Έπειτα από τρεις εβδομάδες πολέμου στην Ουκρανία, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ορισμένες διατυπώσεις για συμφωνίες είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους με το ουδέτερο καθεστώς για το Κίεβο να εξετάζεται «σοβαρά». Ωστόσο, ο ίδιος είπε στο ειδησεογραφικό δίκτυο RBC ότι υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα, περιλαμβανομένης της χρήσης της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία και της ελευθερίας του λόγου.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες, σημείωσε ο Λαβρόφ, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει κάποια ελπίδα επίτευξης συμβιβασμού και η ουδετερότητα για την Ουκρανία εξετάζεται σοβαρά.

«Καθοδηγούμαι από τις αξιολογήσεις που μας δίνουν οι διαπραγματευτές μας. Λένε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ελπίδα επίτευξης συμβιβασμού. Το ουδέτερο καθεστώς συζητείται σοβαρά τώρα μαζί, φυσικά, με εγγυήσεις ασφαλείας», κατέληξε ο Λαβρόφ, όπως μεταδίδουν Reuters και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ουκρανία έχει επίσης προβεί με επιφυλακτικό τρόπο σε θετικές ανακοινώσεις σχετικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Λέει ότι προτίθεται να διαπραγματευτεί μέχρι τέλους τον πόλεμο, αλλά δεν θα παραδοθεί ούτε θα δεχτεί ρωσικά τελεσίγραφα.

Όπως είπε ο Λαβρόφ, στα βασικά ζητήματα περιλαμβάνονται η ασφάλεια των πολιτών στην ανατολική Ουκρανία, η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και τα δικαιώματα των ρωσόφωνων της Ουκρανίας.

Η Ρωσία δεν βλέπει κάποια ένδειξη ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να λύσουν τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε ακόμη ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Οι ΗΠΑ έχουν έναν αποφασιστικό ρόλο στον καθορισμό της θέσης των ουκρανικών αρχών, αλλά «σήμερα δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ για γρήγορη επίλυση της σύγκρουσης», τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο RBC.

Ανακοινώνοντας την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι απειλούν τη Ρωσία με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, στην πίσω αυλή της Ρωσίας.

Ο Πούτιν έχει ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει καμία επιλογή παρά να πραγματοποιηθεί η στρατιωτική επιχείρηση επειδή οι ρωσόφωνοι στην Ουκρανία υφίσταντο «γενοκτονία» από «εθνικιστές και νεοναζιστές» μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Η Ουκρανία και η Δύση χαρακτηρίζουν αβάσιμες τις κατηγορίες για γενοκτονία.

«Δεν υπάρχει περίπτωση η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ σύντομα» λέει ο Μπόρις Τζόνσον

Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ σύντομα». Πρόσθεσε ότι κατανοεί «τη ρεαλιστικότητα της θέσης» που εξέφρασε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ο Τζόνσον πραγματοποιεί επίσκεψη σε χώρες του Κόλπου προκειμένου να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις αφού η Βρετανία σταμάτησε να εισάγει πετρέλαιο και αέριο από τη Ρωσία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης στη σύνοδο των ηγετών της JEF (Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη), μιας στρατιωτικής συμμαχίας της οποίας ηγείται το Ηνωμένο Βασίλειο, εξέφρασε την αγανάκτησή του που η χώρα του δεν έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά πρόσθεσε: «Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει απλώς να τη δεχθούμε ως έχει».

Ο Τζόνσον μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Αμπού Ντάμπι σήμερα δήλωσε: «Μίλησα με τον Βολοντίμιρ ξανά χθες και φυσικά κατανοώ τι λέει για το ΝΑΤΟ και την ρεαλιστικότητα της θέσης του. Και όλοι πάντα λέγαμε – το έχουμε ξεκαθαρίσει στον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν- ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ σύντομα».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις για το μέλλον της χώρας πρέπει να ληφθούν «από τον ουκρανικό λαό» και «τον εκλεγμένο ηγέτη του», ενώ δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει «να στηρίζει» τον Ζελένσκι, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Και το πιο σημαντικό είναι να σταματήσουμε την επιθετικότητα του Πούτιν, οι απολύτως βάρβαρες επιθέσεις του εναντίον της Ουκρανίας πρέπει να σταματήσουν και δεν θα πρέπει να πετύχουν, όπως δεν έχουν πετύχει», τόνισε.

Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο τα ξημερώματα

Πόλεμος στην Ουκρανία

Πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα τα ξημερώματα στο Κίεβο, ενώ στη συνέχεια ήταν ορατές στήλες μαύρες καπνού στον ουρανό, μετέδωσε το AFP, καθώς ο ρωσικός στρατός εντείνει τις τελευταίες ημέρες την επίθεσή του εναντίον των πόλεων της Ουκρανίας.

Περίπου στις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ακούστηκαν στο δυτικό τμήμα του Κιέβου τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις.

Πολλές στήλες πυκνού, μαύρου καπνού φάνηκαν στον ουρανό, όπως και χθες Τρίτη όταν ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε κτίρια κατοικιών στην ουκρανική πρωτεύουσα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι. Και άλλες εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς το πρωί στο Κίεβο.