13 χρόνια μετά από τον μεγαλύτερο σεισμό που καταγράφηκε ποτέ στην ιστορία της Ιαπωνίας, οι διαδικασίες αποκατάστασης έχουν ακόμη πολύ δρόμο μπροστά τους. Ο σεισμός της 11ης Μαρτίου του 2011, μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προκάλεσε βιβλικές καταστροφές, κόστισε τη ζωή περίπου 15.000 ανθρώπων, ενώ προξένησε και την τεράστια πυρηνική καταστροφή στον σταθμό της Φουκουσίμα.

Η καταστροφή του 2011

Ο σεισμός του 2011 κατέστρεψε τα συστήματα ψύξης του εργοστασίου της Φουκουσίμα Νταϊτσι, προκαλώντας την τήξη τριών από τους αντιδραστήρες του, με αποτέλεσμα να απελευθερωθεί μεγάλη ποσότητα ακτινοβολίας. 

Η καταστροφή της Φουκουσίμα θεωρείται η δεύτερη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην παγκόσμια ιστορία, καθώς ανάγκασε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους να εκτοπιστούν από τα σπίτια τους. Η απελευθέρωση ραδιενεργών ουσιών και υλικών στην ατμόσφαιρα και στον ωκεανό οδήγησε σε εκτεταμένη μόλυνση, θέτοντας σε περαιτέρω κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια του κόσμου.

Ο καθαρισμός θα συνεχίζεται για πολλά χρόνια ακόμη 

Οι προσπάθειες για καθαρισμό και απομάκρυνση των ραδιενεργών υλικών είναι χρονοβόρα και συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Περίπου 880 τόνοι λιωμένου πυρηνικού καυσίμου με υψηλή ραδιενέργεια παραμένουν μέσα στους τρεις κατεστραμμένους αντιδραστήρες, αλλά κανείς δεν γνωρίζει σε ποια κατάσταση βρίσκεται το λιωμένο καύσιμο ή πού ακριβώς έπεσε στους αντιδραστήρες.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας και η διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου, TEPCO απελευθερώνουν στη θάλασσα επεξεργασμένα και αραιωμένα ραδιενεργά λύματατου εργοστασίου. Παράλληλα, δηλώνουν ότι το νερό είναι ασφαλές και ότι η διαδικασία παρακολουθείται από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, αλλά έχουν υπάρξει έντονες αντιδράσεις από αλιευτικές ομάδες και μια κινεζική απαγόρευση για τα ιαπωνικά θαλασσινά.

Drone της TEPCO εξερευνά τον Φεβρουάριο 2024 τον αντιδραστήρα που χτυπήθηκε περισσότερο στον πυρηνικό σταθμό Fukushima

«Το κλειδί για να ανακαλύψουμε αυτό το μυστήριο – και πώς να το καθαρίσουμε – είναι ένα δείγμα λιωμένου καυσίμου από το εσωτερικό ενός αντιδραστήρα», δήλωσε πρόσφατα ο Akira Ono, επικεφαλής της Tokyo Electric Power Company Holdings, σε συνέντευξή του στο Associated Press.

Η απόκτηση αυτού του δείγματος θα ήταν σαν να διεισδύεις «στο βασικό οχυρό του κάστρου» δήλωσε ο Όνο. «Έχουμε πετύχει πολλά πράγματα, αλλά θέλει ακόμα πολλή σκέψη για να αντιμετωπίσουμε το άνευ προηγουμένου έργο της αφαίρεσης λιωμένου καυσίμου».

