Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων συναντώνται σήμερα για να συνεχίσουν τις πικρές διαπραγματεύσεις τους για το όριο του χρέους του ομοσπονδιακού κράτους.

Δεν απομένουν παρά λιγότερες από δέκα ημέρες προκειμένου τα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία που θα επιτρέψει οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους.

Όμως οι συνομιλίες για την ώρα τουλάχιστον μοιάζουν να έχουν περιέλθει σε απόλυτο αδιέξοδο.

«Η θέση μου δεν έχει αλλάξει. Η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να συνεχίσει να δαπανά χρήματα που δεν έχουμε», ανέφερε μέσω Twitter ο κ. Μακάρθι, ο πρωταγωνιστής από πλευράς Ρεπουμπλικάνων ως προς το ζήτημα αυτό, έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Δημοκρατικό αρχηγό του κράτους.

«Θα συναντηθούμε αύριο διά ζώσης για να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις», ανήγγειλε, πληροφορία που επιβεβαίωσε γρήγορα ο Λευκός Οίκος.

Ο κ. Μπάιντεν προειδοποίησε, επίσης μέσω Twitter, πως δεν πρόκειται να δεχτεί συμφωνία «που θα προστατεύει τις επιδοτήσεις αξίας δισεκατομμυρίων (δολαρίων) στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες βάζοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο την υγειονομική περίθαλψη 21 εκατομμυρίων Αμερικανών. Ή θα προστατεύει τα τεχνάσματα για την αποφυγή καταβολής φόρων από τους πλούσιους βάζοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο την επισιτιστική βοήθεια για 1 εκατομμύριο Αμερικανούς».

«Η Αμερική ποτέ δεν κήρυξε στάση πληρωμών στα χρέη της. Και δεν θα το κάνει ποτέ», πρόσθεσε αργότερα μέσα από το αεροσκάφος του, επιστρέφοντας από την Ιαπωνία, όπου συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής της G7, στην Ουάσιγκτον.