Γερμανοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες για χειραγώγηση της χρηματιστηριακής αγοράς σε βάρος του διευθύνοντος συμβούλου της Volkswagen Χέρμπερτ Ντις, του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Μάρτιν Βίντερκορν και του προέδρου Χανς Ντίτερ Πετς αναφορικά με το σκάνδαλο εκπομπής ρύπων της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι κατηγορούμενοι εσκεμμένα δεν ενημέρωσαν τους επενδυτές εγκαίρως για τον οικονομικό αντίκτυπο του σκανδάλου, όπως ανέφερε σήμερα η εισαγγελία του Μπράουνσβαϊγκ.

Η παραδοχή της εταιρίας το 2015 ότι χρησιμοποίησε παράνομο λογισμικό για να παραποιεί τις δοκιμές για τις εκπομπές ρύπων έχει ήδη πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Η απαγγελία κατηγοριών από την εισαγγελία του Μπράουνσβαϊγκ εντάσσεται σε μια ξεχωριστή νομική προσπάθεια να δικαστούν τα διευθυντικά στελέχη που κατηγορούνται ότι καθυστέρησαν να αποκαλύψουν το σκάνδαλο στους επενδυτές.

Ο δικηγόρος του Ντις ανέφερε σε ανακοίνωση ότι ο διευθύνων σύμβουλος δεν θα μπορούσε να έχει προβλέψει τον αντίκτυπο στη χρηματοοικονομική αγορά και ότι θα συνεχίσει απρόσκοπτα στον ρόλο του ως διευθύνοντος συμβούλου.

Ο Βίντερκορν παραιτήθηκε μερικές ημέρες αφού ξέσπασε το σκάνδαλο. Στις αρχές του 2017 δήλωσε σε Γερμανούς βουλευτές ότι δεν είχε ανακαλύψει το σκάνδαλο πριν το παραδεχθεί επίσημα η VW.

Εάν οι επενδυτές γνώριζαν για την παραποίηση, ίσως να είχαν πουλήσει μετοχές νωρίτερα ή να μην είχαν προχωρήσει σε αγορές, όπως υποστηρίζουν οι ενάγοντες.