μεταξωτη φουντα....
    με ιδιοχειρη αφιερωση...
    κοσμημα στη τροπ(ε?)οθήκη...μου
    ΥΓ:καταρα μουριξε η μοβ...
    εκτοτε μονο τζαμπατζουδες τσιφουτες και μη χειροτερα...
    να το μαθαιναν στο συλλογο....τι ντροπη...

    1. avatar Τσιφούτα

     Από που εμπνεύστηκες, χαρά μου, το κομπολόι??? Μήπως από το \"θα το δώσω το ρολόι και θα πάρω κομπολόι\"???
     Ξε6χνα χρυσά ρολόγια Ω όπως και τα κομπολόγια από κεχριμπάρι με χρυσή αλυσίδα, διαμαντάκι και με μεταξωτή φούντα στο δέσιμο, δεν αρμόζουν σε εσένα! Χώρια που προσθέτουν χρόνια και είναι για τα αργόσχολα σάψαλα.
     ΥΓ: Καλά πάμε! Βελτιώνεσαι λακη μου.Σύντομα, βλέπω να παίρνεις μετεγγραφή και να γίνεσαι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, στον Σύλλογο Σπαρτιατών.

     1. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

      ταχα με μια \'\'\'ταχα-μου\'\' σπαρτιατισσσσσσα...(μουσια νιρεμβέργης)με αδυναμια στα Leonidas..
      κανα φεγγαρι....και πολυ λεω,δεν εβγαλα ουτε τα έξοδα
      προλαβα και την εκανα ... με αμυχες....νυχτα χωρις φεγγαρι....
      μεψαχνε η γκεσταπο 2 μηνες.
      κατω απ\'τ\'αυλάκι ειμαι επικηρυγμενος..
      στη λαικη εχω σταμπαρει τους ξωμεριτες...ουτε κοιταω ουτε δειχνω πλατη.
      Δεν μετραει χρονος στα τροπαια, μονο η χρηματικη και συναισθηματικη τους αξια.
      Βλεπω ενα μονοπετρο γαλαζιο που δε το φορα ουτε ρομα που μολις εσπρωξε γρασιδι λιανικη.... και λεω:αααααααααχ μαγδα! χηρα χασοδικη, εξαιρετικη κυρία ,καλλιεργημενη, ποτιστικιά.
      βλεπω το αλλο το πρασινο που δε το φοραγε ουτε βαμμενο πασόκι και λεω :ααααααααααααχ Βάσω !... ζωντοχηρα εργολαβου αντιπαροχης.... την καλοεσπρωξα σε γνωστονε... ειμαστε ολοι ευχαριστημενοι...
      ντιπ αβαδιστη μωρ αδελφακι μου..ουτε τα βασικά.
      τα τροπαια τι αλλο ειναι παρα ακαλαισθητα - γελοία ενθυμηματα νικης;;ακριβα μπιχλιμπιδια για κρεμασμα
      αβαδιστη και τσιφούτα....

     2. avatar Ρουμπίνι

      Εύγε τέκνον μου λακη!
      Ευχομαι από καρδίας και εις έτι περαιτέρω ανώτερα! Το ήθος σου και οι αρχές, ομολογουμένως, εντυπωσιάζουν τα πλήθη!

      ΥΓ: Γνωρίζεις πως «μάχαιραν έδωκας, μάχαιραν θα λάβης» (Ματθ. 26,52).
      Κάτι ήξερες εσύ και έλεγες \"μπραφ\"!
      Πολύ φοβουμαι πως δεν σώζεσαι, όχι με μετεγγραφή ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στο Σύλλογο Σπαρτιατών, αλλά ούτε και με έγγραφη ως απλό μέλος στο σύλλογο Ασκητών! Ξεκινά τις \"δωρεές\" των ενθυμημάτων νίκης μπας και σωθείς (εγώ θα διαλέξω ό,τι θέλω πρώτη, να ξέρεις).Εφεξής θα τη \"βγάζεις\" μόνο με νηστεία και προσευχή!!!

