Αλλαγή φρουράς στο Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας. Ο Λουτφί Ελβάν παραιτήθηκε από τη θέση και αντικαταστάθηκε από τον Νουρεντίν Νεμπάτι, σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα που περνάει οικονομική κρίση.

Στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και με απόφαση υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρεται: «Ο Νουρεντίν Νεμπάτι διορίζεται ως Υπουργός Οικονομικών, στη θέση που έμεινε κενή από τον Λούτφι Ελβάν, ο οποίος υπέβαλλε την παραίτησή του που έγινε αποδεκτή».

Ακολούθως, ο Διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, με μήνυμά του στον λογαριασμό του στο Twitter, ανέφερε: «Συγχαίρω τον Δρ. Νουρεντίν Νεμπάτι, που έγινε ο νέος Υπουργός Οικονομικών με την υποστήριξη του Προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του εύχομαι κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα». Ο Ελβάν ήταν Υπουργός Οικονομικών από τον Νοέμβριο του 2020.

Ποιός είναι ο Νουρεντίν Νεμπάτι;

Ο νέος Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας γεννήθηκε στις 1 Ιανουαρίου του 1964 στο Βιρανσεχίρ της Σανχούρφα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και πιο συγκεκριμένα στο τμήμα της Δημόσιας Διοίκησης. Έπειτα, έλαβε μάστερ στις Διεθνείς Σχέσεις από το ίδιο Πανεπιστήμιο και απέκτησε τον τίτλο του δόκτορα στις Πολιτικές Επιστήμες και στη Δημόσια Διοίκηση από το Πανεπιστήμιο του Κοτζαέλι.

Μέλος του κόμματος AKP εδώ και πολλά χρόνια, υπηρέτησε ως επικεφαλής των οικονομικών του κόμματος μεταξύ του 2014 και του 2015. Έχει υπάρξει και βουλευτής εκλεγμένος στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στη Σανχούρφα.

Ο Νεμπάτι έχει εμφανιστεί υποστηρικτικός ως προς την προσέγγιση που ακολουθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα χαμηλά επιτόκια και πρόσφατα τόνισε πως «οι επιθέσεις που δέχεται η τουρκική λίρα» δεν θα κρατήσουν για πολύ.