Πάνω από 4,2 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την εισβολή στη χώρα που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ κατέγραψε 4.215.047 Ουκρανούς πρόσφυγες, 38.646 περισσότερους σε σχέση με τη χθεσινή καταμέτρηση.

Περίπου το 90% αυτών που εγκατέλειψαν την Ουκρανία είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι ουκρανικές αρχές δεν επιτρέπουν την έξοδο από τη χώρα σε άνδρες που είναι σε στρατεύσιμη ηλικία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι περίπου 205.500 μη Ουκρανοί είχαν επίσης εγκαταλείψει τη χώρα και κάποιες φορές αντιμετωπίζουν δυσκολίες για να μεταβούν στη χώρα προέλευσής τους.

Εξάλλου, ο ΟΗΕ εκτιμά σε περίπου 6,5 εκατ. τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων.

Συνολικά, πρόκειται για πάνω από 10 εκατ. ανθρώπους, δηλαδή για πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού, που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους είτε διασχίζοντας τα σύνορα για να βρουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες είτε καταφεύγοντας σε άλλα σημεία της Ουκρανίας.

Πριν από τη σύγκρουση, η Ουκρανία είχε πάνω από 37 εκατ. κατοίκους σε εδάφη που ελέγχονταν από το Κίεβο – που δεν περιλαμβάνουν την Κριμαία (νότια) την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία, ούτε τις ζώνες στα ανατολικά που είναι υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών από την ίδια χρονιά.

Σύμφωνα με τη Unicef, πάνω από τα μισά των 7,5 εκατ. παιδιών που μετρά η χώρα είναι είτε εσωτερικά εκτοπισμένα ή πρόσφυγες.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Πολωνία έχει δεχθεί πάνω από το ήμισυ του συνόλου των προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Σχεδόν 6 στους 10 Ουκρανούς πρόσφυγες έχουν εισέλθει στην Πολωνία, κατά τις ίδιες πηγές.

Στους 16.431 ανέρχονται οι πρόσφυγες που έφτασαν από την Ουκρανία στην Ελλάδα, σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το Σάββατο. Εξ αυτών, οι 5.036 είναι ανήλικοι.

Η Ευρώπη δεν έχει γνωρίσει άλλη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τέτοιου είδους εισροή προσφύγων.