     3. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

      ποια πληθη;;;
      εδωσα μαχαιραν εγω;; σε ποιαν ;; τι ειμαι ο φούντας..\'\'Στέλλα φυγε..\'\'κραταω μαχαιραν..
      τω οντι μπραφ, αλλο το μπαφ, δεν μπαφιαζω ουτε πινω παρεκτος καφε τσαι γαλα και συναφη
      δε σωζωμαι;;;αμα μεχει προγραψει ο παπαφαλτσετας μπορει ναχεις και δικιο
      να δωρησω τα ενθυμηματα;; γιατι;; τακλεψα;;τα εξεβίασα;;μου τα ζητησαν πισω και δε ταδωσα;; εισαι σιγουρη οτι αυτες που μου ταδωσαν δε θελουν να τις θυμαμαι;;
      να η μοβ μαφησε το αβαταρ και το νικ της να ανατρεχω να θυμαμαι τι λεγαμε ιδιαιτερως, καλη ωρα..εχω και pdf με λογια λατρειας στη μητρικη της γλωσσα, μεπνιξε στο σοροπι μια μερα πουχε \'\'κεφια´
      θα την βγαζεις!!...α ολα κιολα δε θα μου πεις εσυ τη θα την κανω και ποτε θατην βγαζω
      νηστεια .... παντα νηστευω εχω να πληρωσω τον κρατικο νταβα μου
      \'\'προσευχη\'\' απο τα αγαπημενα μουτου σπυρου ζαγοραιου του αειμνηστου του αρχοντα...
      ρουμπινι... οχι καλη μου , απο σενα Ω devill automatic gold 18k edition 2011, με \'κροκοδηλέ \' !!!λουρακι , οχι αλλα βοτσαλακια
      Υγ βλεπω αφηνιασες με την κλαψοκοράκ της σκοποβολης των10 μετρων...
      εμενα μεχουν βαλει κοφτη τα αυγα , δε περναει τιποτα, ουτε απαντηση στον πρωην @sdκαι νυν @προδοτης ναζιστρόνι μου επιτρεπεται

     4. avatar Ρουμπινί

      Αγαπουλινι επιμένω, εφεξής θα τη \"βγάζεις\" μόνο με νηστεία και προσευχή, μου το είπε η φίλη μου Πυθία.

      Κοινοκτημοσύνη !
      Και ύστερα λες εμένα τσιφούτα.

     5. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

      δε τα παω καλα με τους χρησμους, καντα μου σεντς
      ρουμπίνι και ρουμπινί δεν ξερω αν ταυτιζονται αλλα με το συγκεκριμένο χαλικι δε τα παω καλα τοχω για ματοβαμμενο
      για δε δοκιμαζεις το \'\'διαμαντω\'\';;
      πιο πανω μουγραψες για ρασοφόρους λαγους ....
      αν ειναι συνθηματικο οτι με ψαχνει η συμμορια των ναζι του παπαφαλτσετα -παπαχαφιέ ναλλαξω ΙP,πανευκολο
      ηρθε στη παρεα και πυθια......
      αμα πλακωσει κη ουρανια του κασιδα εγω την εκανα πετωντας... εχω αλλεργια στις φαλτσετες.

     6. avatar Πολυτίμη

      Έτερέ μου καππαδόκη (τσιφουτάκο μου εσύ), σήμερα κιόλας, στέλνω τα προσωπικά στην Αφρική, για εξόρυξη πολύτιμων λίθων, μιας και με κάνεις να γελώ!
      Όταν με το καλό, επιστρέψουν, θα στα στείλω πεσκέσι, αντάμα με τις πολύτιμες κοτρώνες!

      ΥΓ: 1. Κανένα πόνημα θα παίξει ?
      2. Χαλιά το \"Διαμάντω\"

     7. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

      αρχισες παλι τα τακης ο σουγιας η μπουκας ή λινάτσας ή λερας ή (?)ορδή ή τρούπας ή φιδι ή αυτί ή...
      τα διαβαζει ο ληξιαρχος κιαρχιζει τα φακς(!) διωχτην ειναι ο παπαφαλτσετας - καλτσοδετας και ετοιμαζει ντου....
      το διαμαντω ειναι εξαιρετικο !ονομα κλειδι για να κατεβασω απειρα δημωδη.
      ακου βαφτιστηρα δε ξερω τι αποκομιζεις εσυ απο τη μεταξυ μας παρλα , αλλα εγω μεσα απο τη φαρσα που παιζω μενα αγνωστό μου ατομο που το βαζω σε συνεχες διλημμα :ρε συ αυτος ειναι για δεσιμο ή πλακα μουκανει ,εκμαιευω τις φαντασιακες ιδιοσυγκρασιακες και κατα κυριο λογο εμφυτεμενες και υποσυνειδητες αποψεις του για την κοινωνια της φουσκας στην οποια ζει ,περιεργαζομενο και αλληλεπιδρωντας με τις αλλες φουσκες μεχρι το προσωπικο του μπραφ(το μπραφ που λεγαμε) το οποιο ουτε που θα ακουσει.....
      Δεν εχει καμια σημασια που σου αποκαλυψα τα μύχια κινητρα
      Τοιδιο παιχνιδι επαιζα και με τη μοβ, αλλος ανθρωπος , αλλες αντιδρασεις,αυτη ηταν καλη στο τενις..
      εσυ παλι εισαι καλη μαθητρια... αν ξαναγινεις κακια η θα σεαποβάλλω ήθα σε βαλλω ορθια στο ενα ποδι να γραφεις στο πινακα \'\'\' παπαχαφιέ εισαι ναζί\'\' χιλιες φορες...
      υγ:θελω το μοντελλο με τον δευτερολεπτοδεικτη κατω χαμηλα, αν θες το sku του, να στο στειλω, αν και αμα πεις \'\'λακης\'\' ξερουν αυτοι..
      τα αλλα 3 κομματια της σειρας μου ταχουν ηδη ψωνισει
      μονο βιασου... ειναι σειρα του2011 συλλεκτικα...αν το χασεις μεχασες...

