Το «Medea Redux», ο μονόλογος του Νιλ ΛαΜπιούτ αποτελεί μια σύγχρονη μεταγραφή του αρχαιοελληνικού μύθου και παρουσιάζεται στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου Πορεία από 14 Μαΐου, σε σκηνοθεσία Μαρίας Ξανθοπουλίδου.

Εκείνο το ασήκωτο αίσθημα εγκατάλειψης και προδοσίας, μαζί με την καταπιεσμένη οργή, θρέφουν τη νηφάλια αποφασιστικότητα για την μεγαλύτερη δυνατή εκδίκηση.

Αυτό το κεντρικό ψυχολογικό μοτίβο της ευριπίδειας «Μήδειας» πήρε ο βραβευμένος Αμερικανός κινηματογραφιστής, σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας Νιλ ΛαΜπιούτ κι έφτιαξε το «Medea Redux», μια σύγχρονη μεταγραφή του αρχαιοελληνικού μύθου.

Στον 40λεπτο μονόλογό του ΛαΜπιούτ, πρωταγωνιστεί μια 28χρονη κοπέλα, που ανακρινόμενη για τον φόνο του παιδιού της, αποκαλύπτει την «ανάρμοστη» ερωτική σχέση που είχε με έναν καθηγητή της στο σχολείο, η οποία και προοδευτικά την έφερε ενώπιος ενωπίω με τα ως άνω αβίωτα συναισθήματα της αρχετυπικής Μήδειας.

Είναι σαφές ότι στο έργο του ΛαΜπιούτ παρεισφρύουν και ζητήματα που άπτονται της σεξουαλικής αποπλάνησης ανηλίκων, αλλά και της άσκησης βίας με την ευρύτερη έννοια. Το δε παρθενικό ανέβασμα του «Medea Redux» στα μέρη μας φαντάζει… γυναικεία υπόθεση, αφού η μετάφραση είναι της Μαριετίνας Μπάστα, η σκηνοθεσία της Μαρίας Ξανθοπουλίδου, η σκηνογραφία και τα κοστούμια της Κατερίνας Ζουράρη, ενώ την τραγική ηρωίδα ενσαρκώνει η νεαρή Ελληνοαμερικανίδα Ζωή Μυλωνά, η οποία έχει επιμεληθεί και τη μουσική επένδυση της παραγωγής.

Ας σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της παράστασης θα είναι στα αγγλικά –με ελληνικούς, βέβαια, υπέρτιτλους.

Πηγή: tospirto.net