Νέα πιο αυστηρά μέτρα με στόχο την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού ισχύουν από σήμερα για όσους φτάνουν στην Κύπρο αλλά και για τους πολίτες τις χώρας την ώρα που τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων από σήμερα 3 Ιανουαρίου μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2022, όσοι επιβάτες καταφθάνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, υποχρεούνται να έχουν προχωρήσει στη διενέργεια εργαστηριακής εξέτασης PCR 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους.

Κατά την άφιξη όλοι οι επιβάτες ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού, υποβάλλονται σε μοριακό τεστ PCR και το κόστος θα επιβαρύνει τον επιβάτη.

Τεστ κορονοϊού στη Μεγάλη Βρετανία

Κύπρος: Σε ισχύ πιο αυστηρά μέτρα για τους πολίτες

Απο τις 3 Ιανουαρίου 2022, ισχύει στην Κύπρο τηλεργασία για ποσοστό 40% του προσωπικού κάθε εταιρείας ή οργανισμού του τομέα παροχής υπηρεσιών. Διευκρινίζεται πως το ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνει άτομα τα οποία λόγω νόσησης ή δήλωσης ως στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα τίθενται σε αυτοπεριορισμό και εργάζονται από το σπίτι και άτομα που έκαναν χρήση της άδειας ανάπαυσής τους.

Από τις 30 Δεκεμβρίου 2021, η είσοδος σε νυχτερινά κέντρα, κλαμπς, χώρους δεξιώσεων, γάμους, βαπτίσεις επιτρέπεται μόνο με την επιπλέον προσκόμιση αρνητικής εξέτασης Rapid test 24 ωρών. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο στα εμβολιασμένα άτομα. Εξαιρούνται οι πολίτες που έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου.

Επίσης, από τις 30 Δεκεμβρίου 2021, η παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα καθορίστηκε στο 50% της χωρητικότητας των γηπέδων, με υποχρεωτική τη χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί μετά από έλεγχο ότι δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας, οι αρμόδιες αρχές θα μπορούν να ανακαλέσουν την άδεια λειτουργίας του.

Επίσης συστήνονται τα ακόλουθα:

  • Όπως οι πολίτες χρησιμοποιούν διπλή χειρουργική μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας. (πχ τύπου ΚN95 ή τύπου FFP2).
  • Να αποφεύγεται η χρήση υφασμάτινης προστατευτικής μάσκας προσώπου.
  • Η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς είναι υποχρεωτική.
  • Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και οι διαδικτυακές εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.