     8. avatar Αδαμαντία

      Μα είναι προφανές!
      Πλάκα κάνουμε, τσιφουτάκο μου, με τα \"λεπτά \" αισθήματα! Μεταξύ σοβαρού και αστείου, ανταλλάσσουμε απόψεις, λέγοντας άλλοτε πικρές, άλλοτε ξινές και άλλοτε γλυκές αλήθειες, με ήπιο ή ολίγον τί ακραίο χιουμοριστικό και συνάμα καυστικό και σατυρικό τρόπο, και γελάμε, ακόμα και με όσα θα έπρεπε,να κλαίμε. Γιατι να το στερηθούμε εξάλλου ??? Ως γνωστόν το γέλιο έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία (σωματική και ψυχική) και ομορφαίνει τη ζωή. Απλά τα πράγματα, μη διερωτάσαι.
      ΥΓ: Από όσα έγραψες το \"θα σε βαλλω ορθια στο ενα ποδι να γραφεις στο πινακα\", ήταν το πιο αστείο από όλα. Μετά τον πελαργό, η αφεντιά μου!

     9. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

      αδαμαντία;;
      πεπελάση;;
      αδαμαντία... μου φερνει σε αδαμαστη...
      τα αδαμαστα στη φυση τους...και στα τσιρκο
      εγω θελω οικοσιτα μπολιασμενα με λουρί και φρονιμα...
      κατι χνουδωτο που να κοιμαται στα ποδια μου και να κανει νιάου μονο κατοπιν αιτήσεως που σπανιως θα γινεται δεκτη
      οι φουσκες σπανε πιο γρηγορα σε περιβαλλον φαρσας γιαυτο υποσυνειδητα προτιμουν περιβαλλον αντιπαραθεσης (συνηθως ανευ ουσιας) οποτε περιβεβλημενες με τον μανδυα της σοβαροτητας κοροιδευουν και αυτοκοροϊδεύονται στη κοσμάρα τους.
      το γέλιο τους ειναι επιφοβο
      το γελοίο τους ειναι το μέσον τους
      Διαμάντω απο μενανε
      ούτε\'να σαπιο ρόδι
      και πεσε κανα φίλεμα
      γιατι θα πάρεις πόδι
      Απο νοέμβρη ταχουμε...
      χορτασα υποσχέσεις
      στο τζαμπα αν με ξαναβρεις
      διαμαντω να με.....(βαλε κατι ανακουφιστικο)
      Δεν ειμαι γω του δωρεαν
      δεν ειμαι της πεντάρας
      κιαμα σου πεφτω ακριβος
      υπαρχει κιο σπαλιάρας
      Μουταξες θεσεις και προικιό
      στρατό θεραπ(ε!)νίδες
      κιοσο διαμάντω τάδα γω
      τοσο καισυ με είδες
      υγ: δε φανταζομαι να μου πασαρεις κανα κινεζικο... απ τα 20 μετρα το ξεχωριζω, ασε που θα το ζυγισω.
      σόρυ ξεχασα,μπορεις να ζητησεις απο το μαγαζι να χαραξουν ταρχικα σου με αφιερωση στο λακη ΣΟΥ! στη μεσα πλευρα απ το κροκοδ(η)λέ
      το κροκοδηλε ναναι μπλου μπλακ, βαρεθηκα τα καφε.
      αντε , σβελτα...
      .... καλα δε το πιστευω...
      επεσα σε σκρούτζα
      ΕΓΩ!....ε, ποτέ!

