Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» απέκτησε υπόσταση!  Πρόκειται για πρόγραμμα που αφορά τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και ιδιαίτερα των μητέρων για τη φύλαξη των παιδιών τους από πιστοποιημένους επιμελητές και επιμελήτριες. Ξεκινά πιλοτικά τον Φεβρουάριο του 2022 σε δήμους της χώρας, για να εφαρμοστεί σταδιακά σε όλη την Επικράτεια.  

Γράφει η Γιάννα Χορμόβα*

Οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» είναι μια εμβληματική δράση της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί  μια ουσιαστική λύση σε ζητήματα που συνδέονται μεταξύ τους και δημιουργούν ασφυκτικές πιέσεις  στις γυναίκες,  και στην ελληνική κοινωνία συνολικά.  

Η επιδίωξη της επαγγελματικής καταξίωσης συμπίπτει χρονικά στις ζωές των γυναικών με τη δημιουργία οικογένειας.  Η απόκτηση παιδιών όμως, για τις γυναίκες σημαίνει πως θα αναγκαστούν να βάλουν σε δεύτερη μοίρα τα επαγγελματικά τους όνειρα. Είναι εκείνες που  -εξαιτίας των έμφυλων στερεοτύπων- αναλαμβάνουν σχεδόν εξολοκλήρου τη φροντίδα του σπιτιού και της οικογένειας. Οι συνθήκες αυτές λειτουργούν αποτρεπτικά στην απόκτηση παιδιών, κάτι που φυσικά επηρεάζει και το Δημογραφικό πρόβλημα που μαστίζει την Ελλάδα. Οι επιδοματικές πολιτικές με στόχο τη δημιουργία οικογένειας δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά το ζήτημα. Η στήριξη των εργαζόμενων γυναικών είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά.

Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων πιστεύουμε ότι η ισότητα των φύλων και η αντιμετώπιση του δημογραφικού περνούν μέσα από την εργασία. Επιδιώκουμε την ενδυνάμωση των γυναικών στον τομέα αυτό και μάλιστα ο τρίτος άξονας προτεραιότητας του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025  είναι αφιερωμένος στον συγκεκριμένο στόχο, στην ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Εκεί εντάσσονται και οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» μαζί με μια σειρά από άλλες δράσεις για τη μείωση του χάσματος των ανισοτήτων στον τομέα της εργασίας όσον αφορά την απασχόληση και τον επαγγελματικό διαχωρισμό, τις αμοιβές και τις διακρίσεις λόγω της μητρότητας.

Οι «Νταντάδες της γειτονιάς» είναι μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας αντιμετώπισης της ανισότητας των φύλων, η οποία καθορίζει την καθημερινότητα των γυναικών, αλλά και του Δημογραφικού, που προδιαγράφει το μέλλον της πατρίδας μας.  

*Η Γιάννα Χορμόβα είναι Γενικής Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων