Μια εντυπωσιακή νίκη πέτυχε στη Βρετανία ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ανατρέποντας τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων ότι οι εκλογές θα ήταν οι πιο αμφίρροπες εδώ και δεκαετίες για να κερδίσει εύκολα την πρωθυπουργία για άλλα πέντε χρόνια.

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, που ανέτρεψε τις προβλέψεις για ένα κοινοβούλιο στο οποίο δεν θα είχε κανείς απόλυτη πλειοψηφία και ο Κάμερον θα έπρεπε να διαγκωνισθεί για την εξουσία με τον Εργατικό αντίπαλό του Εντ Μίλιμπαντ, η αγγλική λίρα, τα ομόλογα και οι μετοχές σημείωσαν άνοδο.

Ο Κάμερον συνάντησε τη βασίλισσα Ελισάβετ και πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Το βασιλικό λάβαρο είχε υψωθεί στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, πράγμα που σήμαινε ότι η βασίλισσα ήταν εκεί και τον περίμενε. Μετά την επίσκεψή του στα ανάκτορα δήλωσε πως θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υποσχέθηκε επίσης στη Σκωτία ότι θα της μεταβιβάσει περισσότερες εξουσίες ώστε να δημιουργηθεί εκεί «η πιο ισχυρή αποκεντρωμένη κυβέρνηση στον κόσμο».

απευθυνόμενος σε ενθουσιασμένους οπαδούς του στην έδρα του κόμματος, ο Κάμερον είχε δηλώσει νωρίτερα: «Αυτή είναι η πιο γλυκιά νίκη απ’ όλες». «Ο πραγματικός λόγος που γιορτάζουμε σήμερα, ο πραγματικός λόγος που είμαστε υπερήφανοι, ο πραγματικός λόγος που είμαστε ενθουσιασμένοι είναι ότι θα έχουμε την ευκαιρία να υπηρετήσουμε και πάλι τη χώρα μας».

Ο Μίλιμπαντ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι παραιτείται από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος. «Δεν είναι αυτή η ομιλία που θα ήθελα να εκφωνήσω», δήλωσε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους και υποστηρικτές του και ανέλαβε «πλήρως την ευθύνη για την ήττα», ζητώντας συγγνώμη για την αποτυχία του.

Παρά το αναπάντεχα καθαρό αποτέλεσμα, εξακολουθεί να επικρατεί αβεβαιότητα για το αν η Βρετανία θα παραμείνει στην ΕΕ – ακόμη και για το αν θα συνεχίσει να υπάρχει ως ενιαία χώρα.

Οι σκωτσέζοι εθνικιστές σάρωσαν το Εργατικό Κόμμα, πράγμα που σημαίνει ότι η Σκωτία, η οποία ψήφισε μόλις πέρυσι υπέρ της παραμονής της στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα στείλει στο κοινοβούλιο μόνο τρεις αντιπροσώπους μεγάλων βρετανικών κομμάτων και δεν θα έχει εκπροσώπους στην κυβέρνηση. Αυτό θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις φωνές που ζητούν την έξοδο της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η νίκη του Κάμερον σημαίνει επίσης ότι η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με το δημοψήφισμα το οποίο έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός για τη συνέχιση της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ. Ο Κάμερον λέει πως θέλει την παραμονή στην ένωση, αλλά μόνον αν μπορέσει να επαναδιαπραγματευθεί τη σχέση της Βρετανίας με τις Βρυξέλλες.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συγχάρηκε τον Κάμερον για τη νίκη του. Η Επιτροπή θα εξετάσει οποιαδήποτε βρετανική πρόταση «με ευγενικό, φιλικό και αντικειμενικό τρόπο», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ενώ λίγες έδρες της 650μελούς βουλής απομένουν ακόμη να κατανεμηθούν, οι Συντηρητικοί έχουν ήδη εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία 326 εδρών, κάτι που τους επιτρέπει να κυβερνήσουν μόνοι τους για πρώτη φορά από το 1992.

Το εύρος της νίκης ήταν έκπληξη ακόμη και για τον Κάμερον, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν πιστέψαμε ποτέ πραγματικά ότι θα τελειώναμε αυτή την προεκλογική εκστρατεία στη θέση που είμαστε τώρα».

Αυτό σημαίνει ότι ο Κάμερον δεν χρειάζεται πλέον τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες με τους οποίους κυβερνά από το 2010.