     10. avatar Αδαμαντία

      Με πείραξες...αδιαφορώ και σ\' έκαμα... στην άκρη, φιλίας (και αναδοχής θα προσθέσω εγώ) που δεν άξιζε, δε χαραμίζω δάκρυ!
      Μην περιμένεις τίποτα!

      ΥΓ: Νονέ μου θαρρώ πως μπερδεύεσαι. Ξεχνάς ότι απευθύνεσαι στο βαπτιστήρι σου
      και το ύφος σου δεν είναι συνάδει με την ως άνω ιδιότητά μου. Εξάλλου απορώ, που σου χρησιμεύσουν κομπολόγια και ρολόγια, αφού, χρήμα, ασήμι και χρυσός, αυτά δεν είναι πλούτη, μόνο οι φίλοι οι γκαρδιακοί εις τη ζωή ετούτη .

     11. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

      κλαψε λευτερα, δεν εχω θεμα
      για καλο σκοπο ειναι βαφτιστηρι ...
      απο πλουσιες βαφτιστηρες τα παιρνω σε πτωχες πλην ομως τιμιες βαφτιστηρες τα τάζω...(σιγα μη τα δωσω)
      καταλαβαινεις οτι τα δικα σου ταξιματα... αλλου ταχω μετακυλήσει...
      ελα,δεν την αντεχω τη μουρμουρα τους...
      πέσε κατι ..
      μια μπροστάτζα να πούμε.
      κιμπάρα δε δηλωνες;;

     12. avatar Αδαμαντία

      Αν είσαι μουρμουρόπληκτος και περιμένουν οι πειναλέες, τα δικά μου ταξίματα, πάω πάσο, αλλάζουν τα πράγματα. Μια στιγμή μόνο να θυμηθώ τί έχω τάξει σε εσένα λακη μου, μη ξεχάσω τίποτα και σε φάνε ζωντανό οι κουρούνες. Έχουμε και λέμε:
      1. Μάγισσες και ξεματιάστρες (που τις ξαπόστειλες γιατί δε σου περνούσε το κρύωμα με τα ξόρκια τους).
      2. Θέση Γενικού Διευθυντού, στο κολέγιο Γεντί - Κούλη (που απαρνήθηκες και την έταξα σε άλλον, ο οποίος την απεδέχθη).
      3. Πλύστρες, ξύστρες, στυλίστ, κομμωτές, μανικιουρίστες, πεντικιουρίστες, σαπούνια, αφρόλουτρα κ.τλ (τα οποία αρνήθηκες μιας και κατά δήλωσή σου, ανήκεις στους εκ πεποιθήσεως \"απλυτους\" και δεν ενδιαφέρεσαι να γίνεις μέλος του fun-club του Κούλη, οπότε τα χάρισα και αυτά σε άλλους).
      4. Ομάδα εξειδικευμένων ιατρών όλων των ειδικοτήτων και ιατροφαρμακευτικό υλικό και εξοπλισμό.
      Όπως καταλαβαίνεις το με Α/Α: 4, παίζει μονο. Για να ξεμπερδεύουμε μία και καλή, θα στο στείλω και αν θέλεις κράτα το ή στείλτο τους πεσκέσι.Αν δε, μεταξύ των, συμπεριλαμβάνεται ασθενής σε κρίσιμη κατάσταση (λακης είσαι εσύ, όλα να τα περιμένεις), θα ενισχύσω το πακέτο (να δεις τι κιμπάρισσα που είμαι) με κλίνες σε Μ.Ε.Θ ή Μ.Α.Φ και περικοπή εφημεριών ετοιμότητας.Από εκεί και πέρα, πράμ\' άλλο δεν ξαναθωρείς \'πο μένα μπλιο και ξά σου, μα και τα λίγα πού \'καμα, ήταν κι αυτά πολλά σου!
      ΥΓ: Αρκετά τράβηξε το αστείο, να σταματήσει, γιατί πλησιάσουν
      τυφώνες και τροπικές καταιγίδες.

