Μια ακόμη μέρα στη δουλειά πίστευε ότι θα ζούσε ο Ρούντολφ Εράσμους. Ο πιλότος πραγματοποιούσε την ιδιωτική πτήση από το Μπλουμφοντέιν στην Πρετόρια και ενώ το μικρό αερσοσκάφος «Beechcraft Baron 58» βρισκόταν στα 11.000 πόδια βρέθηκε αντιμέτωπος με μια κατάσταση, στην οποία σίγουρα δεν είχε εκπαιδευτεί.

Για την ακρίβεια, ο Νοτιοαφρικανός εν ώρα πτήσης ένιωσε ξαφνικά την παρουσία μιας κόμπρας κάτω από τη θέση του στο πιλοτήριο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να προχωρήσει άμεσα σε αναγκαστική προσγείωση.

«Για να είμαι ειλικρινής, ήταν σαν ο εγκέφαλός μου να μην αντιλαμβανόταν τι συνέβαινε», είπε.

Όπως ο ίδιος περιέγραψε στο BBC, όλα ξεκίνησαν όταν άρχισε να αισθάνεται… κάτι δροσερό στην πλάτη του. Αρχικά, πίστεψε πως αυτή η κρύα αίσθηση που ένιωθε ήταν επειδή δεν έκλεισε καλά το μπουκάλι του και χύθηκε πάνω του νερό. «Όταν γύρισα αριστερά και κοίταξα κάτω, είδα την κόμπρα να απομακρύνει το κεφάλι της προς τα πίσω, κάτω από το κάθισμά μου», ανέφερε.

Στο ιδιωτικό αεροσκάφος επέβαιναν τέσσερις επιβάτες. Ο Εράσμους δεν ήθελε να προκαλέσει πανικό, οπότε σκέφτηκε προσεκτικά πώς θα τους ανακοίνωνε ότι θα έκανε αναγκαστική προσγείωση επειδή στο αεροπλάνο υπήρχε μια κόμπρα.

«Φοβόμουν τόσο μήπως πάει στο πίσω μέρος και προκαλέσει πανικό», εξήγησε. «Ακούστε, ένα φίδι είναι μέσα στο αεροπλάνο, είναι κάτω από τη θέση μου, οπότε ας προσπαθήσουμε να προσγειωθούμε το συντομότερο δυνατόν», τους είπε τελικά.

Στο αεροπλάνο επικράτησε απόλυτη σιωπή. «Μπορούσες να ακούσεις καρφίτσα να πέφτει και πιστεύω ότι όλοι πάγωσαν για λίγες στιγμές», δήλωσε ο πιλότος, που τελικά έκανε αναγκαστική προσγείωση στην πόλη Γουέλκομ, όπου και με τη βοήθεια ειδικού συνεργείου, «κατέβηκε» ο απρόσκλητος επισκέπτης.