Μαίνονται οι μάχες στο ανατολικό μέτωπο του πολέμου της Ουκρανίας και σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας του Λουχάνσκ, οι ουκρανικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να διατηρήσουν υπό τον έλεγχο τους το μεγαλύτερο μέρος της πόλης Ρούμπιζνε.

Η Ρούμπιζνε, που πριν από την έναρξη της εισβολής αριθμούσε περί τους 60.000 κατοίκους, λογαριάζεται ως πόλη στρατηγικής σημασίας μιας και βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Ντονέτς και κοντά στην πόλη Λίσιχανσκ που θεωρείται προπύργιο των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή.

«Οι Ρώσοι κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Ρούμπιζνε», ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λουχάνσκ, Σέρχιι Χαϊντάι σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Telegram. Για τον έλεγχο της, ανέφερε γίνονταν μάχες εδώ και μήνες. «Οι Ρώσοι, πάντως, είχαν μεγάλες απώλειες στην Μπιλοχόριβκα, το οποίο οδήγησε ένα ολόκληρο τάγμα του ρωσικού στρατού να μην περάσει στην επίθεση», πρόσθεσε ο Ουκρανός αξιωματούχος και κατέληξε λέγοντας πως οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν 90 μονάδες βαρέως εξοπλισμού των Ρώσων.

Φορτώνουν τα πτώματα των Ρώσων σε τρένα-ψυγεία

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό από τις ουκρανικές στρατιωτικές αρχές ότι φορτώνουν σε βαγόνια-ψυγεία τα πτώματα Ρώσων στρατιωτών που περισυνέλεξαν μετά τις μάχες στο Κίεβο και την περιοχή του Τσερνίχιβ.

Ο Βολοντίμιρ Λιαμζίν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας, είπε ότι η χώρα του ενεργεί με βάση το διεθνές δίκαιο και είναι έτοιμη να επιστρέψει τους νεκρούς στη Ρωσία.

«Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το οποίο η Ουκρανία ακολουθεί πιστά, αφού τελειώσει η φάση της ενεργούς σύγκρουσης, οι πλευρές πρέπει να επιστρέψουν τα πτώματα των στρατιωτών της άλλης χώρας. Η Ουκρανία είναι έτοιμη να επιστρέψει τις σορούς στον επιτιθέμενο», τόνισε.

Ο Λιαμζίν είπε ότι υπάρχουν πολλά τρένα-ψυγεία, σταθμευμένα σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, όπου φυλάσσονται πτώματα Ρώσων στρατιωτών. Πολλές εκατοντάδες βρίσκονται σε μια εγκατάσταση στα περίχωρα του Κιέβου, σύμφωνα με ένα βίντεο που τράβηξε το πρακτορείο Reuters.

«Σε αυτό το τρένο-ψυγείο φυλάσσονται πολλές εκατοντάδες πτώματα Ρώσων κατακτητών. Τα περισσότερα μεταφέρθηκαν από την περιοχή του Κιέβου, κάποια από το Τσερνίχιβ και από κάποιες άλλες περιοχές επίσης», είπε ο Λιαμζίν.