Οι ειδικοί στη Βρετανία απευθύνουν σύσταση στους πολίτες να χρησιμοποιούν μάσκα στα Μέσα Μεταφοράς και να τηρούν τα μέτρα κατά του κορονοϊού, γιατί ανησυχούν για έξαρση του ιού χάρη στην υποπαραλλαγή «Αρκτούρος».

Όπως αναφέρει η dailymail.co.uk, η νέα μετάλλαξη εντοπίζεται ποσοστό 2.3% των κρουσμάτων, ενώ ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν πως μπορεί να υπάρχουν 70.000 κρούσματα σε καθημερινή βάση τις τελευταίες εβδομάδες.

Χαρακτηριστικά, ο καθηγητής Π. Γκρίφιν του πανεπιστημίου του Λιντς, προτρέπει τους πολίτες να κάνουν τεστ με τη «παραμικρή αφορμή αν είναι αναγκαίο», ενώ ζητά από κυβέρνηση και υπαλλήλους μπαίνουν σε απομόνωση αν δεν νιώθουν καλά.

«Αυτό ίσως μοιάζει με πισωγύρισμα στα περσινά, αλλά η αλήθεια είναι πως ο ιός συνεχίζει να κάνει κακό και υπάρχει κόσμος που υποφέρει», είπε χαρακτηριστικά.

Τι γνωρίζουμε για τον «Αρκτούρο»

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στη Βρετανία εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα και έκτοτε έχουν καταγραφεί 50 κρούσματα.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως είναι 1,5 φορές πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Κράκεν, όμως δεν έχει την ικανότητα να κάμψει την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια. Ωστόσο, εικάζουν πως μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Έτσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί επί του παρόντος τον «Αρκτούρο», με την Dr Maria Van Kerkhove να αναφέρει πως «κυκλοφορεί εδώ και μερικούς μήνες. Δεν έχουμε δει αλλαγή στη σοβαρότητα σε άτομα ή σε πληθυσμούς, αλλά γι’ αυτό έχουμε αυτά τα συστήματα».