Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ επιφύλασσαν πολλές εκπλήξεις για τους Δημοκρατικούς αλλά και τους Ρεπουμπλικάνους, ιδιαίτερα όμως για την ομογένεια, με τα νέα να είναι ευχάριστα, αφού εξέλεξε αρκετούς Ελληνοαμερικανούς υποψήφιους και με τις δύο παρατάξεις.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταμετρηθεί όλα τα αποτελέσματα, αφού σε ορισμένες Πολιτείες δίνεται μάχη στήθος με στήθος, όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι εκλέγονται τέσσερις Ελληνοαμερικανοί πολιτικοί. Ειδικά ορισμένοι που έχουν αφήσει το στίγμα τους υπέρ των ελληνικών θέσεων, στα ζητήματα των ελληνοτουρκικών, σύμφωνα με τον ekirikas.com.

Μάλιστα, σημαντική νίκη της ομογένειας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι η εκλογή του γιου του φιλέλληνα επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ, Ρόμπερτ Μενέντεζ Τζούνιορ, ο οποίος, στην 8η Περιφέρεια του Νιού Τζέρσεϊ ανακηρύχθηκε νικητής έναντι του Ρεπουμπλικανού Μάρκος Αρόγιο.

Ρόμπερτ Μενέντεζ
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ Τζούνιορ

Ακολουθούν λοιπόν, τα αποτελέσματα που προέκυψαν ή προκύπτουν από την κάλπη των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ:

Κωνσταντίνος Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικανοί)

Στην 12η Περιφέρεια της Φλόριντα, ο Κωνσταντίνος Μπιλιράκης (Gus Bilirakis) επικράτησε με σημαντική διαφορά έναντι της Δημοκρατικής Κίμπερλι Γουόκερ (Kimberly Walker) και ανανέωσε πανηγυρικά μια ακομη θητεία. Στο 97% των εκλογικών τμημάτων, ο κ. Μπιλιράκης συγκέντρωνε πάνω από το 70%.

Νικόλ Μαλλιωτάκη (Ρεπουμπλικανοί)

Στην 11η Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, η Ρεπουμπλικανή Βουλευτής, Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis) ανακηρύχθηκε νικήτρια πολύ πριν προχωρήσει εκτενώς η καταμέτρηση. Ήδη, στο 70% της καταμέτρησης, ο αντίπαλός της και πρώην Βουλευτής Μαξ Ρόουζ (Max Rose), υπολοιπόταν κατά 27 ποσοστιαίες μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι το 2020, η πρωτοεμφανιζόμενη στα ομοσπονδιακά κοινά – τότε – Μαλλιωτάκη, είχε επικρατήσει με οριακή διαφορά.

Παρόλα αυτά, οι υπηρεσίες εκλογικών προβλέψεων είχαν «κλειδώσει» εδώ και εβδομάδες την αναμέτρηση στην Ρεπουμπλικανή πολιτικό, παρότι αρχικά είχε προδιαγραφεί για τις πλέον αμφίρροπες.

Τζον Σαρμπάνης (Δημοκρατικοί)

Στην 3η Περιφέρεια του Μέριλαντ, διατηρώντας στην μεγαλύτερη διάρκεια της καταμέτρησης μια διαφορά ανώτερη των 10 ποσοστιαίων μονάδων, ο Τζον Σαρμπάνης (John Sarbanes) επανεξελέγη για μια ακόμη χρονιά στα έδρανα του Κονγκρέσσου, επικρατώντας της Γιουρίπζι Μόργκαν (Yuripzy Morgan).

Κρις Πάππας (Δημοκρατικοί)

Στην 1η Περιφέρεια του Νιού Χάμσαϊρ, ο Κρις Πάππας, μετά από μια θυελλώδη προεκλογική περίοδο, αναδείχθηκε νικητής απέναντι στην Ρεπουμπλικανή αντίπαλό του, Καρολάιν Λεβίτ (Karoline Levit) με το Associated Press να τον ανακηρύσσει νικητή λίγο πριν τη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Ο Πάππας θεωρείτο ένας από τους πιο ευάλωτους Βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, και η επικράτησή του σκόρπισε ικανοποίηση, ενώ επήλθε με μια σχετικά άνετη πλειοψηφία.

Ντίνα Τάιτους (Δημοκρατικοί)

Ανοιχτή παραμένει η κούρσα της επί χρόνια βουλευτού της 1ης Περιφέρειας της Νεβάδα, Ντίνα Τάιτους (Dina Titus), η οποία στο 83,8% της ενσωμάτωσης προηγείται του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της, Μαρκ Ρόμπερτσον (Mark Robertson), με οριακή διαφορά (50,3% έναντι 47,4%), η οποία μεταφραζόταν σε λιγότερες από 6.000 ψήφους.

Αλέξης Γιαννούλιας (Δημοκρατικοί)

Ο Αλέξης Γιαννούλιας αναδείχθηκε νικητής στο Ιλινόις ως υπουργός Εσωτερικών της Πολιτείας για τους Δημοκρατικούς, στο οποίο είχε διατελέσει προηγουμένως υπουργός Οικονομικών, με την συγκεκριμένη νίκη να δημιουργεί νέες ελπίδες για την ομογένεια στο μέλλον.