Όχι, δεν διδάσκεται ως ένα τακτικό και υποχρεωτικό μάθημα όπου τα παιδιά θα μάθουν υπεύθυνα για το σώμα τους, για τη σεξουαλικότητά τους, για τις σχέσεις και την ισότητα των φύλων.

*Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Οι γυναικείες οργανώσεις αγωνιζόμαστε εδώ και δεκαετίες για να εισαχθεί αυτό το μάθημα, αλλά προσκρούουμε στις αντιδράσεις «κύκλων» εκκλησιαστικών, παραεκκλησιαστικών, εθνικιστικών και συντηρητικών. Μάλιστα πρόσφατα έγινε κινητοποίηση προς το υπουργείο Παιδείας, από αυτοαποκαλούμενα Χριστιανικά σωματεία Αθήνας (χωρίς ονόματα), όπου αντικρούουν με μεσαιωνική λογική την ελλιπή και άτολμη πιλοτική εισαγωγή αυτού του θέματος, προτείνοντας μάλιστα ένα χαρτί προς τους γονείς όπου θα ζητούν την εξαίρεση των παιδιών από αυτό το μάθημα.

Και το ερώτημα που μπαίνει είναι, από πού μαθαίνουν τα παιδιά για το σώμα τους; Η απάντηση είναι από το διαδίκτυο και την πορνογραφία η οποία εξευτελίζει τις γυναίκες, δείχνει αντικειμενοποιημένα το σώμα τους και καλλιεργεί για τα αγόρια τον επιθετικό σεξισμό.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ

Οι ίδιοι κύκλοι, αναφέρουν ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι θέμα της οικογένειας, ενώ δεν λένε το ίδιο για τα μαθηματικά, τη φιλοσοφία, την ιστορία και τόσα άλλα μαθήματα. Δεν λένε φυσικά τίποτα για την έξαρση της σεξουαλικής παρενόχλησης, την άγνοια των κοριτσιών για την αντισύλληψη, ση σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και γυναικών και την ακραία μορφή βίας, τις γυναικοκτονίες.

Σε κείμενο που έβγαλαν 6 γυναικείες οργανώσεις αναφέρεται ότι: «Η Ελλάδα είναι σήμερα μια από τις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες που δεν εφαρμόζει τη σεξουαλική αγωγή στα σχολεία, με αποτέλεσμα τα παιδιά και οι έφηβοι να αναζητούν και να παίρνουν λανθασμένα έως επικίνδυνα πρότυπα από το διαδίκτυο και τα ΜΜΕ ή συνομηλίκους. Η σεξουαλική αγωγή παραμένει ταμπού την ίδια στιγμή που η σεξουαλική βία και κακοποίηση θεριεύουν».

Οι γυναικείες οργανώσεις ζητούν, τέλος, την άμεση ένταξη της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, με διδασκαλία από ειδικά εκπαιδευμένους εκπαιδευτικούς που θα παρέχει στα παιδιά γνώση, αξίες και δεξιότητες. Και μάλιστα ζητούμε να γίνει διαβούλευση με τις γυναικείες οργανώσεις και εξειδικευμένα στελέχη τους, για το περιεχόμενο των σπουδών αυτών, και για να μην πέσουμε σε αντιδραστικές και αναχρονιστικές απόψεις.

**Η Σίσσυ Βωβού είναι φεμινίστρια, Μέλος του Σωματείου Γυναικείων Δικαιωμάτων ΤΟ ΜΩΒ, συγγραφέας του βιβλίου «Πατριαρχική Δικαιοσύνη και Φεμινιστικές Αντιστάσεις»