Το 2019 ένας ανιχνευτής ρομπότ κοίταξε για πρώτη φορά μέσα στον No. 2 αντιδραστήρα -τον λιγότερο κατεστραμμένο. Ωστόσο η ομάδα της TEPCO δεν έχει βρει ακόμη τρόπο να περάσει το ρομπότ από τα συντρίμμια. Το εργοστάσιο πραγματοποίησε επίσης την πρώτη του πτήση με drone στον αντιδραστήρα που επλήγη περισσότερο, τον No. 1 αντιδραστήρα, για να ερευνήσει τα λιωμένα συντρίμμια αλλά χρειάστηκε να ακυρώσει την δεύτερη ημέρα εξερεύνησης αφότου ένα δευτερεύον ρομπότ που βοήθησε στη μετάδοση δεδομένων απέτυχε.

«Είμαστε νέοι σε αυτά τα πράγματα και μερικές φορές συναντάμε απρόβλεπτα λάθη στο έδαφος. Αλλά είναι όλα πολύτιμα μαθήματα για τα επόμενα βήματά μας», είπε ο Όνο. 

Οι επικριτές της διαδικασίας λένε ότι ο στόχος εκκαθάρισης 30-40 ετών που έχει θέσει η κυβέρνηση και η TEPCO είναι υπερβολικά αισιόδοξος.

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Σήμερα, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της έκθεσης σε ραδιενέργεια, στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Δεν θα πρέπει επίσης να υποτιμηθεί ο ψυχολογικός αντίκτυπος στον πληγέντα πληθυσμό, καθώς πολλά άτομα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τραύματα και άγχος που σχετίζεται με την καταστροφή.

Δεκατρία χρόνια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα είναι σαφές ότι η διαδικασία αποκατάστασης δεν έχει ακόμη τελειώσει. Η τραγωδία αυτή ανέδειξε την ανάγκη για αυστηρότερα πρότυπα ασφαλείας και βελτιωμένη ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης στην πυρηνική βιομηχανία, ενώ αποτέλεσε και μία έντονη υπενθύμιση των δυνητικών κινδύνων, που συνδέονται με την πυρηνική ενέργεια.

Όσα έγιναν σαν σήμερα, 11 Μαρτίου στην Ελλάδα και τον κόσμο.

1669: Εκρήγνυται η Αίτνα, προκαλώντας το θάνατο 15.000 ανθρώπων.

1811: Στην Αγγλία, όπου βρίσκεται σε έξαρση το κίνημα των Λουδιτών, εργάτες καταστρέφουν μηχανές κλωστοϋφαντουργείων στο Νότιγχαμ, επειδή τους «κλέβουν» τις δουλειές τους.

1822: Κηρύσσεται η επανάσταση στη Χίο. Ο Λυκούργος Λογοθέτης με 2.500 Σαμιώτες και ο Μπουρνιάς με 150 Χιώτες που ήταν στη Σάμο, αποβιβάζονται στη Χίο και πολιορκούν την εντός του φρουρίου τουρκική φρουρά. Είκοσι μέρες αργότερα η Σφαγή της Χίου θα συγκλονίσει τον κόσμο.

1901: Εγκαινιάζεται το μετρό στο Παρίσι.

1912: Το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθέριου Βενιζέλου αναδεικνύεται ξανά νικητής των ελληνικών βουλευτικών εκλογών.

1918: Το πρώτο περιστατικό ισπανικής γρίπης καταγράφεται στις ΗΠΑ. Θα εξελιχθεί σε θανατηφόρα πανδημία, με τους νεκρούς να υπολογίζονται παγκοσμίως σε 20 – 40 εκατομμύρια τη διετία 1918 – 1919.

1935: Στην Κούβα επιβάλλεται στρατιωτικός νόμος, λόγω επέκτασης των απεργιακών κινητοποιήσεων.

1938: Ο Αδόλφος Χίτλερ εξαναγκάζει να παραιτηθεί τον αιχμάλωτό του καγκελάριο της Αυστρίας, Κουρτ Σούσνιγκ, ενώ την ίδια νύχτα οι γερμανικές φάλαγγες κυριεύουν τη χώρα του.

