Η Νορβηγία θα επιδιώξει να υποδεχθεί στο έδαφός της έως και 5.250 Ουκρανούς πρόσφυγες που τρέπονται σε φυγή από την εμπόλεμη χώρα τους, συμπεριλαμβανομένων περίπου 550 που χρήζουν σοβαρής ιατρικής περίθαλψης, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η νορβηγική κυβέρνηση.

Στην πράξη, η σκανδιναβική χώρα θα δεχθεί, κατόπιν αιτήματος της Μολδαβίας, 2.500 Ουκρανούς πρόσφυγες από αυτή τη φτωχή χώρα και 550 άλλους που χρειάζονται νοσηλεία, καθώς και τις οικογένειές τους, για να ανακουφίσουν τα συστήματα υγείας των γειτονικών χωρών.

«Βρισκόμαστε στη μέση μιας προσφυγικής κρίσης που η Ευρώπη δεν έχει δει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε σε συνέντευξη Τύπου.

«Η Νορβηγία έχει μακρά παράδοση να βοηθά τους πρόσφυγες», είπε.

Αυτοί οι άνθρωποι θα προστεθούν στους Ουκρανούς που έχουν ήδη φτάσει στη Νορβηγία μόνοι τους.

Σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης Εμίλιε Ένγκερ Μελ, 2.640 Ουκρανοί αιτούντες άσυλο έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στη Νορβηγία. Πρόσθεσε πως ο πραγματικός αριθμός των αφίξεων είναι «μάλλον πολύ μεγαλύτερος γιατί πολλοί δεν έχουν ακόμη εγγραφεί».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων τα μισά παιδιά, έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης εναντίον της χώρας στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Δανία ενέκρινε νόμο που διευκολύνει τη χορήγηση αδειών παραμονής στους ουκρανούς πρόσφυγες

Το κοινοβούλιο της Δανίας ενέκρινε νόμο με σκοπό να διευκολυνθεί η χορήγηση αδειών παραμονής στους πρόσφυγες που έφυγαν από την Ουκρανία για να σωθούν από τον πόλεμο.

Ο νόμος εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία έπειτα από διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με αντιπροσώπους των κομμάτων αργά χθες βράδυ. Προβλέπεται να χορηγείται στους πρόσφυγες από την Ουκρανία διετής άδεια παραμονής στη σκανδιναβική χώρα, να διευκολύνονται να βρουν απασχόληση το συντομότερο, να αποκτούν αυτόματα πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και το δικαίωμα να στέλνουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία.

Ο λεγόμενος «ουκρανικός νόμος» σκοπό έχει να δοθούν στους πρόσφυγες πρακτικά ίσα δικαιώματα με αυτά τα οποία απολαύουν οι πολίτες των χωρών-μελών της ΕΕ στη Δανία. Δεν θα ακολουθούνται για αυτούς οι κανονικές διαδικασίες ασύλου.

Η ισχύς του νόμου προβλέπεται να είναι καταρχήν διετής, αλλά δεν αποκλείεται η παράτασή του.

Σύμφωνα με τους αριθμούς της Υπηρεσίας Μετανάστευσης της Δανίας, από την 24η Φεβρουαρίου μέχρι την Τετάρτη (16/3) είχαν υποβάλει αιτήσεις για να τους δοθεί άσυλο στη Δανία 1.733 Ουκρανοί. Η Κοπεγχάγη αναμένει ότι θα φθάσουν στη χώρα αρκετές ακόμη χιλιάδες πρόσφυγες.