Ο αρχίατρος της Αγγλίας κάλεσε σήμερα τους Βρετανούς να βάλουν «προτεραιότητες» προκειμένου να μειώσουν τις κοινωνικές τους συναναστροφές την περίοδο των γιορτών, προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον του νέου κορονοϊού.

Η Βρετανία, μια από τις περισσότερο πληγείσες χώρες στην Ευρώπη από την πανδημία με περίπου 147.000 νεκρούς, βρίσκεται αντιμέτωπη εδώ και μερικές μέρες με ένα «παλιρροϊκό κύμα» κρουσμάτων, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Μπόρις Τζόνσον.

Για να μειώσουν, λοιπόν, «τις πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό ή να τον μεταδώσουν», ο Κρις Γουίτι, έκρινε «λογικό οι άνθρωποι να μειώσουν τις συναναστροφές με άλλους στη δουλειά, αλλά και τις κοινωνικές συναναστροφές που τους φαίνονται λιγότερο σημαντικές».

Ο Γουίτι προειδοποίησε, εξάλλου, πως οι αριθμοί των εισαγωγών στα νοσοκομεία μπορεί να αυξηθούν γρήγορα και ότι μπορεί να γίνονται περισσότερες εισαγωγές σε μια ημέρα από αυτές που καταγράφηκαν κατά την προηγούμενη κορύφωση της επιδημίας, τον Ιανουάριο.

Χθες, Τετάρτη, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 78.610 νέων κρουσμάτων σε ένα 24ωρο, κάτι το πρωτοφανές από το 2020 που ξέσπασε η πανδημία του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, θυμίζει το Reuters.

Βρετανία κορονοϊός

Η «απάντηση» της κυβέρνησης

Απέναντι σε αυτήν την έξαρση κρουσμάτων, πολλοί Βρετανοί ακύρωσαν ήδη κάποια από τα σχέδιά τους προκειμένου να προστατεύσουν τις οικογενειακές συναθροίσεις για τα Χριστούγεννα, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η βρετανική κυβέρνηση από την πλευρά της ποντάρει στις αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19, με την υποστήριξη του στρατού και χιλιάδων εθελοντών. Ο στόχος που έχει θέσει είναι να χορηγηθεί ενισχυτική δόση σε όλους τους ενήλικες ως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Προκειμένου να αποφευχθεί μια υπερφόρτωση των νοσοκομείων, η βρετανική κυβέρνηση επέβαλε πρόσφατα επιπρόσθετους περιορισμούς, όπως η τηλεργασία, η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους και το υγειονομικό πιστοποιητικό για τις μεγάλες εκδηλώσεις.