Ο Όλαφ Σολτς ορκίστηκε καγκελάριος της Γερμανίας. Ο πολιτικός με το αυστηρό στιλ, το «αποπαίδι» του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, διαδέχεται την Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία της Γερμανίας χάρη στην πολιτική του εμπειρία ως υπουργού και τοπικού άρχοντα και μία άμεμπτη προεκλογική εκστρατεία που έκλεισε χωρίς ούτε ένα στραβοπάτημα.

Στα 63 του χρόνια, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μέρκελ εξελέγη σήμερα από την Μπούντεσταγκ καγκελάριος της πρώτης οικονομίας της Ευρώπης στην κορύφωση μίας απρόσμενης και θεαματικής πορείας ανόδου.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο διεθνή ΜΜΕ χαρακτηριζόταν μέχρι πρόσφατα «ετοιμοθάνατο». Ωστόσο κατάφερε να κάνει την ανατροπή. Μπόρεσε όχι μόνο νίκησε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά κατόρθωσε να συγκροτήσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες για πρώτη φορά στα γερμανικά χρονικά. Και όλα αυτά, χωρίς να ανοίξει μύτη!

Όλαφ Σολτς

Η έμπνευση από το στιλ της Μέρκελ

Ο Όλαφ Σολτς όπως όλα δείχνουν έχει ως έμπνευση το στιλ Μέρκελ, αυτόν τον τρόπο που είχε η καγκελάριος για να στρογγυλεύει τις γωνίες. Και αυτό μέχρι μιμητισμού της κινησιολογίας και μέχρι τέτοιου σημείου που η εφημερίδα Taz τον χαρακτήρισε «μετάλλαξη» της καγκελαρίου.

Αν και έχει χρηματίσει δήμαρχος του Αμβούργου, της δεύτερης πόλης της Γερμανίας και πολλές φορές υπουργός, ο Ολαφ Σολτς δεν είναι πολύ γνωστός στους Γερμανούς. Η πρώτη του βιογραφία δεν κυκλοφόρησε παρά την Δευτέρα στην χώρα του.