Οι διαπραγματεύσεις για μία οριστική συμφωνία σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα επαναληφθούν «στις 22 και 23 Απριλίου» στη Βιέννη, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν «θα συνεχίσουν να εργάζονται για μία πλήρη συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν βασισμένες» στη συμφωνία-πλαίσιο που επιτεύχθηκε στις 2 Απριλίου στη Λωζάνη της Ελβετίας, ανέφερε σε μία ανακοίνωση η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ.

Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών με μία διμερή συνάντηση ανάμεσα στην επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ Χέλγκα Σμιτ και στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγκτσί, τους οποίους θα συναντήσουν στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των άλλων μεγάλων δυνάμεων (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Ρωσία).

«Παράλληλα οι εμπειρογνώμονες θα συνεχίσουν την εργασία τους σχετικά με τις απαραίτητες τεχνικές λεπτομέρειες για την οριστικοποίηση της πολιτικής εργασίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή.

Η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει προχθές πως οι συζητήσεις για τη σύνταξη των τεχνικών λεπτομερειών μίας συνολικής συμφωνίας επρόκειτο να επαναληφθούν στις 21 Απριλίου.

Η συμφωνία-πλαίσιο, η οποία επιτεύχθηκε στις 2 Απριλίου στην Ελβετία έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, προβλέπει πως το Ιράν και οι 5+1 (Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία και Γερμανία) θα διευθετήσουν τις περίπλοκες τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες με προοπτική τη σύναψη μίας οριστικής συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν μέχρι το τα τέλη Ιουνίου.