Την στιγμή που οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιστέκονται στους Ρώσους στρατιώτες «που προσπαθούν να περικυκλώσουν και να διασπάσουν τις αμυντικές γραμμές», η Ουκρανία προσέφερε στην Τουρκία τη βοήθειά της στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ανθρώπων που παραμένουν θαμμένοι στα ερείπια των κτιρίων έπειτα από τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν τη χώρα και τη Συρία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στον πρόεδρο Ερντογάν, αλλά και στους Σύριους πολίτες για τα αγαπημένα πρόσωπα που έχασαν. Η Ουκρανία απάντησε αμέσως στο κάλεσμα και προσέφερε την υποστήριξή της στην Τουρκία για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης», τόνισε ο Ζελένσκι στο νυχτερινό του διάγγελμα.

Today, I held a regular meeting of the Staff. There are many issues. The key is actions on the frontline. In the Donetsk region and other directions. Particular attention is paid to Bakhmut. To our defense. To the occupier's attempts to surround the city and break the defense there. We are countering them. I am grateful to every warrior who ensures counteraction with his resilience!Today, I would like to commend the warriors of the 54th and 93rd separate mechanized brigades, the 15th separate battalion of the 128th mountain assault brigade. Thank you, warriors, for your bravery and steadfastness! For the resilience Ukraine needs so much.Today at the meeting of the Staff we also discussed the supply of ammunition to our warriors. Artillery is one of the key factors. As always, the Commander-in-Chief and the commanders of the directions delivered reports. The head of intelligence reported on the occupier's current plans.Glory to all who fight for Ukraine! Glory to each and every one who works for our country!

Posted by Володимир Зеленський on Monday, February 6, 2023

Μια μετά την άλλη χώρες από όλο τον κόσμο ανακοινώνουν πως θα σταθούν δίπλα στην Τουρκία και στη Συρία καθώς δοκιμάζονται από τη μεγάλη τραγωδία, με την Ελλάδα να είναι από τις πρώτες που ανταποκρίθηκαν.

Η Βόρεια Μακεδονία αποστέλλει στην Τουρκία συνολικά 64 διασώστες και άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Στρατού, μαζί με δύο πυροσβεστικά οχήματα και δύο διασωστικούς σκύλους, προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων του ισχυρού σεισμού, καθώς και στον λαό της Τουρκίας και τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι τραυματίσθηκαν δύο μαθητές από τη Βόρεια Μακεδονία, μέλη μίας οκταμελούς ομάδας μαθητών που έτυχε να βρίσκεται σε περιοχές της Τουρκίας όπου σημειώθηκαν οι σεισμοί, στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής μαθητών μεταξύ των δύο χωρών. Οι δύο τραυματίες μαθητές από τη Βόρεια Μακεδονία νοσηλεύονται εκτός κινδύνου σε νοσοκομεία της Τουρκίας.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ εξέδωσε διάταγμα για την αποστολή σωστικών συνεργείων και ιατρικού υλικού στην Τουρκία, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία.

Ο κ. Γιουν «έδωσε διαταγή στις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες» να καταρτίσουν σχεδιασμούς για «περαιτέρω μέτρα υποστήριξης στην Τουρκία αν χρειάζεται», διευκρινίζεται σε δελτίο Τύπου της νοτιοκορεάτικης προεδρίας.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανίζι, η Αυστραλία θα συνδράμει με έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας για την ανακούφιση των πληγέντων από τους καταστροφικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία.

«Η βοήθεια θα κατευθυνθεί σε όσους την έχουν περισσότερο ανάγκη μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και των υπηρεσιών του με τις οποίες είναι σε επαφή η κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Αλμπανίζι, σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια δηλώσεων του στα ΜΜΕ.