     13. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

      ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΝ...Ως αδοκήτως και αδοκήμως τερματίσασσα....
      Επρεπε να σε τσάκωνα
      να σουκανα καμποσα
      σουπιά μπαμπεσα πονηρη
      που μουβγαλες και γλωσσα
      Να πας αλλου τον βουλευτη
      κερα μου ναπουλησεις
      που βρηκες μενα το φτωχο
      ταζοντας να το ριξεις
      Απ το νοεμβρη δουλεμα
      \'\'αγαπη μου\'\'\' , \'\'λατρεία\'\'
      και μαφησες για είσπραξη
      μεσ του λουτρου τα κρυα.
      Μπας κεισαι σα και μενανε
      αφραγκη ρε μπαμπεσα
      μα τοτε τι μου τοπαιζες
      φραγκατη πριγκιπέσσα;;
      ΑΝ παλι εχεις τον παρα
      και μονο τον τυριάζεις
      γιατι δε μου τα ακουμπας;;
      γιατί δεν μ\'αγοράζεις;;
      Αν θελεις τζαμπα το ροκφορ
      κιολο στα ιδια μενεις
      βολεψου με τα σαπια σου
      αλλο μη περιμένεις
      Ηξερες μονο να ζητας
      μοναχα να μου παιρνεις
      αντι να μου τα ακουμπας
      αντι να μου τα φέρνεις
      Σιγα που θα ασχοληθω
      ναλλάξω το μυαλό σου
      παρε ταπολυτήριο
      και άμε στο καλό σου
      ΥΓ:Ενα σου λεω: εχω φορτωσει! τα πήρα τερμα!
      το κροκοδηλε ! που ξερες ,να το ξεχασεις, τωρα το θελω με χρυσο (18Κ) μπρασελιέ!!!
      τα νευρα μου....

     14. avatar wwF

      Τώρα που \"φόρτωσες\" και τα \"πήρες\" στο κρανίο, είσαι το κάτι άλλο! Η ως άνω σύνθεσή σου, ενόσω είσαι στην κατάσταση αυτή, είναι ξεχωριστή και ανεπανάληπτη!
      Οφείλω όμως, να ομολογήσω, λατρεία μου, πως αδυνατώ να καταλάβω, γιατί σου συνέβη αυτό, αφού ήδη γνωρίζεις, πως έστειλα απαντά τα προσωπικά (έκτοτε κλαίνε με μαύρο δάκρυ και μας ρίχνουν κατάρες) με πλήρη εξοπλισμό, στην αραπιά (συγνώμη στην Αφρική ήθελα να πω), να εξορύξουν πολύτιμους λίθους και μετάλλα, προκειμένου να κατασκευαστεί, το μοναδικό στον κόσμο, χρυσό και διαμαντένιο ρολόι καθως και το κομπολόι σου (αμ τί νόμιζες άντε, άντε)! Κανε υπομονή μέχρι να γυρίσουν, να προχωρήσει η κατασκευή. Το καλό πράγμα, ως γνωστόν αργεί να γίνει.Ηρέμησε!

      ΥΓ:
      1. Πολύ φοβάμαι πως θα αποδημήσω εις τόπον χλοερόν, από τα γέλια! Λυπήσου με, κοντοζυγώνει ... το τέλος μου!
      2.Άκου εκεί ανακρίβειες : \"σουπιά μπαμπεσα πονηρη που μουβγαλες και γλωσσα\". Βρε εγώ είμαι αθώα περιστέρα, που στόμα έχω και μιλιά δεν έχω, τι είναι αυτά που λες και με δυσφημείς???

     15. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

      εγω μια περιστέρα ξερω κιαυτη την εχει ο αλεκος σε χρυσο κλουβι...
      οσο για το αλλο θεμα ...
      μεχρι να επιστρεψουν τα προσωπικά απ την αραπιά δε φανταζομαι να σε πειραζει να κανω τον αράπη σε καμια κονομημενη χηροζωντοχηρα κιμπαρισσα που σκορπαει για το λακη της...

     16. avatar wwF

      Ελεύθερα, πλην όμως με προσοχή, γιατί αν τύχει και ξαναγίνεις ρετάλι λακη μου, έχω στείλει στην αραπιά (ξέχασα να στο πω) και το ιατρικό επιτελείο που θα φρόντιζε για την, προ ολίγων ημερών, αναστήλωσή σου. Ώς καταλαβαίνεις, καλό θα ήταν, για παν απευκταίο ενδεχόμενο, η χηροζωντοχηρα κιμπαρισσα, κατά προτίμηση να φέρει την ιδιότητα της ιατρού, άλλως, να ειδοποιήσω το ιατρικό επιτελείο, να γυρίσει,σύσσωμο, πίσω, με το πρώτο αεροπλάνο!
      ΥΓ: Τι γέλιο είναι αυτό πρωϊνιάτικα! Να \'σαι καλά και σε καλό να μου βγει.