1941: Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψηφίζει το νόμο περί δανεισμού και εκμίσθωσης, έπειτα από πρόταση του Προέδρου Φρανκλίνου Ρούσβελτ. Πρόκειται για τη στρατιωτική βοήθεια των Αμερικανών στις χώρες που μάχονται τον Άξονα.

1946: Συλλαμβάνεται από τα βρετανικά στρατεύματα ο Ρούντολφ Ες, ο πρώτος διοικητής του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς.

1956: Η 6η Πλατιά Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, που συνέρχεται στο Βουκουρέστι, καθαιρεί τον γ.γ. του κόμματος, Νίκο Ζαχαριάδη, στο πλαίσιο της «αποσταλινοποίησης».

1978: Βόμβα εκρήγνυται στον κινηματογράφο «Έλλη» της οδού Ακαδημίας, κατά τη διάρκεια της προβολής της σοβιετικής ταινίας «Ουράνιο Τόξο» του σκηνοθέτη Μαρκ Ντονσκόι. Τραυματίζονται 18 θεατές, από τους οποίους οι τρεις πολύ σοβαρά. Η τρομοκρατική πράξη αποδίδεται στην ακροδεξιά.

1983: Το Πακιστάν πραγματοποιεί επιτυχημένη δοκιμή πυρηνικών όπλων.

1985: Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ εκλέγεται γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.

1991: Αρχίζει στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης. Βασικοί κατηγορούμενοι είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου, που δεν παρίσταται, καθώς και οι Μένιος Κουτσόγιωργας, Δημήτρης Τσοβόλας και Γιώργος Πέτσος.

2004: Πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις σε αμαξοστοιχίες και σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μαδρίτης, που αποδίδονται σε εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις, προκαλούν το θάνατο 191 ανθρώπων και τον τραυματισμό 1.460.

2009: Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ανακοινώνει την επιστροφή της χώρας του στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, έπειτα από 43 χρόνια.

2009: Στο Βίνεντεν της Γερμανίας, κοντά στην Στουτγκάρδη, ένας 17χρονος πρώην μαθητής του σχολείου της πόλης, σκοτώνει δώδεκα μαθητές και καθηγητές και τρεις περαστικούς στην προσπάθεια διαφυγής του. Αφού τον πυροβολεί ένας αστυνομικός, αυτοκτονεί με πυροβολισμό στο κεφάλι.

2011: Η Ιαπωνία κλονίζεται από σεισμό 9 Ρίχτερ και λίγη ώρα μετά μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τις βορειοανατολικές ακτές της άνθρωποι, σπίτια, λιμάνια, σχολεία και εργοστάσια παρασύρονται από ένα φοβερό τσουνάμι που ξεπερνά τα 20 μέτρα. Στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα, «Νταΐιτσι», τα συστήματα ψύξης έπαθαν βλάβη μετά τον σεισμό και τις ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις, με αποτέλεσμα οι αντιδραστήρες να θερμανθούν τόσο, ώστε να προκληθεί το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα μετά από αυτό του Τσερνόμπιλ. Περίπου 15.881 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στους οποίους προστίθενται 2.668 αγνοούμενοι.

2020: Ο Αμερικανός κινηματογραφικός παραγωγός Χάρβι Γουάνστιν καταδικάζεται σε φυλάκιση 23 ετών για δύο σεξουαλικά αδικήματα.

2020: Τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα πρώτης κατηγορίας La Liga της Ισπανίας και Ligue 1 της Γαλλίας θα συνεχιστούν με όλους τους αγώνες να δίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

2021: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει τη μονή δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson για την COVID-19 για γενική χρήση.

