Σοκαρισμένος από τις αναφορές του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας ότι «οι χειρότεροι αντισημίτες είναι οι Εβραίοι» και ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκές ρίζες δήλωσε σήμερα, Τετάρτη (4/5), ο κύριος ραβίνος της χώρας Μπέρελ Λάζαρ ο οποίος ζήτησε, μάλιστα, από τον Σεργκέι Λαβρόφ να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.

«Δεν θεωρώ ότι έχω δικαίωμα να δίνω συμβουλές στον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, αλλά δεν θα ήταν άσχημο, αν ζητούσε συγνώμη από τους Εβραίους και απλώς παραδεχόταν το λάθος του. Νομίζω ότι τότε μόνο θα μπορούσε να θεωρηθεί το συμβάν λήξαν και να γυρίσουμε σελίδα», ήταν η απάντηση του Μπέρελ Λάζαρ σε σχετικό ερώτημα που του έθεσε το Jewish Telegraphic Association.

Τις δηλώσεις του Λάζαρ στο JTA μεταδίδουν το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform και το ΑΠΕ ΜΠΕ. Κατά τις πηγές αυτές, ο ραβίνος επισήμανε επίσης, πως «δεν είναι σωστό να γίνονται οι όποιοι παραλληλισμοί μεταξύ του Ολοκαυτώματος και των τρέχοντων γεγονότων».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στον ρόλο που διαδραμάτισε ο σοβιετικός στρατός στην συντριβή του ναζισμού, ο Λάζαρ δήλωσε πως οι παραπάνω συγκρίσεις μειώνουν και «την προσφορά των ηρωικών στρατιωτών που απελευθέρωσαν το Άουσβιτς και ανάρτησαν την σημαία της νίκης στο Ράιχσταγκ».

Maria-Zakharova

Συνεχίζει να τροφοδοτεί την πολεμική με το Ισραήλ η Μόσχα

Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Κυριακή πως ο Αδόλφος Χίτλερ είχε «εβραϊκό αίμα», μια θεωρία που έχει διαψευστεί από τους ιστορικούς. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την οργή του Ισραήλ, που τις χαρακτήρισε «σκανδαλώδεις, ασυγχώρητες» και «φρικτό ιστορικό λάθος».

Χθες, Τρίτη, βράδυ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έριξε λάδι στη φωτιά, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «υποστηρίζει το νεοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου», ενώ η Μαρία Ζαχάροβα έδωσε συνέχεια στη κόντρα με το Τελ Αβίβ λέγοντας πως πλάι στους μαχητές του Αζόφ πολεμούν ισραηλινοί μισθοφόροι.

«Θέλω να πω κάτι που οι Ισραηλινοί πολιτικοί δεν θέλουν χωρίς αμφιβολία να ακούσουν, αλλά ίσως αυτό θα τους ενδιαφέρει. Στην Ουκρανία, Ισραηλινοί μισθοφόροι είναι δίπλα στους μαχητές του Αζόφ», δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας σε μια συνέντευξη της στο ραδιόφωνο Sputnik.