     17. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

      ντεν με παρακολουθεις!!
      \'\'κονομημενη που σκορπαει για μενα εγραψα....\'\'
      λες ναφησει το πολυεργαλείο λακης να της χαλασει;;
      τι με περασες;; Σ(?)αλιάρα μιας χρησεως;;
      υγ:ρε συ βαφτιστηρι μου θυμισες αυτα που καναμε με τη μοβ πριν 3-4 χρονια.
      τα καημενα τα παιδια της συνταξης θαχαν χασει τα μαλλακια τους μαυτα που διαβαζανε,εσυ τουλαχιστο εισαι φρονιμη η αλλη ηταν θηρίο ανημερο.

 3. avatar KΛΕΩΝ

  Ολοι οι Ελληνες ειναι Αριστεροι με Δεξια τσεπη!!!

 4. avatar Ellraiser

  Και οχι μονο.
  Υπαρχει και φιλοτιμο
  Θανασακης ο πολιτευομενος

  Τιποτα δεν αλλαξε....

 5. avatar ΚώσταςΠειραιάς

  Ταινιάρα...Σου αφήνει στο τέλος μια πίκρα και μια μελαγχολία ότι σε αυτή την χώρα τουλάχιστον τα τελευταία 40-50 χρόνια δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα......

 6. avatar colonel Roy Mustang

  Χμμ,από την άλλη χάσαμε ευκαιρίες μάθησης,για το τι πραγματικά είναι ο κομμουνισμός,με τις ειδήσεις από την Κολομβία.Το τρομοκρατικό FARC,δηλαδή η ένοπλη πτέρυγα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κολομβίας,με την ψυχοσύνθεση του που αιματοκύλισε επί δεκαετίες την εκεί χώρα!Συν ότι προσποριζονταν από την καλλιέργεια και διάθεση ναρκωτικών! Όμως ούτε οι Βενεζουελανοι έμαθαν κάτι,αφού με τις ψήφους τους πήγε η χώρα δυστυχώς στον Μαρξισμό!Αυτές οι εκλογές,του 98\' στην Βενεζουέλα,αποδείχθηκαν μια αποφράδα μέρα!

 7. avatar Πάνος8

  Πάντα επίκαιρη ταινία που τα παραδείγματα της τα βλέπει κανείς και σήμερα. Δεν είναι τυχαίο που οι πρωταγωνιστές της έφθασαν τόσο ψηλά στην εγχώρια μας παραγωγή.

 8. avatar Ο Κομμουνιστής.

  Μια αηδία είναι με κρύα αστεία που απομακρύνει εντέχνως τον λαό από την αλήθεια για την σωτηρία του. Ηταν επισης τρομερό λάθος του συντρόφου και περήφανου κομμουνιστή Αλέκου Αλεξανδράκη που έπαιξε σε αυτή την ταινία.
  Υπάρχουν πάντως ένα σωρό σοβιετικές ταινίες \"κοσμήματα\" για να δείτε και να καταλάβετε ποίο είναι το καλό σας.

  1. avatar Ellraiser

   Μην τα λετε αυτα εκτιθεστε.
   Ξερουμε να διαβαζουμε ιστορια (οχι των νικητων).
   Πως γυρισε το Τσαρικο καθεστως με του Μπολσεβικους και τα αισχη του Λενιν.
   Απο βασιλεια σε κουμουνιστικο φασισμο (που αν δεν ησουν του κομματος εξαφανιζοσουν στα γκουλαγκ η με συνοπτικες διαδικασις εκτελεση).
   ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΣ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΜΟΣ παρα μονο στα ονειρα σας.
   Δεν θα επεκταθω στον Σταλιν η στα κατεχομενα ματαπολεμικα κρατη της Σταζι και της KGB.
   Δεν θα υπαρξει ισοτιμια η ισονομια σε αυτο τον πλανητη οσο υπαρχει ο ανθρωπος.
   Μπλε φασισμος, κοκκινος φασισμος και ο Χιτλερ σοσιαλιστης ηταν (το κομμα του).
   Η δημοκρατια ενα ονειρο καλοκαιρινης νυχτος.

  2. avatar Χαχαχχχχ

   Δεν χρειαζεται να δουμε ταινιες για να κατανοησουμε...το ζουμε το δραμα..οσο για τον Αλεξανδρακη .....απαικτος στο ρολο οπως και στους περισσοτερους που επαιξε...

 9. avatar Φουσκας1

  Μεγάλη ταινία. Πιο επίκαιρη από ποτέ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...