Η «τρομοκρατία του σούσι» θέτει σε κίνδυνο μια από τις πιο αγαπημένες συνήθειες στην Ιαπωνία. Πρόκειται για ένα υγειονομικό σκάνδαλο που ξεκίνησε από μια σειρά βίντεο, το οποία αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, και σήμαναν συναγερμό για τα Καϊτενσούσι, τα περίφημα εστιατόρια με τον περιστρεφόμενο ιμάντα, όπου ο πελάτες μπορούν να παίρνουν απευθείας τα πιάτα τους.

Σε ένα βίντεο, το οποίο είχε εκατομμύρια προβολές, ένας νεαρός φαίνεται να γλείφει το στόμιο μιας κοινής σος σόγιας κι έπειτα το χείλος ενός φλιτζανιού τσαγιού το οποίο τοποθετεί συνωμοτικά προς χρήση. Άλλα βίντεο έδειχναν πελάτες να χώνουν αποτσίγαρο σε βάζο με τζίντζερ τουρσί, άλλοι να πασαλείβουν γουασάμπι πάνω στα φαγητά ή να τα ψεκάζουν με αντισηπτικά.

Οι εικόνες προκάλεσαν κατακραυγή στα social media, θέτοντας σοβαρές αμφιβολίες για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων στα διάσημα hi – tech εστιατόρια. Πλέον οι ιδιοκτήτες των Καϊτενσούσι προσπαθούν να αποκαταστήσουν το όνομά τους, εξετάζοντας ακόμα και την κατάργηση της περιστρεφόμενης μπάρας.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η Χοσιμάρου, εταιρεία που διαχειρίζεται τα εστιατόρια στο Τόκιο, ανακοίνωσε πως η περιστρεφόμενη μπάρα των καταστημάτων θα σταματήσει να λειτουργεί και στο εξής το προσωπικό θα παραδίδει τα γεύματα στους πελάτες, στο προσωπικό τους τραπέζι.  

Και η Σουσίρο, η μεγαλύτερη εταιρεία στο χώρο, ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο πως το σούσι της θα παραδίδεται μέσω μιας «λωρίδας express» στους πελάτες που θα παραγγέλνουν από συσκευές touch-screen, αποτρέποντας την παρέμβαση άλλων πελατών στα πιάτα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του βρετανικού μέσου, η βιομηχανία των Καϊτενσούσι, αξίας 5,4 δισ. δολαρίων το 2021, κινδυνεύει ακόμη και με το οριστικό τέλος. «Αν ένα ο περιστρεφόμενος ιμάντας ενός Καϊτενσούσι εστιατορίου δεν περιστρέφεται, τότε δεν είναι ένα απλό σούσι εστιατόριο;», διερωτώνται χρήστες στο διαδίκτυο