Το κεντροαριστερό αυτό κόμμα, κληρονόμος ενός από τα πιο ιστορικά φιλελεύθερα κόμματα στην Ευρώπη, συνετρίβη και περιορίσθηκε σε μονοψήφιους αριθμούς, όταν πριν από πέντε χρόνια είχε κερδίσει 57 έδρες. Ο ηγέτης του, ο Νικ Κλεγκ, διατήρησε την έδρα του, αλλά παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος.

Σε άλλα εντυπωσιακά αποτελέσματα, ο Εντ Μπολς, ο οποίος επρόκειτο να γίνει υπουργός Οικονομικών αν κέρδιζαν οι Εργατικοί, έχασε την έδρα του. Όταν εξέφρασε τη θλίψη του για την ήττα του Εργατικού Κόμματος, ήταν φανερό πως προσπαθούσε να συγκατήσει τα δάκρυά του.

Το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλίου, ένας λαϊκιστικός σχηματισμός που ζητάει την έξοδο από την ΕΕ, ανέβηκε στην τρίτη θέση, αλλά αυτό μεταφράζεται σε κέρδος μίας μόνο έδρας. Ο ηγέτης του, ο Νάιτζελ Φάρατζ, έχασε τη δική του έδρα. Παραιτήθηκε από τη θέση του ηγέτη, αλλά δήλωσε ότι μπορεί να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος αργότερα φέτος.

Η στερλίνα κέρδισε πάνω από 2 σεντς έναντι του δολαρίου και η ισοτιμία της αυξήθηκε στο 1,55 δολάριο για πρώτη φορά από τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ φαίνεται πως θα σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε μια ημέρα έναντι του ευρώ από τον Ιανουάριο του 2009.

Ο δείκτης FTSE 100 του χρηματιστηρίου αυξήθηκε κατά 1,45% στις 6.985 μονάδες πλησιάζοντας το υψηλό ρεκόρ του περασμένου μήνα. Οι τιμές των βρετανικών κυβερνητικών ομολόγων αυξήθηκαν επίσης.

Σκωτσέζικο «τσουνάμι»

Με κατανεμημένες σχεδόν και τις 59 έδρες της Σκωτίας στο κοινοβούλιο, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) κερδίζει 56, από τις μόλις 6 που είχε κερδίσει πριν από πέντε χρόνια, εξαφανίζοντας το Εργατικό Κόμμα σε ένα από τα ιστορικά προπύργιά του.

«Βλέπουμε ένα εκλογικό τσουνάμι γιγάντιας κλίμακας», δήλωσε ο Άλεξ Σάλμοντ, ο πρώην ηγέτης του κόμματος που εξελέγη τώρα για να το εκπροσωπήσει στο κοινοβούλιο στο Λονδίνο. «Θα είναι αδύνατο να αγνοήσει κανείς το SNP και πολύ δύσκολο να το σταματήσει».

Το Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνει την Αγγλία, τη Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και την Ουαλία. Η Αγγλία αριθμεί το 85% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου, όμως σκωτσέζοι πολιτικοί που εκλέγονταν στο κοινοβούλιο του Λονδίνου κατείχαν παραδοσιακά σημαντικές κυβερνητικές θέσεις. Κάτι τέτοιο θα είναι τώρα αδύνατο, καθώς το SNP κέρδισε σχεδόν όλες τις έδρες της Σκωτίας.

Σ’ ένα πλήγμα για το Εργατικό Κόμμα, ο Ντάγκλας Αλεξάντερ, ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος και εκπρόσωπός του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, έχασε την έδρα του από μια 20χρονη σκωτσέζα εθνικίστρια φοιτήτρια, η οποία είναι το νεότερο μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων από το 1667.

Η άνοδος του UKIP στην τρίτη θέση στη συνολική καταμέτρηση των ψήφων, η οποία αντανακλά την άνοδο παρόμοιων λαϊκιστικών σχηματισμών αλλού στην Ευρώπη, δεν απέφερε μια ισχυρή παρουσία στο κοινοβούλιο λόγω του βρετανικού εκλογικού συστήματος, στο οποίο οι υποψήφιοι πρέπει να έρθουν πρώτοι στις περιφέρειες για να κερδίσουν έδρες. Σε πολλές περιφέρειες σε όλη τη χώρα το UKIP κέρδισε τη δεύτερη θέση.

Ένας άλλος χαμένος είναι η βιομηχανία των δημοσκοπήσεων, η οποία απέτυχε να προβλέψει το αποτέλεσμα. Πριν από τις εκλογές, σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις έφεραν τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς στήθος με στήθος.