Εμβόλιο

Γεννήσεις

1544 – Τορκουάτο Τάσο, Ιταλός ποιητής

1811 – Ουρμπέν Λεβεριέ, Γάλλος αστρονόμος και μαθηματικός

1857 – Γιόχαν Φρίντολφ Χάγκφορς, Φινλανδός συνθέτης

1899 – Φρειδερίκος Θ’, βασιλιάς της Δανίας

1916 – Χάρολντ Ουίλσον, Άγγλος πολιτικός

1921 – Άστορ Πιατσόλα, Αργεντινός συνθέτης

1922 – Κορνήλιος Καστοριάδης, Έλληνας φιλόσοφος και οικονομολόγος

1923 – Φρεντερίκ Μπριλί Μπουαμπρέ, καλλιτέχνης από την Ακτή Ελεφαντοστού

1927 – Γιοάχιμ Φούξμπεργκερ, Γερμανός ηθοποιός και παρουσιαστής

1929 – Γεώργιος Σαββίδης, Έλληνας φιλόλογος

1931 – Ρούπερτ Μέρντοχ, Αυστραλός επιχειρηματίας

1936 – Άντονιν Σκαλία, Αμερικανός δικαστής

1937 – Μίλαν Βούξεβιτς, Σέρβος χημικός

1952 – Ντάγκλας Άνταμς, Άγγλος συγγραφέας

1952 – Πέτρος Καραβίτης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1952 – Ρικάρντο Μαρτινέλι, πολιτικός του Παναμά

1953 – Λάσλο Μπόλονι, Ρουμάνος ποδοσφαιριστής και προπονητής

1954 – Σάκης Μπουλάς, Έλληνας τραγουδιστής και ηθοποιός

1955 – Νίνα Χάγκεν, Γερμανίδα τραγουδίστρια

1956 – Φιορέντσο Στόλφι, πολιτικός από τον Άγιο Μαρίνο

1961 – Ηλίας Κοτέας, Καναδός ηθοποιός

1966 – Ηλίας Ζούρος, Έλληνας προπονητής καλαθοσφαίρισης

1978 – Ντιντιέ Ντρογκμπά, ποδοσφαιριστής από την Ακτή Ελεφαντοστού

1981 – Λετόγια Λάκετ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια

1981 – Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, Έλληνας παραολυμπιονίκης κολυμβητής

1982 – Θώρα Μπερτς, Αμερικανίδα ηθοποιός

1985 – Στέλιος Μαλεζάς, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1988 – Φάμπιο Κοεντράο, Πορτογάλος ποδοσφαιριστής

1989 – Αντόν Γιέλτσιν, Ρώσος ηθοποιός

1991 – Τζακ Ρόντγουελ, Άγγλος ποδοσφαιριστής

1991 – Τσινγκίζ Μουσταφάγιεφ, Αζέρος τραγουδιστής και τραγουδοποιός

Θάνατοι

222 – Ηλιογάβαλος, Ρωμαίος αυτοκράτορας

638 – Σωφρόνιος Α’, Πατριάρχης Ιεροσολύμων

1870 – Μοσεσόε Α’, βασιλιάς του Λεσότο

1924 – Ιβάν Γκέσοφ, Βούλγαρος πολιτικός

1927 – Ξενοφών Στρατηγός, Έλληνας στρατηγός

1931 – Φρίντριχ Βίλχελμ Μούρναου, Γερμανός σκηνοθέτης

1949 – Αναστάσιος Χαραλάμπης, Έλληνας στρατιωτικός

1955 – Αλεξάντερ Φλέμινγκ, Σκωτσέζος επιστήμονας

1977 – Σοφοκλής Ευστρατιάδης, Έλληνας πολιτικός

1978 – Σοφία Βέμπο, Ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός

1995 – Γουίλφρεντ Τζέικομπς, γενικός κυβερνήτης στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα

2002 – Τζέιμς Τόμπιν, Αμερικανός οικονομολόγος

2006 – Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Σέρβος πολιτικός

2016 – Κιθ Έμερσον, Άγγλος μουσικός

2016 – Γιολάντα Μπάλας, Ρουμάνα αθλήτρια

2017 – Ευαγγελία Σαμιωτάκη, Ελληνίδα ηθοποιός.