Η εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» επικαλείται απόρρητο ρωσικό έγγραφο και αναφέρει ότι η Ρωσία έχει ειδικό σχέδιο για προσάρτηση της Λευκορωσίας στο άμεσο μέλλον, ώστε να δημιουργήσει ένα ανάχωμα στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την bild.de που αναμετέδωσε το δημοσίευμα, το έγγραφο 17 σελίδων του Κρεμλίνου με τίτλο «Οι στρατηγικοί στόχοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λευκορωσία» φαίνεται να χρονολογείται από το καλοκαίρι του 2021. Σύμφωνα με την έκθεση, περιγράφει τους στρατηγικούς στόχους της Ρωσίας στη Λευκορωσία στους τομείς της πολιτικής/άμυνας, του εμπορίου και της οικονομίας και οι στόχοι είναι χωρισμένοι σε βραχυπρόθεσμους (μέχρι το 2022), μεσοπρόθεσμους (μέχρι το 2025) και μακροπρόσθεσμους (2030).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στρατηγικός στόχος της Μόσχας είναι, μεταξύ άλλων, «να διασφαλίσει την κυρίαρχη επιρροή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής, του εμπορίου, της οικονομίας, της επιστήμης, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού».

Ο Αλεξάντερ Λουκασένσκο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Χαρακτηριστικά, η συνταγματική μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε στη Λευκορωσία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους πρόκειται να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις ρωσικές συνθήκες και οι νόμοι πρέπει να «εναρμονιστούν» με αυτούς της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Στην εξωτερική του μορφή, το έγγραφο μοιάζει με ένα τυπικό έγγραφο της ρωσικής γραφειοκρατίας ή πολιτικής διοίκησης», δήλωσε ο Μάρτιν Κραγκ, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ανατολικοευρωπαϊκών Σπουδών της Στοκχόλμης (SCEEUS). Το περιεχόμενο είναι «σε μεγάλο βαθμό συνεπές με τους πολιτικούς στόχους της Ρωσίας έναντι της Λευκορωσίας από τη δεκαετία του 1990».

Σύμφωνα με τη «Sueddeutsche Zeitung», αρκετές δυτικές μυστικές υπηρεσίες στις οποίες δόθηκε η εφημερίδα πιστεύουν επίσης ότι είναι αξιόπιστη. «Το περιεχόμενο του εγγράφου είναι απολύτως εύλογο και συνεπές με αυτό που αντιλαμβανόμαστε», δήλωσε στην εφημερίδα ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών.